Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja tyrystorowa do spawarki

Robert-18 18 Feb 2007 16:39 4918 12
NDN
    Robert-18
    Level 11  
    Witam posiadam cztery tyrystory t70/1000 i za ich pomocą chciałbym wykonać regulację prądu w spawarce na uzojeniu wtórnym.
    Czy ktoś wie może jak to zrobić, albo posiada jakiś schemat.

Ps. jestem tu nowy i starałem się szukać co nieco ale nic nie znalazłem konkretnego.

Za odpowiedź z góry dziękuje.
  • NDN
  • NDN
    kasat
    Level 20  
    Robert-18 wrote:
    Witam posiadam cztery tyrystory t70/1000 i za ich pomocą chciałbym wykonać regulację prądu w spawarce na uzojeniu wtórnym.
    Czy ktoś wie może jak to zrobić, albo posiada jakiś schemat.

Ps. jestem tu nowy i starałem się szukać co nieco ale nic nie znalazłem konkretnego.

Witam.
    Jest na elektrodzie fajny schemat dość prosty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic75788-60.html
    A drugi schemat to już trochę lepszy wypas ale już bardziej skomplikowany w załączniku. Gdzieś ten schemat już jest na elektrodzie ale też nie mogę znależć. Pamiętaj że regulatory tyrystorowe są trudne w uruchomieniu i bez konkretnego dławika na wyjśćiu ani rusz.
    Do schematu w załączniku potrzebne są oscylogramy , jakby co to wyślę na maila (prawie 8 MB)
    Attachments:
    Robert-18
    Level 11  
    Z tych tyrystorów które posiadam chciałem zrobić układ Graetza i chciałem dobrać układ sterujący i mam takie pytanie, czy to jest wykonalne.
    Anonymous
    Anonymous  
    Robert-18
    Level 11  
    Na 70A wydają się troche zaduże(są na gwint20).
    Podaje kompletną nazwe.
    t70/1000
    typ200
    Może ktoś ma katalog i może dokładnie sprawdzić,
    bo niestety wujek google nie potrafi ich znaleźć, a
    właśnie może ktoś wie jakie ma być na nich napięcie otwierające bramke.
    kasat
    Level 20  
    grzegorz dob. wrote:
    Jeżeli IRF 640 to tyrystory Panie kasad to ja wymiękam, Ale link prawidłowy.

Gdybyś dobrze popatrzył na schemat i troche pomyślał , to byś głupot nie pisał. IRF 640 to tranzystory które sterują transformatorkami Tr2 i Tr3 a do nich poprzez diody D4 i D5 są podpinane tyrystory ( to pisane duże B - to bramka tyrystora). Bo chyba wiesz że w mostku jednofazowym potrzebne są tylko 2 tyrystory a drugie dwie to diody.
    Niedobrze Panie grzegorz dob. nie znamy zasady działania takich układów i to już jest powód abyś takiego układu starał się nie robić , bo Ci nie zagra.
    I nie wymiękaj , "twardy bądż jak Roman Bratny"
    Pozdrawiam
    Robert-18
    Level 11  
    Panie Kastem zdecydowałem się zrobić układ który przedstawił pan w załączniku, chciałbym się tylko dowiedzieć od czego sa te transormatorki na układzie i jakie mają mieć parametry, albo jak przeliczyć.
    Dodam że posiadam 4 tyrystory a układ przewidziany jest na 2, więc musze otworzyć bramki 2 pozostałym aby służyły jako diody, jak to można tak sprytnie zrobić .

Dodano po 3 [minuty]:

znaczy wiem od czego są tr2 i tr3, zastanawia mnie oznaczony tr4, podejrzewam że jest on przeznaczony do zasilania układu, czy mam racje.
    kasat
    Level 20  
    Robert-18 wrote:
    Panie Kastem zdecydowałem się zrobić układ który przedstawił pan w załączniku, chciałbym się tylko dowiedzieć od czego sa te transormatorki na układzie i jakie mają mieć parametry, albo jak przeliczyć.
    Dodam że posiadam 4 tyrystory a układ przewidziany jest na 2, więc musze otworzyć bramki 2 pozostałym aby służyły jako diody, jak to można tak sprytnie zrobić .

Dodano po 3 [minuty]:

znaczy wiem od czego są tr2 i tr3, zastanawia mnie oznaczony tr4, podejrzewam że jest on przeznaczony do zasilania układu, czy mam racje.

Witam
    O tyrystorach dużo jest w "szukajce"
    http://szukaj.elektroda.net/search.php?search_id=2050326911&start=0&sid=ce68629b0845c5cab666463f9bd899e7
    Tr4 to tak jak myślisz zasilacz.
    A resztę to Ci wyślę na maila (tylko mi go podaj) - krótki opis i oscylogramy aby nie obciążać elektrody
    Robert-18
    Level 11  
    mój adres to waloski(_at_)wp.pl
    Leszek Augustyniak
    Level 19  
    Witam .
    Jeżeli mogę doradzić . Transformatory tr2 i tr3 , możesz wykonać we własnym zakresie . Kupujesz dwa rdzenie ferrytowe pierścieniowe , średnicy zew.około 30mm i przekroju 10/6mm , im będzie większy tym łatwiej będzie nawinąć . Nawijasz uzwojenie pierwotne , 10zw. drutem lub linką w izolacji (np. wyprutą z kabla telefonicznego) przekrój ok 0.25mm. Uzwojenie wtórne nawijasz podwójne 2x 15zw tym samym drutem . I dokładasz do tego dodatkowego uzw. diodę IN4007 jak jest na schemacie z jednym wtórnym. Wtedy z dwóch transformatorów wysterujesz mostek z czterech tyrystorów. Z jednego trafo sterujesz przeciwległymi tyrystorami w mostku . Nie wiem jaka jest częstotliwość i mpulsów sterujących , więc prawdopodobnie trzeba będzie dobrać rezystory R23 i R24 w przypadku grzania się tranzystorów sterujących trafami impulsowymi ( T1 i T 2 ) . Do uruchomienia przydał by się oscyloskop , bo tak w ciemno to trudno będzie . A tr4 jest do tego co podejrzewasz .
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Robert-18
    Level 11  
    Mam pytanie czy jeśli układ jest odłączony od synchronizacji to powiny być otwate irf,
    a i właściwie do czego potrzebne mi są te oscylogramy bo ja nigdy nie zajmowałem się elektroniką więc mi łopatologiczne trzeba....