logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Triak BTA16/600 ST nie wyłącza się przy obciążeniu indukcyjnym 300W

Jaco18 28 Cze 2006 17:41 20369 7
REKLAMA
  • #1 2771882
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Witam mam od pewnego czasu dziwne problemy z triakiem BTA16/600 ST. Mianowicie czasami sie nie chce wyłączyć. Obciążeniem jest 300W trafo toroidalne, więc jest to obciążenie indukcyjne. Triak jest właczany za pomocą optoizolatora MOC3021/3020. Układ pracuje impulsowo, cykl wygląda mniej więcej tak: 1-2 s pracy i z 10 s przerwy.

Układ wygląda jak na schemacie poniżej, problem w tym że czasami w losowych momentach po wejściu triaka w stan przewodzenia jak by się zatrzaskiwał i nic go nie jest w stanie zmusic do puszczenia poza odłaczeniem na chwile głównego zasilania.

Między dwoma anodami BTA wrzuciłem filtr RC który powinien być stosowany przy obciążeniu indukcyjnym. Nie wiem jak mam dokładnie policzyć wartość rezystora między MOC a BTA, obecnie jest to 1k i może tu tkwi problem. Triak ma prąd GT > 15mA < 50 mA ...

Triak BTA16/600 ST nie wyłącza się przy obciążeniu indukcyjnym 300W
  • REKLAMA
  • #2 2772340
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Myśle że jak go zmniejszysz to będzie lepiej. W sterownikach które kiedyś montowałem były 2 po 100Ω po obu stronach optotriaka.
  • REKLAMA
  • #4 2793940
    Jaco18
    Poziom 26  
    NO tak jak mogę zmniejszyc rezystor ale czy to nie spowoduje uszkodzenia triaka ? W katalogu pisze ze ma prąd Ig do 50mA a przy np 2x220 ohm na kazdą nogę optoriaka będzie w sumie 470 ohm i nie wiem czy to go nie zabije.... Usterak którą opisywałem wyżej zdarza się nieregularnie czasami urządzenie potrafi podziałać bardzo długo i wszystko jest ok a czasami od razu nie rozłącza triaka, kwestia zimnych lutów odpada.

Mogę zrobić tak jak podaje producent dla obciążeń indukcyjnych -> układ snubblera, ale w moje urządzenie pracuje tylko na 1 fazie i wtyczka zasilania może być włożona w obu kierunkach wiec obciązenie raz bęzie podłączane od strony zimnej a raz od gorącej więc nie wiem czy układ coś da.

Ktoś ma jakieś sprawdzone pomysły ?

PS: Na jakie napięcie powinien być kondensator odsprzęgający MOC3021 z noty producenta optotriaka (47n) na 275V ?? chyba na to wygląda..
  • REKLAMA
  • #5 2794429
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    przy np 2x220 ohm na kazdą nogę optoriaka będzie w sumie 470 ohm i nie wiem czy to go nie zabije....

czy Ty wogóle zobaczyłeś zalecane połączenie strona 5 rysunek 9 w/w pdf
    zbudowałem kikanaście takich układów i działały bez zarzutu były montowane w blokach w których wprowadzono domofony , a właściciele chcieli mieć sygnał przywołania również na już isniejącym dzwonku który był na 230 V AC
  • #6 2794792
    Jaco18
    Poziom 26  
    Przeczytałem wszystko co było odnośnie triaków, zawsze stosowałem układ z rys. 6 z noty aplikacyjnej MOC3021 z tym, że pojedynczy rezystor zastępowałem dwoma (220 ohm do każdej nóżki Moca idącej na 220V - żeby zmniejszyć ryzyko ich przebicia od wysokiego napięcia) i to zawsze działało, takie rozwiązanie było stosowane też w układach publikowanych w pismach EDW, EP które jednak prezentują wysoki poziom projektów.

Popróbuję z tym układem RC przy MOC3021, tylko mnie zastanawia czy jakies znaczenie ma to gdzie zostanie podpięte obciążenie od strony zimnej czy gorącej 220V ?
  • REKLAMA
  • #7 2795292
    mironsathon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Podłączenie obciążenia nie ma znaczenia dla prawidłowej pracy układu. Ma tylko znaczenie praktyczne - załączamy przewód fazowy a nie przewód neutralny.
    Pozdrawiam[/b]
  • #8 2800992
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ok, zbudowałem układ z rezystorem 180 ohm, kondensatorem 0,047u /275V i rezystorem 470 ohm - narazie wygląda na to, że
    działa dobrze.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy triaka BTA16/600 ST, który nie wyłącza się poprawnie przy obciążeniu indukcyjnym 300W (transformator toroidalny). Triak jest sterowany impulsowo za pomocą optoizolatora MOC3021/3020. Występuje zjawisko zatrzaskania triaka, który pozostaje w stanie przewodzenia do momentu odłączenia zasilania. W układzie zastosowano filtr RC między anodami triaka, zgodnie z zaleceniami dla obciążeń indukcyjnych. Dyskusja koncentruje się na doborze wartości rezystora między MOC a triakiem – obecnie 1kΩ, co może być zbyt wysokie. Zalecane jest zmniejszenie rezystancji, np. do 180Ω, oraz zastosowanie kondensatora 0,047µF/275V jako elementu snubblera. Wskazano, że podłączenie obciążenia od strony fazy lub neutralnego nie wpływa na działanie układu, choć praktycznie lepiej podłączać fazę. Po zastosowaniu rezystora 180Ω, kondensatora 0,047µF/275V i rezystora 470Ω układ działa stabilnie. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich schematów połączeń zgodnych z notą katalogową MOC3021.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA