logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Dual CV62 - buczenie i pyknięcia w słuchawkach po uruchomieniu

grego69 19 Lut 2007 13:09 1173 1
REKLAMA
  • #1 3590217
    grego69
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,
    Kupiłem zabytkowy wzmacniacz Duala CV62 kwadrofoniczny. Uruchomiłem i ma dziwne objawy. Nie miałem źródła dźwięku, więc podpiąłem tylko cinche i dotykałem końcówek a na słuchawkach sprawdzałem czy jest jakiś sygnał. Mianowicie na samym początku po dotknięciu końcówki cincha słychać było charakterystyczne buczenie, tak w lewym jak i w prawym kanale. Jednak po chwili (już nie dotykałem cincha) w słuchawkach słychać było kilka głośnych pyknięć, tak jakby coś się załączało i po tym głośne buczenie jakby przydźwięk. Dotykanie końcówek cincha już nic nie dawało, żadnej reakcji. Jak myślicie jaka jest przyczyna takiego dziwnego zachowania wzmacniacza, co należałoby sprawdzić?
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 3591028
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Witam.

Mozliwe ze wzmacniacz sie wzbudzil i spalila sie koncowka. Mialem tak raz z Diorka WS354, po dotknieciu przewodu sygnalowego palcem zobaczylem tyklo jak bezpieczniki blysnely. Pozniej sprawdzam i koncowka do wymiany.
    Wymienilem odrazu wszystkie kondensatory i pomoglo, Diorka chodzi do tej pory. Ale nie dotykam juz wiecej wejscia :)

Najpierw sprawdz bezpieczniki, jezeli sa spalone to wstaw nowe najlepiej takie jak byly (tylko nie druty albo jakies 20A). Jezeli sie spala to znaczy ze najprawdopodobniej koncowka do wymiany. A jezeli masz jakis multimetr i wiesz co to traznystor i jak sprawdzic czy jest dobry to najpierw sprawdz koncowki, zaoszczedzisz bezpieczniki ;)

Pozdrawiam
REKLAMA