logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirus? GG działa, ale żadna strona w IE6 nie wczytuje się.

autokomputer 18 Lut 2007 21:40 1785 8
REKLAMA
  • #1 3588432
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Mam nietypowy problem, bo moja siostra cioteczna jest w innym miescie i kontaktujemy sie teraz przez gg, ona od 2 dni nie moze zaladowac zadnej stronki w IE6, internet ma bo gg działa, natomiast kazda strona podobno nie ładuje się tylko ciągle jest biała strona. Antywirusa nortona ma nieaktualnego (podobno miała wersję testową), aktualizacji systemu tez nie sciagała - myślę, że to wirus. Nie moze pobrac innego antywirusa bo przegladarka właśnie wyswietla białe strony, ma program "bear share" wiec poradziłem jej żeby ściągneła przy jego pomocy "firefoxa 2", ale po sciagnieciu norton wyswietla jej, że to jest wirus i to usuwa. Nie wiem co jej poradzić, kazac zamknac nortona i zainstalowac tego ff 2 ?
  • REKLAMA
  • #2 3588474
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, jest trochę mało informacji, bo możliwe że:
    - Norton się pomylił,
    - Siostra ściągnęła wirusa który ma w nazwie pliku "firefox",
    - Ma wirusa który zaraża wszystkie nowo powstałe pliki i Norton reaguje poprawnie.

Skoro siostra używała IE 6 to z komputerem mogą teraz dziać się cuda niewidy. Możesz spróbować jej wysłać instalkę przez komunikator (możesz spróbować Operę, jest mniejsza) lub kazać jej ściągnąć plik przez ftp, ale jeśli ma wirusa infekującego nowe pliki niewiele to da.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3588733
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam!
    Miałem podobny problem IE6 wogóle nie otwierał żadnych stron , co się okazało miałem wirusa między partycjami praktycznie nie do usunięcia,ale format i zmiana rozmiaru partycji pomogła.
    Być może siostra coś takiego ma to proponuję co jest możliwe zgrać na płyty i format ze zmianą wielkości partycji
  • REKLAMA
  • #4 3588762
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    zdzisiek1 napisał:
    Miałem podobny problem IE6 wogóle nie otwierał żadnych stron , co się okazało miałem wirusa między partycjami praktycznie nie do usunięcia

Może więcej informacji o tym wirusie (nazwa, link z opisem itp.).
    Sam to wymyśliłeś czy ktoś Ci wcisnął taki kit ?
    Gdzie to dokładnie jest "między partycjami" ?
    zdzisiek1 napisał:

ale format i zmiana rozmiaru partycji pomogła.

Czyli praktycznie do usunięcia, zresztą jak większość wirusów i innego robactwa, nawet bez formatowania.

autokomputer :arrow:

Wklej log z hijackthis z zarażonego komputera na forum. Uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik. Program jest mały można go wysłać e-mailem skoro przeglądarka nie działa.
  • #5 3588907
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Jeżeli mamy np. dysk 60 GB podzielony na 3 partycje to w czasie formatowania wyczyścimy wszystko oprócz tego co jest zawarte między
    1-2 2-3 itd. partycjami tj. nie widoczne dla wszystkich programów antywirusowych
    to nie jest informacja z kosmosu kolego!!!
    Jeżeli jesteś specem od kompów to takie rzeczy powinieneś wiedzieć,że np.wirus zostanie po formacie i utworzeniu takich samych partycji nie zostanie zlikwidowany,jedynym rozwiązaniem jest zmiana wielkości partycji!!!
  • #6 3588963
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    zdzisiek1 napisał:
    czasie formatowania wyczyścimy wszystko oprócz tego co jest zawarte między 1-2 2-3 itd. partycjami

A co tam jest zawarte?
    zdzisiek1 napisał:
    tj. nie widoczne dla wszystkich programów antywirusowych

A dla jakich programów jest to widoczne?
    zdzisiek1 napisał:
    to nie jest informacja z kosmosu kolego!!!

A skąd pochodzi ta informacja, kolego? Prosimy o podanie źródła i autora.
    zdzisiek1 napisał:
    wirus zostanie po formacie i utworzeniu takich samych partycji nie zostanie zlikwidowany,jedynym rozwiązaniem jest zmiana wielkości partycji!!!

Prosimy o podanie źródeł tej informacji.

Zobowiązuję kolegę do ustosunkowania się do pytań zadanych przez kolegę paweliw i przeze mnie.
  • REKLAMA
  • #7 3588990
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    partycje zakladane sa prawdopodobnie... na sektorach. jesli ktos robi odstepy miedzy partycjami, to marnuje miejsce na dysku ;]

jesli pratycje zaklada sie pokoleji, to nie ma mozliwosci powstania jakis wolnych miejsc... najlepiej to widac w programach do robienia partycji pod linuxem.

Podajesz sobie obszar zapisania partycji np. 1-10000, potem masz od 10001-20596 i kolejna 20597 - 40000. mozna recznie to zmienic, ale.. jaki ma to sens? jesli dany obszar nie jest partycja, to nie mozesz tam nic zapisac. wyjatkiem jest bootsektor, ktory mozna zapisac, a nie jest partycja.

A problem lezy prawdopodobnie w ustawieniach DNS'a

Prosze w polaczeniu z netem, z jakiego sie tam kozysta - ustawic DNS uzyskany od swojego operatora. Chyba nie musze tlumaczyc, jak to dziala...

Net dziala prawidlowo, tylko adres nie jest tlumaczony na adres IP - gg dziala, bo laczy sie z serwerem wlasnie po IP.

Dla potwierdzenia teorii prosze wpisac w adresie przegladarki adres: http://213.180.130.200 - powinna pokazac sie znajoma strona ;]
  • #8 3589061
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Pomiędzy partycjami istnieje obszar kilku-kilkudziesięciu sektorów (najczęściej 64), nie znam jednak metody/programu/wirusa umiejącego wykorzystać ten obszar.
    Wdzięczny więc będę bardzo zdzisiek1 za wszelkie linki (w temacie) i odpowiedź na pozostałe pytania.
  • #9 3589100
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Witam!
    Miałem ostatnio taki problem jak opisałem,więc po formacie zainstalowałem nowy system i oczywiście wszystkie sterownki,co się okazało,że jak uruchamiałem internet to nie mogłem uruchomic żadnego innego programu bo wyskakiwał komunikat że za mało pamięci ,początkowo myślałem że mam uszkodzoną pamięć(768ddr)
    Następnie próbowałem przeskanowac komputer programem<Anti Trojan Elite>,po uruchomieniu wyskakiwał komunikat,że znaleziono wirusa,ale nie można go usunąć(próbowałem kilku programów).
    Co się okazało po kolejnym sformatowaniu,że podczas instalacji było OK,ale póżniej znowu to samo.Więc zmieniłem rozmiar partycji (nie po33%) następnie jeszcze raz format i gruntowny SCANDISK i co się okazało,że na partycji C było 12 błędów które poprawił SCANDISK.
    Myślę że to była przyczyna wirusa.Nie wiem dlaczego od razu na mnie najechałeś Jankolo skoro wydawało mi się że to podobny problem?
    Jeżeli jestem w błedzie to przepraszam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka zgłasza problem z przeglądarką Internet Explorer 6, która nie ładuje żadnych stron internetowych, podczas gdy komunikator GG działa poprawnie. Podejrzewa infekcję wirusową, zwłaszcza że Norton Antivirus jest nieaktualny i usuwa pobrany program Firefox 2 jako zagrożenie. W dyskusji pojawiają się sugestie, że problem może wynikać z obecności wirusa infekującego nowe pliki lub z błędnych ustawień DNS, które powodują brak tłumaczenia nazw domen na adresy IP. Niektórzy uczestnicy wskazują na możliwość istnienia wirusa ukrytego w obszarach między partycjami dysku, które nie są skanowane przez standardowe programy antywirusowe. Zalecane są działania takie jak przesłanie instalatora przez komunikator, pobranie przez FTP, wykonanie skanowania programem HijackThis, a w skrajnych przypadkach formatowanie dysku z jednoczesną zmianą rozmiaru partycji oraz dokładne sprawdzenie i naprawa błędów dysku narzędziem Scandisk. Wskazano również, że problem z pamięcią i niemożnością uruchomienia programów może być powiązany z infekcją. Dyskusja podkreśla konieczność aktualizacji systemu i antywirusa oraz ostrożność przy pobieraniu plików z podejrzanych źródeł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA