logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć kod do radia Philips 22DC459/62L w Renault Megane 98?

Greg17 18 Lut 2007 17:13 3584 7
REKLAMA
  • #1 3587196
    Greg17
    Poziom 2  
    Kupiłem autko Renault Megane 98r z orginalnym radyjkiem Philipsa wbudowanym w konsole i wyświetlaczem na desce rozdzielczej. W czasie naprawy autka został odłączony akumulator i skasował sie kod radyjka. Wyświetla się cały czas komunikat o podanie kodu. Radyjko ma oznaczenia 22DC459/62L . Byłem w serwisie bo dowiedziałem się że jest możliwość odczytania z numeru nadwozia auta kodu radia, ale co się okazało seryjnie był zamontowany inny odbiornik Philipsa wg. danych dużo słabszy. Więc serwis już odpadł. Czy jest jakaś możliwość zdobycia kodu? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3591660
    Greg17
    Poziom 2  
    Rozkręciłem radio i znalazłem taki numer jak 24W166. Czy to jest to?
  • REKLAMA
  • #4 3591742
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    Tak to jest ten układ scalony w którym są zawarte dane :D
  • #5 3592552
    Greg17
    Poziom 2  
    Tylko on odpowiada za ten problem z uruchomieniem. Czy można go wymontować i czy on spowoduje poprawne działanie? Dalej niewiem co mam robić.
  • #6 3593268
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie, ta pamięć ma tylko dane strojenia i nastawcze radia, bez niej jak pamiętam wogóle się nie uruchomi albo jak nie zobaczy pewnych danych z niej. Czasem do sprawdzenia podstawia się zawartość z innego radia z dokładnie tego samego modelu z dokładnie takim samym procesorem i tą samą wersją programu w procesorze. A kod dla fachowca to nie problem, 15 min roboty i bez niepotrzebnego podstawiania danych z innego radia bo to tylko go rozstroi niepotrzebnie.

SławeK
  • #7 3605702
    Greg17
    Poziom 2  
    BYłem dzisiaj w serwisie renault i podali mi kod do radyjka, wszystko pięknie ładnie lecz wystąpił mały kłopot. Mianowicie po wpisaniu kodu radyjko zaczeło grać ale cały czas w głośnikach słychać pikanie tak jak gdyby odliczanie jakieś. Po około 5min grania na wyświetlaczu załącza się ponownie napis Code i trzeba radio wyłączyć i włączyć ponownie. I tak wkółko. Nawet po odłączeniu zasilania i po załączeniu radio odrazu startuje bez podania kodu.
    Co to może być za przyczyna takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #8 3605804
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Dziwne, albo namieszało mu się w pamieci albo TA masz włączone. Jak pamiętam to radio nie jest skodowane z komputerem auta.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Renault Megane z 1998 roku posiada oryginalne radio Philips 22DC459/62L, które po odłączeniu akumulatora wymaga podania kodu zabezpieczającego. Próba uzyskania kodu w serwisie nie powiodła się, gdyż według numeru nadwozia powinien być zamontowany inny, słabszy model radia Philips. Rozkręcenie radia ujawniło układ scalony oznaczony jako 24W166, zawierający dane strojenia i nastawcze, niekodujący jednak samego kodu zabezpieczającego. Usunięcie lub wymiana tej pamięci nie rozwiązuje problemu kodu. Fachowiec może odczytać kod w około 15 minut bez konieczności podstawiania danych z innego radia. Po uzyskaniu i wpisaniu kodu radio działa, lecz pojawia się problem z ciągłym pikaniem i ponownym wyświetlaniem komunikatu "Code" po kilku minutach, co może wskazywać na problem z pamięcią radia lub aktywacją funkcji TA. Radio nie jest powiązane z komputerem auta, więc problem nie wynika z synchronizacji z pojazdem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA