logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 na laptopie z Pentium M 1,7GHz i 512MB RAM - czarny ekran

Shel 18 Lut 2007 06:50 972 4
REKLAMA
  • #1 3585133
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, mam problem z zainstalowaniem windowsa 98 na moim laptopie - procek Pentuim M 1,7GHz
    ram 512
    hdd 80 - podizelony na trzy partycje na fat32!
    fdd- brak
    Problem polega na tym, że mam zainstalowanego Windowsa XP i chodzi wszystko bez problemu, ale muszę zainstalować swoje stare programy, które chodzą pod windowsem 98 i tu mnie zadziwiło - po sformatowaniu dysku i odpaleniu kopma z orginalnej płyty z windowsem 98 i wpisaniu setup komputer przechodzi w czarny ekran i nic dalej??
    próbowałem skopiować instalkę windowsa na dysyk i ją odpalić - to samo!!??
    próbowałem odpalić go z innej płyty z windowsem 98 - to samo!!??
    ram podmieniłem - to samo??
    dysk - zainstalowałem spowrotem xp - przetestowałem - spowrotem instalak 98 - to samo??
    jednym słowem nie wiem co mam zrobić??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3585155
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Po piersze to najpierw instalujesz W98 a dopiero potem WinXP. Co do installki W98, skopiuj na dysk i uruchom poprzez "setupcor.exe" - wersja bezpieczniejsza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3585164
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Jak podał kolega. Setupcor umożliwi poprawną instalację win98 na nowych urządzeniach. Tyczy się to większości jeśli nie wszystkich urządzeń z ostatnich 2 - 3 lat.
  • REKLAMA
  • #4 3589257
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    dzięki, działa aż miło - człowiek cały czas uczy się czego nowego :)
    właściwie to już z samej ciekawości teraz zapytam, czym różni się zwykły setup od setupcor?? ponieważ o ty drugim nigdy nie słyszałem - a nie wiem właściwie co się dzieje poprzez wpisanie zwykłego setup tzn, chodzi mi o ciąg instrukcji, które są wykonywane?
  • #5 3590938
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Setupcor - nie jest tak wybredny jeśli chodzi o pamięć w zakresie do 1MB co dosyć często jest wykożystywane przez nowe urządzenia np. PCI/AGP.
REKLAMA