logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać kolorowy obraz z S-Video na Euro/Cinch przy zgrywaniu VHS?

Radix 18 Lut 2007 08:00 3721 6
REKLAMA
  • #1 3585162
    Radix
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z kablami-przejściówkami z s-video na euro i na czincz, kupowałem już ze 4 kable i zawsze dają mi czarno biały obraz.
    Kabel ma służyć do podłączenia karty TV AVermedia z magnetowidem chodzi mi o zgranie filmu z vhs na kompa, gdzie tkwi problem w podłaczączeniu kabli we wtyczce?
    Karta sprawna bo sprawdzałem na kablu svideo z innym sprzętem i jest obraz kolorowy a po zastosowaniu przejściówek i kabli przejściówek czarnobiały
  • REKLAMA
  • #2 3585169
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Magnetowid raczej nie ma wyjścia S-Video, tylko Composite, więc taki rodzaj sygnału musisz ustawić. Jaki model karty AVermedia masz?
  • REKLAMA
  • #3 3585221
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Jeżeli masz "rozbielralną" wtyczkę S-Video to połącz ze sobą pin3 (Luminacja) z pin4 (chrominancja). Skoro dostajesz obraz czarno-biały to sygnału chrominancji brakuje. Natomiast miałem podobny przypadek ale na TV który nie był już pierwszej młodości. Obraz był dokładnie taki jak opisujesz, kilkunastokrotne próby włączenia sygnału na wyjście S-Video (w komputerze) dopiero przynosiły efekt. Po prostu elektronika w TV była już uszkodzona, trochę rozregulowana. U Ciebie może być ten sam przypadek, magnetowid dostaje odpowiedni sygnał ale traktuje go jako za zbyt niski, potrzebna będzie regulacja.
  • REKLAMA
  • #4 3586082
    Radix
    Poziom 11  
    Mam kartę AVerTV GO 007 plus i chce do niej podłączyć magnetowid Panasonic NV-FJ612 (tak zgadza sie magnetowid nie ma wyjścia s-video i dlatego szukam jakiejść przejściówki z euro na s-video ale wszystkie które miałem dają czarnobiały obraz), myślę, że to nie będzie problem uszkodzonego magnetowidu lub uszkodzonej karty TV w kompie, tu raczej tkwi problem w przejściówkach, tylko jak to wszystko dokładnie podłączyć aby obraz był kolorowy. Czyli s-video na euro lub na czincza, chodzi mi o dokładny opis lutowania kabli-chce taki kabel zrobic samemu bo mam dosyć latania po sklepach i oddawania "niesprawnych" kabli. Karta AVerTV GO 007 plus ma wejście tylko antenowe i s-video, jakość na antenowym jest zauważalnie gorsza niż na s-video jak podłączałem do niego dvd panasonica za pomocą kabla s-video - s-video i kolor jest , więc to kwestia prawidłowego polutowania kabli we wtyczkach.
  • REKLAMA
  • #5 3586398
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Opis złącza EuroSCART
    Opis złącza S-Video

Miałem tym sposobem komputer podłączony do TV i obraz miałem prawidłowy:
    S-Video Do pinów 1 i 2 przylutowałem ekrany przewodów (dwa przewody po jednej żyle w ekranie), do pinu 3 (biały kolor żyły)i 4 (czerwony kolor żyły) przylutowałem żyły tych przewodów.
    EuroSCART do pinu 17 przylutowałem ekran przewodu z białą żyłą a do pinu 13 z czerwoną żyłą. Białą żyłę przylutowałem do pinu 20 natomiast czerwoną do pinu 15.
    W ustawieniach karty graficznej musisz wybrać odpowiedni tryb wyjścia. Spróbuj najpierw w trybie S-Video a jak to nie da rezultatu to przełącz na tryb compositive
  • #6 3586920
    Radix
    Poziom 11  
    w karcie graficznej nic nie mam potrzeby zmieniania, chodzi mi o podłączenie magnetowidu do karty TV (nie karty graficznej) w kompie, w karcie tv jest tylko opcja s-video i antena i to wszystko wiec mogę ją przełączyć tylko w tryb antenowy albo w tryb s-video.

Więc: jak podłączyć kable w euro i wtyczce s-video aby wprowadzić obraz kolorowy do karty telewizyjnej zamontowanej w kompie aby zgrać coś z kasety VHS na twardy dysk. Eurozłącze będzie od strony magnetowidu i z tamtąd będzie wychodził sygnał obrazu a wchodził będzie do karty telewizyjnej zamontowanej w kompie.

Albo nie wiem co lepsze moze jak to zrobić aby przejść z s-video na czincza, jak podłączyć kabelki - jest to mozliwe - taka opcja przejście z s-video na czincz z kolorowym obrazem ?

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

problem rozwiązany, zrobiłem sobie przejściówkę na czincza-jest ok
  • #7 4193298
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Witam.
    Problem ("stary,ale jary") poruszany już dawno, ale mnie też dotyczy bo mam taki sam i to dokładnie z taką kartą.

<Radix> czy mógłbyś wyrysować schemat tej przejściówki?

Mi się raz udało uzyskać kolory, ale po zainstalowaniu na nowo systemu mam z tym problem.
    Płyta instalacyjna od karty nie instaluje wszystkiego w programie (taki mi się wydaje). Otóż w konfiguracji mam tylko dwie pozycje do wyboru (TV i S-Video) ,a na panelu trzy (TV, Composite i S-Video) i właśnie kolory miałem gdy przełączałem na Composite w konfiguracji.
    Może ktoś wie jak to zmienić by mieć w konfiguracji tę trzecią pozycję tj. " Composite"?

Problem rozwiązałem - kupilem gotową przejściówkę za 8 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uzyskania kolorowego obrazu podczas podłączania magnetowidu Panasonic NV-FJ612 do karty TV AVerTV GO 007 plus za pomocą kabli lub przejściówek z S-Video na Euro (SCART) lub Cinch (Composite). Magnetowid posiada wyjście Composite, nie S-Video, dlatego konieczne jest prawidłowe połączenie sygnałów luminancji i chrominancji oraz odpowiednie lutowanie przewodów we wtyczkach. W przypadku braku koloru obraz jest czarno-biały, co wskazuje na brak sygnału chrominancji. Zalecane jest wykonanie własnej przejściówki, łącząc odpowiednio piny S-Video i EuroSCART (np. piny 3 i 4 S-Video z pinami 15 i 20 SCART) oraz stosowanie trybu Composite w ustawieniach karty TV. Problem może wynikać z nieprawidłowego okablowania lub braku odpowiedniej konfiguracji w oprogramowaniu karty. Ostatecznie autor potwierdził, że samodzielnie wykonana przejściówka na Cinch rozwiązała problem i uzyskał kolorowy obraz podczas zgrywania VHS na komputer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA