logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MC60 po serwisie. Nie reaguje na włącznik. Czy da się naprawić?

dziqi 15 Kwi 2006 17:31 1307 19
  • #1 2531452
    dziqi
    Poziom 13  
    Witam.
    padl mc60 . sam nie chcialem grzebac choc mam kabel serwisowy i umiejetnosci w sumie tez ale zanioslem do "specjalisty".
    W telefonie standard ... blue screen , bzzzzzz i wylaczenie .. Spec wgrał mu eeprom i w polowie full flasha padla jego niby to na max naładowana bateria. po tym zabiegu telefon totalnie martwy bez reakcji na włacznik . czy jest jakas szansa na ozywienie czy lepiej go rozebrac i zostawic lcd a reszte ... out?
  • #2 2531479
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Oczywiście jest szansa na uratowanie, jeśli to bateria padła to pół biedy, gorzej jeśli było to uszkodzenie HW. Na początek przetnij TP (tel. zacznie się komunikować z kompem) i wgraj jakiegoś fubu lub repair flasha, następnie unlock i po sprawie. Jeśli będą się pojawiać problemy przy wgrywaniu flasha, wygrzej telefon.
  • #3 2531490
    dziqi
    Poziom 13  
    tylko w tym problem ze na kazdej baterii totalna martwica , co do tp to chyba był ciety bo telefon wczesniej sie z sst łaczył z freją wczesniej nie sprawdzalem ale teraz na bank nie laczy na zadnej baterii
  • #4 2531562
    maxiu125
    Poziom 13  
    Dla pewności popraw TP i musi ruszy bo uszkodzenie prawie na bank softowe a nie HW spróbuj innymi programami go ruszyć choćby freią
    Pozdro
  • #5 2531621
    ZAHYR
    Poziom 33  
    dziqi w tych telefonach można często flashowac (zależnie od wersji softu) wiele razy bez TP do chwili aż załadujesz zlego fw lub uwalisz bootcore... x55 lubią po utracie bootcore udawać martwe, po cięciu TP dają się normalnie flashować, więc dla pewności przetnij/popraw TP.
  • #6 2531773
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    najlepiej zanies do kogos kto mam martecha , bez zadnego ciecia na płycie, wgra ci firmware ,boodcore ,epom +naprawa imei i telefon bedzie smiagał ,a tak jak widze to tylko sie na twoim telefonie uczą wgrywac soft
  • #7 2531802
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Posłuchaj co podpowiada BONO z miesiąc temu miałem mc60 którgo klient próbował ulepszać nowszym softem i oczywiście coś poszło nie tak i fon martwy, martechem trwało to 20min. i klient wyszedł z uśmiechem na twarzy uboższy o 40zł ;)
    pozdr
  • #8 2531819
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Jakby dziqi miał kolege z martechem to zapewne nie powstałby ten temat ;) Co do 40zł to chyba troche przesada - 1/3 wartości telefonu :p - tyle że bez rycia płyty (chociaż niema znaczenia przy normalnym użytkowaniu telefonu czy był on cięty czy nie) .
  • #9 2531871
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ ZAHYR przypuszczam, że nie masz swojej działalności bo inaczej nie pisałbyś, że 40zł. to przesada ;)
    I jeszcze jedna sprawa, oczywiście można kombinować na progsach free ale z doświadczenia wiem, ze nie zawsze przynosi to efekty.
    pozdr
  • #10 2531948
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Niestety niemam własnej działalności (może w przyszłości...), ale wiem dokładnie o co chodzi ;) zastosowałem to jako porównanie ceny telefonu do ceny drobnej naprawy, ale oczywiście jeśli ktoś nieobeznany bawi sie w tuningowanie softu to musi być przygotowany na taką ewentualność.
    Co do darmowych programów to sie niezgodze - zrobiłem "troszke" siemensów i niezawsze było łatwo. Czasami trzeba było pokombinować ale wszystko kończyło się sukcesem, oczywiście we własnej działalności to sie nie sprawdza - wiadomo, czas...
  • #11 2532603
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    Cytat:
    można kombinować na progsach free ale z doświadczenia wiem, ze nie zawsze przynosi to efekty.

w przypadku c60, mc60 i starszych (egold) nia ma bata ze nie postawi dostepnym za free softem i zwyklym kabelkiem.
    problemy zaczely sie od c65 ktore padaja jak mrowki i zwykly kabelek juz nie wystarczy.
  • #12 2532631
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ slawko_k jeżeli chcesz podeślę Ci A50 któremu ktoś freią wgrał swupa telefon 100% nie jest uszkodzony HW, nawet martech go nie rusza i kilka osób w tym i ja zadawalismy sobie pytanie jak to możliwe a jednak tak się stało, soft zabił na amen fona.
    pozdr
  • #13 2532673
    ZAHYR
    Poziom 33  
    slawko_k x65 i x75 też bez problemu mozna zrobic zwyklym kabelkiem ;) A C65 padają najczęściej chyba z przyczyn HW - slabe wykonanie pcb.
    Co do tego A50 to komunikuje sie? idzie mu coś wgrać? Wywala jakiś błąd? Ostatecznie zostaje jeszcze wymiana kości flasha ;)
  • #14 2532782
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ ZAHYR o to mi właśnie chodziło co napisałeś :) fon jest załatwiony softem i softem go nie postawi, zero komunikacji z czym kolwiek.
    pozdr
  • #15 2532866
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    dziqi pytal o postawienie softu w mc60 a to na 100& zwyblym kabelkiem zrobi. nie trzeba martecha. o to mi chodzilo.

tino2003 nie wiem co dolega twojemu a50 ale sam twierdzisz ze martechem go nie postawisz wiec jest prawdopodobnie uwalony sprzetowo. sprawdzales pobor pradu?? dialog startuje?
  • #16 2535291
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    tino2003 napisał:
    @ ZAHYR o to mi właśnie chodziło co napisałeś :) fon jest załatwiony softem i softem go nie postawi, zero komunikacji z czym kolwiek.
    pozdr

z tym sie nie zgodze:) jesli jest zero komunikacji z kompem nawet po zrobieniu tp to na 100% jest to uszkodzenie HW i nie moze byc inaczej
  • #17 2535425
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ludzie zacznijcie czytać to co napisałem. :(
  • #18 2537737
    djn
    Poziom 25  
    no przeczytałem i rozumiem, ze soft zabił fona na amen, oczywiście bez uszkodzenia HW :)
    a teraz mi wytłumacz co w nim zabił takiego, ze nie mozna mu wgrac softu?
    ja twierdze, ze jesli nic w tel nie jest uszkodzone, czyli nie ma uszkodzenia HW to tel musi sie komunikowac z kompem i soft mozna wgrac...
  • #19 2538119
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ja nie twierdzę, że bez uszkodzenia HW chciałem tylko powiedzieć, ze jest możliwe zabicie słuchawki samym softem co niektórym wydaje się nie realne;)
    pozdr
  • #20 2538467
    djn
    Poziom 25  
    no i z tym zgadzam sie w 100%:)przeciez soft kieruje calym HW i wystarczy, ze poda wyzsze napiecie niz powinno byc i cos pada...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Siemens MC60 po próbie serwisowej przestał reagować na włącznik i nie komunikuje się z komputerem. Problem pojawił się po wgraniu EEPROM i częściowym flashu, gdy bateria była rzekomo naładowana. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzenie softu lub hardware. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne poprawienie TP (test point) na płycie, co umożliwia komunikację i wgrywanie oprogramowania za pomocą kabla serwisowego. W przypadku braku komunikacji po poprawieniu TP, prawdopodobne jest uszkodzenie sprzętowe, które może wymagać wymiany kości flash lub innych elementów. Użytkownicy sugerują użycie narzędzi takich jak Freia, Fubu, Repair Flash lub Martecha do przywrócenia oprogramowania. Koszt profesjonalnej naprawy z użyciem Martecha to około 40 zł, co jest uznawane za rozsądną cenę w stosunku do wartości telefonu. Modele Siemens C60, MC60 i starsze można często naprawić darmowymi programami i zwykłym kablem, natomiast nowsze modele jak C65 mają częściej uszkodzenia hardware i wymagają bardziej zaawansowanych metod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA