logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat miernika wysterowania do wzmacniacza lampowego na lampie EM80

elektronik598 23 Lut 2025 19:56 693 7
REKLAMA
  • #1 21453014
    elektronik598
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, czy miał ktoś styczność z lampą "Magiczne oko", czyli EM 80?
    Chciałbym poprosić o schemat miernika wysterowania do nietypowego wzmacniacza lampowego
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat nietypowego wzmacniacza lampowego, do którego potrzebujesz schematu? Na przykład, jaki to model lub jakie ma specyfikacje?
    Jest na 4x PCF802 (2 na przedwzmacniacz gramofonowy i 2 na zwykły)
    2x PCL805 (wiem, że to lampa odchylania pionowego, ale dlatego że ją znalazłem, postanowiłem zrobić wzmacniacz ze złomu, w sumie znalezisk w piwnicy)
    AI: Jakie masz doświadczenie z elektroniką lub wzmacniaczami lampowymi? To pomoże dostosować odpowiedzi do Twojego poziomu wiedzy.
    Ze wzmacniaczami półprzewodnikowymi duże, z lampowymi minimalne

Dodano po 37 [minuty]:

Przepraszam, wcześniej źle napisałem model tej lampy, poprawny model to EM 80.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21453201
    elektronik598
    Poziom 2  
    Załączony przez ciebie schemat wygląda ciekawie, ale mam jedno pytanie:
    • Czy pod input podłączam wyjście ze wzmacniacza, czy przez jakiś układ?

Dodano po 3 [minuty]:

Chyba nie wymaga układu, ale wolałbym to potwierdzić, czy dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #4 21453224
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Możesz i z wyjścia głośnikowego lub ze wzmacniacza poprzez jakiś dzielnik oporowy a tutaj masz wersję z pcb:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic261614.html#1296538
    Najprościej jest zrozumieć śledząc jakiś schemat radioodbiornika z takim oczkiem,wysyłam Ci moje zasoby na priv to tam znajdziesz, bo ja muszę spadać..
    Niestety ale paczka tutaj nie przejdzie ale masz tu wybór: Link
  • #5 21453602
    elektronik598
    Poziom 2  
    A czy taki schemat mógłby być?
    Uwaga! Dioda D2 powinna być wmontowana odwrotnie.

Tylko nie wiem, jak tym zrobić stereo na jedną lampę.
    Czy tak się da?
    Załączniki:
    • Schemat miernika wysterowania do wzmacniacza lampowego na lampie EM80 7079480700_1499831388.jpg (81.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21453615
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Dopóki nie wykonasz to się nie dowiesz czy tak mogłoby być i czy oczko masz sprawne..
    elektronik598 napisał:
    Tylko nie wiem, jak tym zrobić stereo na jedną lampę.
    Sygnał bierzesz z jednego kanału skoro masz jedno oczko. A jak zdobędziesz drugie oczko to podłączysz do drugiego kanału identyczny układ gdy Ci ten "wyjdzie OK"...
  • REKLAMA
  • #7 21453620
    elektronik598
    Poziom 2  
    To niedługo zabieram się za projekt płytki i budowanie (nie lubię "pająków")
    Oczywiście na początku "pająk", potem płytka.
  • #8 21525610
    elektronik598
    Poziom 2  
    Elektrod pomógł w znalezieniu schematu, dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu miernika wysterowania do wzmacniacza lampowego wykorzystującego lampę EM80 ("Magiczne oko"). Użytkownik posiada nietypowy wzmacniacz zbudowany ze znalezionych lamp: 4x PCF802 (2 na przedwzmacniacz gramofonowy i 2 na zwykły) oraz 2x PCL805, które wykorzystał jako stopień końcowy. Poszukiwano schematu do wskaźnika wysterowania na lampie EM80. Wskazano linki do schematów i obrazków na forum elektroda.pl, gdzie dostępne są przykładowe układy mierników z lampą EM80. Omówiono sposób podłączenia sygnału – można go pobrać bezpośrednio z wyjścia głośnikowego lub przez dzielnik oporowy. Poruszono kwestię zastosowania jednego wskaźnika do sygnału stereo – sugerowano użycie jednego kanału lub wykonanie dwóch identycznych układów dla obu kanałów. Zwrócono uwagę na poprawne wlutowanie diody D2 w schemacie. Autor planuje wykonanie projektu płytki drukowanej po wstępnym montażu na "pająku". Ostatecznie potwierdzono, że znaleziony schemat z elektrody spełnia oczekiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA