logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz Tatarka 9V 700mA na stabilizowany do efektów gitarowych?

mgsk8er 19 Lut 2007 22:48 2099 10
REKLAMA
  • #1 3592939
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam! Odrazu zastrzegam ze jestem zielony z elektroniki. Znalazłem w szafie jakis nieświeży zasilacz tatarka. Ucieszyłem sie, bo zobaczyłem oznaczenia 9v i 700mA, a wlasnie takie cos przydaloby mi sie do zasilania efektów gitarowych. Na wszelki wypadek sprawdziłem końcówkę woltomierzem i pokazalo mi 17,3V. To chyba oznacza, ze jest niestabilizowany, prawda? Czy da sie go przerobić na stabilizowany? Bo w formie obecnej balbym sie go podłączać pod dosc cenny sprzet.
  • REKLAMA
  • #2 3593000
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Jeśli nie jest stabilizowany to zastosuj stabilizator scalony 7809. Schemat aplikacyjny znajdziesz na goglach jak wpiszesz symbol układu, albo narysują ci go w sklepach elektronicznych w których go możesz kupić. Jest naprawdę banalny. Prawidłowo zmontowany nie wymaga uruchamiania, od razu działa.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3593642
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • REKLAMA
  • #4 3603144
    mgsk8er
    Poziom 13  
    znalazłem w necie cos takiego. Czy dobrze zrozumiałem, ze wystarczy takie cos dac pomiedzy ostatnim elementem zasilacza a kabelkiem wychodzącym?

• #5 3603151
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Dokladnie tak to wystarczy, ciekawe ile pradu potrzebuje to twoje urzadzenie bo moze ten zasilacznie podolac :) pod srodkowa koncowke ukladu dajesz oczywiscie mase (-).
  • #6 3603209
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ale z tego co wiem to środkowa nóżke trzeba podłączyć do masy !
    Schemat podłączenia powinien wyglądać tak:

P.S dodałem dwa kondensatory na wyjściu aby odfiltrować "śmieci" oraz aby nie było tętnień ;)
  • #7 3604163
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Dzieki za pomoc. Te urządzenia, ktore mam podpiete to ciągną jedno 25mA, a drugie 900uA i mam do nich 250mA zasilacz stabilizowany tatarka. Jednak bardzo niedługo do tego dołączę wiecej urządzeń i zasilacz moze mi niepodołać. A skoro znalazłem u siebie zasiłke 700mA, to warto by ją wykorzystać :) Gitarzyści to czytający wiedzą jaki jest ból z zasilaniem efektów do elektryka...
  • Pomocny post
    #8 3604504
    foxik000000
    Poziom 29  
    Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł" ;)

Na schemacie który zamieściłem powyżej został dodany ten kondensator 100nF aby odfiltrować te "śmieci" z zasilania, które pogarszają i zniekształcają dźwięk ;)
  • REKLAMA
  • #9 3604604
    mgsk8er
    Poziom 13  
    No jasne, ze klikne :) ratujesz mi portfel, bo i tak mialem sobie kupowac jakas 'mocniejsza' zasilke
  • #11 3604841
    foxik000000
    Poziom 29  
    Nie domagam sie tylko jeśli napisał "Dzieki za pomoc" to jeśli chce mi podziękować to wystarczy że kliknie, proste nie :> ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada niestabilizowany zasilacz Tatarka o parametrach 9V i 700mA, który na wyjściu pokazuje napięcie około 17,3V. Chce go przerobić na stabilizowany zasilacz do efektów gitarowych, aby bezpiecznie zasilać cenne urządzenia. Zalecane rozwiązanie to zastosowanie scalonego stabilizatora napięcia 7809, który można łatwo podłączyć między wyjściem zasilacza a kablem zasilającym efekt. Schemat podłączenia obejmuje podłączenie środkowej nóżki stabilizatora do masy oraz dodanie kondensatorów filtrujących (np. 100nF) na wyjściu, co redukuje tętnienia i zakłócenia wpływające na jakość dźwięku. Użytkownik planuje wykorzystać zasilacz o większym prądzie (700mA) zamiast obecnego stabilizowanego o mocy 250mA, aby zasilić więcej efektów gitarowych. Dyskusja podkreśla prostotę montażu i korzyści z filtracji napięcia dla poprawy brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA