logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EM80 świeci bardzo słabo w układzie ze schematu port80h – możliwe przyczyny?

Dj Dave 19 Lut 2007 22:24 4060 9
REKLAMA
  • #1 3592803
    Dj Dave

Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Stawiam tego posta ponieważ mam problem z tytułowym magicznym okiem. Mianowicie wykonałem układ zgodnie ze schematem zamieszczonym tutaj:
    http://www.port80h.com.pl/articles.php?lng=pl&pg=82
    lecz em80 świeci bardzo słabo, wręcz słabiej od żarzenia. Jako drugą lampę zastosowałem PCC88, przy zmianie tej lampy na ECC85 efekt jest praktycznie taki sam. Zmieniłem sposób żarzenia łącząc lamp równolegle (przy PCC88 podłączyłem do nóżek 4 i 5 z pominięciem nóżki 9) i zasilając je ze stabilizatora LM7806 i to też nic nie dało. Czy może to oznaczać że moje magiczne oczko jest uszkodzone?

Błagam o pomoc...

Pozdrawiam

Moderowany przez oldboy:

Załączniki usunięto. Podstawa: Reg.p.10.10

Konto firmowe:
    KOMP-BOX
    Sobieskiego 328d, Wejherowo, 84-200 | Tel.: 58 XXX-XX-XX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.komp-box.pl/
  • REKLAMA
  • #2 3593173
    jacek190
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wystarczy popatrzeć na oczko jeżeli jest w środku jasne to jest prawdopodobnie dobre a jeżeli jest lekko brązowe (takie kakaowe) to napewno jest już wyświecone.
    Lampy z seri E (EM80 lub ECC) mają żarzenie 6,3V a lampa PCC coś okolo 14V ale tam ustawia się prąd żarzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3593349
    Dj Dave

Poziom 11  
    Oczko jest jasne czyli lampa jest prawdopodobnie dobra, więc mój problem pozostaje nie rozwiązany ;(
    Konto firmowe:
    KOMP-BOX
    Sobieskiego 328d, Wejherowo, 84-200 | Tel.: 58 XXX-XX-XX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.komp-box.pl/
  • REKLAMA
  • #4 3593444
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jeśli wszystkie napięcia są OK to przyczepiłbym się do mostka.
    Nie może być dowolny.Przy małym sygnale diody nie zadziałają.
    Ja dałbym diody germanowe,takie jakie są w detektorze.Spróbuj pominąć diody i puść sygnał bezpośrednio na oczko.
  • #5 3739167
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    witaj
    ja bym sprawdził napięcie anodowe .
    dlaczego ?
    to proste , każda lampa typu "MagcEasy" czy jest wysterowana , czy nie , ŚWIECIĆ POWINNA JASNO
    różnica polega wyłącznie na rozświetlonej powierzchni

ps.to mój projekt i strona http://www.port80h.com.pl/articles.php?lng=pl&pg=82
    Załączniki:
    • EM80 świeci bardzo słabo w układzie ze schematu port80h – możliwe przyczyny? n_Mvc-270x.jpg (31.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EM80 świeci bardzo słabo w układzie ze schematu port80h – możliwe przyczyny? n_Mvc-271x.jpg (32.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EM80 świeci bardzo słabo w układzie ze schematu port80h – możliwe przyczyny? n_Mvc-261x.jpg (29.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3740506
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Dj Dave napisał:
    Heh, właśnie z tego projektu korzystałem :)

wiem bo czytałem post
    i dla tego napisałem swoje uwagi

ps, a w końcu uruchomiłeś układ
    Darek
  • #8 3740631
    Dj Dave

Poziom 11  
    Mój kumpel podobno ma taką lampę, wiec najpierw spróbuje na tej drugiej bo może faktycznie ta moja jest wypalona. Jak uruchomię układ to napisze.

Pozdro
    Konto firmowe:
    KOMP-BOX
  • #9 3740790
    DariuszEE
    Poziom 17  
    Dj Dave napisał:
    Mój kumpel podobno ma taką lampę, wiec najpierw spróbuje na tej drugiej bo może faktycznie ta moja jest wypalona. Jak uruchomię układ to napisze.

Pozdrawiam

sprawdz napięcie anodowe .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabego świecenia lampy EM80 w układzie zgodnym ze schematem z port80h.com.pl. Lampa EM80 świeci słabiej niż żarzenie, mimo zastosowania różnych lamp drugorzędnych (PCC88, ECC85) oraz zmiany sposobu żarzenia i zasilania stabilizatorem LM7806. Sprawdzono, że lampa EM80 jest prawdopodobnie sprawna, gdyż jej "oczko" jest jasne, a nie brązowe, co wskazywałoby na wypalenie. Sugerowano sprawdzenie napięcia anodowego oraz pozostałych napięć w układzie, ponieważ każda lampa typu "MagicEye" powinna świecić jasno niezależnie od sygnału, różniąc się jedynie rozświetloną powierzchnią. Zwrócono uwagę na mostek prostowniczy i diody – zalecane są diody germanowe stosowane w detektorach, gdyż standardowe diody mogą nie działać przy małym sygnale. Proponowano również pominięcie diod i podanie sygnału bezpośrednio na lampę EM80 w celu testu. Autor planuje przetestować lampę z innego źródła, aby wykluczyć uszkodzenie EM80.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA