logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 2.5 TD - brak wolnych obrotów po naprawie silnika, co sprawdzić?

kris_w6 20 Lut 2007 21:27 1501 8
REKLAMA
  • #1 3597081
    kris_w6
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam kupiłem sobie taka omege, Miała walniety silnik po naprawie wszystko niby ok ale nie mam wogule wolnych obrotów, silnik pali i wchodzi odrazu gdzieś na 3tys i nijak nie wiem jak ustawic wolne obroty. Nie działa jeszcze obrotomierz moze przy montazu uszkodziłem czujnik elektromagnetyczny na wale, czy on ma jakis wpływ na te obroty. Trzy dni walcze i za chole nie moge tego zrobic .
  • REKLAMA
  • #2 3597291
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    mozliwe ze gdzies jest duza nieszczelnosci i zaciaga lewe powitrze, soprawdz cisnienei kolektorze

Dodano po 4 [minuty]:

polacz sie z zegarami i przeprowadz test wskaznikow a zobaczysz czy jest problem ze sterowaniem czy z zegarami
  • REKLAMA
  • #4 3599938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3600238
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    tak ten czujnik jest odpowiedzialny za "wolne obroty" w tym aucie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3600366
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    jak najmniejszy tak żeby koło go nie uszkodziło:D
  • REKLAMA
  • #8 3601880
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    elektrit napisał:
    Procekk, a możesz napisać, od kiedy w tym dieslu szczelnośc układu ssącego ma wływ na bieg jałowy?
    Co do zegarów,to diagnozowalne sa od około 97 roku.

Faktycznie to diesel, nie spojzalem dokladnie, wydawalo mi sie ze mowa o benzynie, przepraszam za wprowadzenie w blad.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Omega B 2.5 TD po naprawie silnika wystąpił problem z brakiem wolnych obrotów – silnik od razu wchodzi na około 3000 obr./min. Podejrzewano nieszczelności układu ssącego, które mogłyby powodować zaciąganie powietrza, jednak szczelność została wielokrotnie sprawdzona i potwierdzona. Komputer sygnalizował błąd czujnika położenia wału korbowego, który jest odpowiedzialny za sterowanie wolnymi obrotami w tym modelu diesla. Dyskusja potwierdziła, że czujnik ten ma wpływ na regulację biegu jałowego. Zalecano sprawdzenie i ustawienie minimalnego odstępu czujnika od znacznika na kole, tak aby nie doszło do uszkodzenia. Ostatecznie wymiana czujnika położenia wału rozwiązała problem z wysokimi obrotami biegu jałowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA