logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sun-Power model: KP-150 - padł element oznaczony na płycie PCB jako TH1

orlo 15 Sie 2002 17:33 4205 12
REKLAMA
  • #1 32416
    orlo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Sun-Power model: KP-150 - padł element oznaczony na płycie PCB jako TH1
    Pilnie poszukuje schematu do zasilacza MiniATX firmy Sun-Power model: KP-150 o mocy 120 W lub jakiś inny tego typu. Padł mi w nim jakiś element o oznaczeniu na płytce TH1, spalił się całkowicie wiec nie wiem co to może być?
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 34328
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Jeżeli ten układ jest w obwodzie wysokiego napięcia to prawdopodobnnie był to warystor. Proponuje kupic albo wylutować go z innego zepsutego zasilacza, jest to element standardowy, na upartego można by go zewrzeć, ogranicza on impuls prądowy przy włanczaniu do sieci.
  • #3 34336
    emkas
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Z oznaczenia wynika, że to był termistor. Pełni taką rolę jak napisał Grzechh. Warystory są włączane równolegle z zasilaniem i zabezpieczają przed szpilkami napięciowymi.

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 34585
    emkas
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    W zasilaczu NTC, PTC stosuje się przy cewkach rozmagnesowujących.
    Mierzyłem w zasilaczu ATX, w temperaturze pokojowej ok. 10Ω.
    Pozdrawiam
  • #6 34607
    grzechhh
    Poziom 16  
    Przepraszam mój błąd :( , ale miałem na myśli termistory.
  • #8 35982
    grzechhh
    Poziom 16  
    Występują bardzo różne oznaczenia np. u mnie jest:
    10SP
    UEI005
  • REKLAMA
  • #10 36794
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam
    Występuje w każdym zasilaczu, zabezpiecza go przed uderzeniami prądowymi i w wypadku dużego poboru prądu.
    Powodzenia
  • #13 38261
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Jest jeszcze jakieś zwarcie.
    Sprawdź mostek prostowniczy (może być na diodach), tranzystory zwarcie i wiele, wiele innych rzeczy.
    Jeśli to tylko mostek, to może się uda, ale jak tranzystory to już ciężki przypadek.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu MiniATX Sun-Power model KP-150 o mocy 120 W uszkodzony został element oznaczony na PCB jako TH1. Dyskusja wskazuje, że TH1 to najprawdopodobniej termistor (PTC lub NTC), który pełni funkcję ogranicznika prądów rozruchowych i zabezpiecza zasilacz przed impulsami prądowymi. Termistory stosowane są powszechnie w zasilaczach ATX, zarówno standardowych, jak i mini, często przy cewkach rozmagnesowujących. Typowa rezystancja termistora w temperaturze pokojowej może wynosić około 10 Ω. Po wymianie termistora na nowy pojawił się problem z jego natychmiastowym przepaleniem, co sugeruje obecność zwarcia w układzie, np. w mostku prostowniczym lub tranzystorach. Zaleca się dokładne sprawdzenie tych elementów przed ponownym montażem termistora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA