logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sanyo c21ef67ex f6 a21 - jak naprawić brak odchylania pionowego?

Novy10 20 Lut 2007 02:27 2015 14
REKLAMA
  • #1 3593560
    Novy10
    Poziom 11  
    Witam

Otóż mam problem z telewizorem brak odchylania pionowego (pozioma kreska przez środek) motyw jest taki ze jak sie go trzepnie to zdarzy sie ze obraz powróci tak jak powinien byc ale na chwile i znowu to samo, więc domniemam że może być gdzies zimny lut lub brak styku lub coś podobnego, czytałem o tym tu na forum był post ale nie mam żadengo schematu i nie wiem gdzie i co, jakby ktoś mógł mi powiedziec gdzie szukać przyczyny to bym jeszcze sie "ukurzył", oczywiście jestem "świeżym" amatorem tej dziedziny. Nie sądze żebym to naprawił ale spróbować można:D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3593601
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam prawdopodobnie masz kondensatory do wymiany, poszukaj schematu. Z uwagi na to że nie są drogie proponuję Ci wymienić jak leci. pozdr
  • #3 3593616
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam. Masz tam pion prawdopodobnie na LA7832 to taki scalaczek na radiatorze- przelutuj go. Sprawdź też zimne luty pomiędzy scalaczkiem i cewkami odchylającymi.
  • #4 3595776
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    układ to ostateczność. może najpierw sprawdź zimne luty, później kondensatory. A na samym końcu układ :-)
  • #5 3597166
    Novy10
    Poziom 11  
    No właśnie sprawdził bym te luty jakbym wiedział chociaż mniej więcj gdzie no i oczywiście nie moge znaleźć tego scalaka.
  • REKLAMA
  • #6 3597205
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Przewody z cewek odchylających na kineskopie do wtyku na płycie i ścieżkami doprowadzą Cię do scalaka pionu .

I dalej to co napisał Kolega iroc .
  • REKLAMA
  • #7 3601885
    Novy10
    Poziom 11  
    Wiatam , a więc problem odchylania wyeliminowałem juz działa normalnie, poprawiłem lutu na układzie i kondensatorach obok i działa, natomiast teraz mam inny problem a mianowicie: jak grzebałem i kręciłem tam PR to coś rozstroiłem i nie szuka mi teraz automatycznie a jak ręcznie znajdzie to obraz jest a głosu nie ma trzeszczy, jest jaby rozsynchronizowane co teraz na to poradzic jak to z powrotem ustawic??????????
  • #8 3602001
    ALUŚ
    Poziom 36  
    To nie PR tylko filtrami w p. cz. pokręciłeś , teraz musisz delikatnie wrócić do poprzedniej pozycji .
  • #9 3602007
    Novy10
    Poziom 11  
    tylko nie wiem które to jest....

Dodano po 9 [minuty]:

czy te filtry to takie prostopadłościaniki czy raczej nie?

Dodano po 5 [minuty]:

ale coś jeszcze chyba oprócz tego bo nawet ręcznie nie da sie idealnie ustawić:(
  • #10 3602096
    ALUŚ
    Poziom 36  
    To jest to te prostopadłoscianiki .
    Nie mam schematu wtedy można by ci było dokładniej podpowiedzieć .
    Trzeba było przed kręceniem się zapytać .
  • #11 3602178
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    No to narobiłeś bigosu. Zestrojenie toru P.Cz nie jest proste nawet dla fachowca. Na przyszłość pamiętaj,że kręcąc filtrami liczy się obroty rdzenia,żeby ewentualnie można było wrócić w położenie początkowe. Jeżeli nie ma się doświadczenia najlepiej nie kręcić wcale. Uszkodzenie twojego TV jednoznacznie wskazywało na zimne luty w pionie,więc po co kręciłeś w P.CZ ?
  • REKLAMA
  • #12 3602294
    Novy10
    Poziom 11  
    No więc...?? co teraz??

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

a więc sytuacja sie zmieniła... trzeba wymienić te filtry bo sie nie nadają tylko teraz pytanie jakie kupić?????
  • #13 3602581
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Najlepiej z takiej płyty która ma taki sam układ scalony na p.cz.
  • #14 3603858
    Novy10
    Poziom 11  
    Może w jakiejś płycie by sie znalazły takie filtry, a czy jakbym wstawił inne to by sie mogło coś jeszcze uszkodzic??
  • #15 3603966
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Obawiam się, że teraz sam już sobie nie dasz rady, doradzam wizytę ze sprzętem w renomowanym zakładzie usług RTV.
    Sama wymiana jest bezcelowa, bez skuteczna, bo i w tym przypadku wymagana jest procedura strojenia, przepraszam, ale taka jest prawda, nabroiłeś ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku odchylania pionowego w telewizorze Sanyo C21EF67EX, objawiającego się poziomą kreską przez środek ekranu. Przyczyną były najprawdopodobniej zimne luty oraz uszkodzone kondensatory w obwodzie odchylania pionowego. Zalecano sprawdzenie i przelutowanie układu scalonego LA7832 oraz wymianę kondensatorów. Po naprawie odchylania pionowego pojawił się nowy problem z automatycznym strojem i brakiem dźwięku, spowodowany nieprawidłową regulacją filtrów p.cz. (prostopadłościaniki). Próby samodzielnej regulacji filtrów p.cz. bez schematu i doświadczenia doprowadziły do konieczności ich wymiany. Wskazano, że wymiana filtrów wymaga odpowiedniej procedury strojenia i najlepiej jest użyć filtrów z płyty o takim samym układzie scalonym p.cz. Zalecana jest wizyta w profesjonalnym serwisie RTV, gdyż samodzielna naprawa i strojenie filtrów p.cz. jest skomplikowane i ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA