logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny 2-way z wydrążonego klocka drewnianego – akustyka i doświadczenia

qbag1 19 Lut 2007 19:14 1200 8
REKLAMA
  • #1 3591601
    qbag1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, zastanawiam się nad wykonaniem kolumn 2-wey. Obudowę chce zrobić z wydrążonego klocka drewnianego. Nietypowy wygląd osiągne na pewno. Zastanawiam się nad właściwościami akustycznymi tego zestawu. Robił już ktoś, cos takiego?
  • REKLAMA
  • #2 3593335
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    widziałem swego czasue na www.diyaudio.com ;]
    w sumie to nie wiem po co tak to robić, ale jeśli ktoś bardzo chce i ma możliwości oraz dobre chęci... ;)
  • REKLAMA
  • #3 3598866
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Drzewo to raczej taki sobie materiał - drogi a niezbyt sztywny ale jak ktoś lubi :)
    Ale front bedzie płaski? czy całość okrągła?
  • REKLAMA
  • #4 3600231
    qbag1
    Poziom 11  
    Całość będzie okrągła, pod głośniki wyfrezuje na płasko. Drzewo mnie nic nie kosztuje, myślałem że jak zostawie pięć cm na ściankę to będzie dość sztywno. Planuje też usunąć część kory a część zostawić tak dla ozdoby. Policzyłem już średnice klocka i otworów w klockach, żeby litraż odpowiedni uzyskać, jedynie co do wyglądu wylotu rury br, nie mam pomysłu. I zupełnie nie wiem czy tłumić środek obudowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3601172
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    a jakie glosniki chcesz tam zaaplikowac ;)
    pomysł ciekawy
  • #6 3605430
    qbag1
    Poziom 11  
    Niskośredniotonowe już mam Monacor sph 176 (dużo dobrego o nich słyszałem, to sie przekonam). Wysokotonowy to temat otwarty, visaton g20sc, często jest używany z monacorem. Ale nie wiem czy nie poszukam coś ciut tańszego.
  • #7 3605583
    niszar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Myśle że wydrązone lite drewno będzie bardzo sztywne, i nie będzie mowy o drganiach obudowy przy niskich częstotliwościach. Jednak problem może sie pojawić przy niskiej średnicy, niestety nie będzie miało takich właściwości tłumiących jak mdf, a im twardsze drewno tym wieksze zniekształcenie wywołane " dźwięczeniem" obudowy. Więc na pewno czekają kolege długie eksperymenty z wytłumieniem
    pozdrawiam
  • #8 3606285
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

Może trochę nie na temat ale jak długo to drewno było leżakowane? Nie jestem stolażem ale z praktyki wiem że drewno poniżej 5lat rozpęknie ci się jak je wydrążysz i podeschnie ( a pniaki trzeba leżakować dużo dłużej niż deski więc nie wiem czy te 5 lat wystarczy ). Szkoda wtedy twojej pracy.

Ale jeśli masz dobry gatunek i wypracowane to całkiem ciekawy pomysł.
  • #9 3610057
    qbag1
    Poziom 11  
    Co do tłumienia to podejrzewałem że nie będzie tak prosto, troche się pościeram :) . Co do drewna, nie było leżakowane, jest z tegorocznych wiatrołomów. Mam znajomych bębniarzy, zdradzili mi kilka tajnych patentów, nie powinno pęknąć. Jak do tej pory, klocki wydrążone, prawie suche i jeszcze całe, puki co sie sprawdziło. Jeszcze tydzień i będe to składał. Sam ciekawy jestem efektu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania kolumn 2-drożnych z obudową wykonaną z wydrążonego klocka litego drewna, co ma zapewnić nietypowy wygląd. Obudowa będzie okrągła z płaskim frontem pod głośniki, o grubości ścianek około 5 cm dla zapewnienia sztywności. Wątpliwości dotyczą właściwości akustycznych takiej konstrukcji – drewno jest drogie i mniej tłumiące niż MDF, co może powodować rezonanse i konieczność eksperymentów z tłumieniem wewnętrznym. Drewno nie było leżakowane, pochodzi z tegorocznych wiatrołomów, ale zastosowano metody zapobiegające pękaniu. Planowane głośniki to nisko-średniotonowe Monacor SPH-176 oraz wysokotonowe Visaton G20SC lub tańsze alternatywy. Obudowa ma być dostosowana pod odpowiedni litraż i otwory bass-reflex, choć kształt wylotu rury BR pozostaje do ustalenia. Podkreślono, że lite drewno może być bardzo sztywne, ale wymaga starannego tłumienia, a także uwzględnienia właściwości drewna pod kątem pękania i stabilności wymiarowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA