logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop z MOC3020 - optotriak nie wyłącza się po impulsie, co robić?

gigabyte400 19 Lut 2007 12:12 1557 2
REKLAMA
  • #1 3590018
    gigabyte400
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam robie stroboskop ze schematu który załączam w załączniku wsztstko mam już gotowe poskładane ale mam kłopot z optotriakiem a mianowicie
    MOC3020 który ma tym sterować dostaje impuls z generatora załącza sie stroboskop mignie raz a optotriak pozostaje załączony i dopuki nie odepne mu napięcia sieci to przewodzi

Odpiołem generator i płytkę niskiego napięcia i załączałem stroboskop z bateryjki 3 V taki sam efekt raz mignie i układ zostaje cały czas załączony

Wie ktoś jak sie z tym uporać ??

DODANO:!!!
    Zastosowałem jako transformatorek wyzwalający ze starego monitora
    możliwe że uzwojenie pobiera za duży prąd ?? i triak sie nie wyłancza ??
    Jaki prad blokowania ma taki optotriak ??
    Załączniki:
    • Stroboskop z MOC3020 - optotriak nie wyłącza się po impulsie, co robić? Strob.JPG (68.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3590307
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Dziwne to troche na tym schemacie, ja między optotriak a trafo dał bym jeszcze triak
  • #3 4145723
    chemol
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Też mam to samo.Zalezy od optotriaka czy jest sterowany normalnie czy przez zero.Jesli normalnie to trzeba go wpiac w normalnego triaka bo po nasyceniu nie przechodzi do stanu zero czyli po 1 impulsie jest stale załączony.
REKLAMA