logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6630 – biały ekran LCD, pęknięty układ na płycie, brak obrazu na wyświetlaczu

tommy999 18 Lut 2007 12:44 2166 13
REKLAMA
  • #1 3586056
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 80
    Witam
    Mam problem z nokia 6630 w ktorej jest bialy LCD. Telefon normalnie chodzi ale nic nie widac na wyswietlaczu. Był zakładany drugi ze sprawnego telefonu i nadal to samo. Zauważyłem ze ktoś w nim grzebał i pekniety jest jeden malutki ukladzik. Nie wiem czy jest on odpowiedzialny za lcd bo na serwisowce nie ma jego symbolu.

Prosze o pomoc...
    W załączniku daje zdjecie w ktorym jest pokazany ten układzik...

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nokia 6630 – biały ekran LCD, pęknięty układ na płycie, brak obrazu na wyświetlaczu 6630.JPG (25.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3586061
    tommy999
    Poziom 22  
    ps. Przepraszam za jakosc zdjecia...
  • #3 3586174
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Ten układzik to cewka, jej uszkodzenie nie będze wpływało na pracę wyświetlacza. Zainteresuj się raczej glassami wyświetlacza.
  • #4 3586400
    msjokerek
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam, zajmuje sie amatorsko telefonami, ale mailem identyczny przypadek, jest to uklad odpowiedzialny za LCD a dokladnie 2 porcelanowe uklady... nie jestem Ci w stanie napisac co to sa za uklady jedynie jestem w stanie powiedziec ile zaplacilem za to u kolegi z servisiu (60zł) mozesz wlasnie miec bialy ekran lub tak zwana tecze lub obraz sie moze nakladac to sa takie 3 przypadki w ktorych te uklady sa odpowiedzialny!
  • REKLAMA
  • #5 3586425
    Aaadam
    Poziom 26  
    msjokerek napisał:
    Witam, zajmuje sie amatorsko telefonami, ale mailem identyczny przypadek, jest to uklad odpowiedzialny za LCD a dokladnie 2 porcelanowe uklady... nie jestem Ci w stanie napisac co to sa za uklady jedynie jestem w stanie powiedziec ile zaplacilem za to u kolegi z servisiu (60zł) mozesz wlasnie miec bialy ekran lub tak zwana tecze lub obraz sie moze nakladac to sa takie 3 przypadki w ktorych te uklady sa odpowiedzialny!

No przecież to właśnie o nich pisałem.

Nokia 6630 – biały ekran LCD, pęknięty układ na płycie, brak obrazu na wyświetlaczu
  • #6 3586514
    tommy999
    Poziom 22  
    Te uklady maja kulki ???
    Tzn jak wylutuje od innego telefonu np 7610 to musz robic kulki zeby je wlutowac do tej ???
  • REKLAMA
  • #7 3586527
    Aaadam
    Poziom 26  
    Tak maja kulki ale można je postawić bez sita.
  • #8 3586591
    tommy999
    Poziom 22  
    Ciekawe jak ??? Chyba zebym mial gotowe male kulki bo pasta chyba nic nie zrobie bez sita... :(

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze pytanko. Jak ta cewka nie jest od wyswietlacza to do czegos musi byc tylko czego ???
  • REKLAMA
  • #9 3586608
    Aaadam
    Poziom 26  
    Grotówką z cienkim grotem nakładasz cynę na pady. Oczywiście jak w miare możliwości jak najrówniej. Tylko delikatnie żeby pady nieodpadły.
  • #10 3586749
    tommy999
    Poziom 22  
    Wykompalem telefon wygrzalem i dziala wyswietlacz tzn nie dokonca. Czasem pojawiaja sie jakies paski kolorowe a za chwilke znikaja i jest normalny obraz...
    Mam wymieniac glassy ??? Czy moze byc czegos innego wina ???
  • #11 3586781
    Aaadam
    Poziom 26  
    No to podlej glassy topnikiem i wygrzej. No i HELEN.
  • #12 3586797
    tommy999
    Poziom 22  
    Po wygrzaniu nadal to samo... Tylko ze teraz dziala lcd jak mu sie chce... Biore sie za wymiane glassow :D

Dodano po 40 [minuty]:

PO wymianie glassow wszystko jest OK :)
    Wyswietlacz dziala... Tylko troszke dziwnie sie wlacza telefon. Po wlaczeniu przed pokazaniem sie napisu nokia ukazuja sie kolorowe pasy pionowe jednak za chwilke one gina i jest juz ok... Mysle ze moze tak byc czy cos jest jeszcze nie tak ???
  • #13 4344726
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Nie wie ktos czy glassy od np 6610 lub 6103 pasuja? Teoretycznie ta sama funkcje spelniaja.
  • #14 4451871
    waisik
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    widze ze temat nie zakonczony. Mam to samo do zrobienia powiedzcie do czego te glassy pasuja

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6630 z białym ekranem LCD, gdzie wyświetlacz działa, ale obraz jest niewidoczny. Wymiana wyświetlacza na sprawny nie rozwiązała problemu. Uszkodzony został mały układ na płycie, który początkowo uznano za cewkę, nieodpowiedzialną za wyświetlacz. Jednakże pojawiły się informacje, że problem może dotyczyć dwóch porcelanowych układów odpowiedzialnych za LCD, które wymagają precyzyjnego lutowania kulek bez użycia sita. Po wygrzaniu telefonu obraz pojawiał się sporadycznie, co sugerowało problem z glassami wyświetlacza. Po wymianie glassów wyświetlacz zaczął działać poprawnie, choć na starcie pojawiają się kolorowe pionowe pasy, które znikają po chwili. Dyskutowano także o kompatybilności glassów z modelami 6610 i 6103, jednak temat nie został ostatecznie wyjaśniony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA