logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić taśmę LCD w Samsung E700 lub SE K700i w domu?

Tomaszek_29 19 Lut 2007 23:04 1752 6
REKLAMA
  • #1 3593050
    Tomaszek_29
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam,
    mam pytanko do fachowców zajmujących się serwisem gsm...... czy da się w warunkach domowych wymienić taśmę lcd (gotową z elementami smd) jaki sprzęt do tego jest potrzebny??? i jak się za to zabrać???? Telefonik to samsung e700 lub se k700i - mam okazję kupić i się tak zastanawiam czy dałbym radę sam to zrobić????
    A może orientujecie się jęśli jest t o zbyt skomplikowane za ile można to zrobić w serwisie???
    CZekam na odp
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 3593633
    PLDW4
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    zanieś do serwisu lepiej szkoda taśmy
    cena u mnie bez taśmy sama wymiana 60 zł
  • REKLAMA
  • #3 3593689
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    co do wymiany tasmy w e700 to uchowaj boze jezeli niemasz orginalu to odradzam bralem 4 sztuki z hurtowni i powymianie tylko jeden ruszyl pozostale ciagle problemy ( brak podgladu lub maly lcd niedzialal - a telefonami juz zajmuje sie dwa lata - a poprzednie 20 kilka lat zwykle rtv wiec lejkiem niejestem zebym rozwalal tasmy :-) )
  • REKLAMA
  • #4 3593906
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    W E700 zgoda, nie jest to łatwe ale w K700 wymienia się cały LCD razem z taśmą i nie jest to żadnym problemem.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 4016803
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    mam wobec tego pytanie, czy trzeba lekko podgrzać tasiemki aby pusciły z garfitowymi połączeniami, czy inna metoda tu obowiazuje?
  • #6 4016815
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    tak grzejesz delikatnie HA, aż piny puszczą
  • #7 4017631
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    juz naprawiłem HOT AIREM(odlutowałem) ale nie obyło sie bez problemów, w małym wyświetlaczu oderwało się kilka pinów, wiec skróciłem i lekko obskrobałem końcówki i pocynowałem. Nastepnie przylutowałem lutownicą pin po pinie. Robiłem to FIRST TIME ale nie pierwszy takie rzeczy. Polecam się
    Arek

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana taśmy LCD w telefonach Samsung E700 i SE K700i w warunkach domowych jest możliwa, ale różni się stopniem trudności. W modelu E700 wymiana taśmy jest skomplikowana i wymaga oryginalnych części, gdyż taśmy z hurtowni często powodują problemy z wyświetlaczem (brak podglądu, uszkodzenia LCD). W K700i wymienia się cały moduł LCD wraz z taśmą, co jest prostsze i mniej ryzykowne. Do demontażu taśmy z połączeniami grafitowymi stosuje się delikatne podgrzewanie gorącym powietrzem (hot air), aby poluzować piny. W przypadku uszkodzenia pinów konieczne jest ich skrócenie, oczyszczenie i ponowne przylutowanie lutownicą precyzyjną, co wymaga doświadczenia w lutowaniu elementów SMD. Koszt wymiany w serwisie to około 60 zł bez ceny taśmy. Zaleca się ostrożność i rozważenie oddania telefonu do serwisu, zwłaszcza przy modelu E700.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA