logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 2.0 16V - zawieszanie obrotów na 1500-2500, co sprawdzić?

salwador 09 Lis 2007 17:41 2691 7
REKLAMA
  • #1 4462856
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    więc jak w temacie ale nieraz nie spadają poniżej 2500 i napisze co zrobiłem

-wymieniłem kable i świece na nowe
    -wyczyściłem przepustnice i zawór powietrza dodatkowego
    -wyczyściłem egr
    -podłączyłem komputer i nie ma błędów
    -podłożyłem ze sprawnego auta czujnik położenia przepustnicy
    -podłożyłem przepływomierz ze sprawnego auta
    dodam jeszcze że jak zdejme wtyczke z zaworu powietrza dodatkowego to auto wraca na wolne obroty i jest ok znalazłem kilka postów na ten temat ale nie ma w nich jakiś praktycznych porad dotyczących usterki prosze o jakieś sugestie
  • REKLAMA
  • #2 4462889
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    wypada oprocz błedow podejrzec jakie napiecie widzi ecu z tps mozliwe ze ktos bawił sie srubka nastaw podstawowych przepustnicy lub po prostu zawor powietrza dodatkowego nadaje sie na złom
  • REKLAMA
  • #3 4462972
    salwador
    Poziom 16  
    ale jak odłanczam zawór i zmienia obroty to chyba znaczy że dobry
  • REKLAMA
  • #4 4463118
    fructon
    Poziom 33  
    niekoniecznie oznacza to ze musi byc dobry zacznij jednak od parametrow bieżacych , mam nadzieje ze sprawdziłes dolot silnika aby wykluczyc tzw.lewe powietrze
  • REKLAMA
  • #5 4463445
    lindonerl
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    A jaką temperaturę widzi komp z czujnika temp silnika.
    Może wystarczy wtyczką ruszyći wruci wszystko do normy.
  • #6 4463591
    fructon
    Poziom 33  
    wszystko jest mozliwe wiec tak jak napisałem podglad parametrow powinien wiecej wyjasnic
  • #7 4466120
    salwador
    Poziom 16  
    parametry ok temperatura niższa ok 5 st od temp na wskażniku ,pozycja pedału gazu zmienia sie płynnie i w momencie wystąpienia usterki jest stała taka jak na wolnych obrotah kiedy usterki nie ma generalnie wszystko ok czy jednak sugerujecie wymiane zaworu powietrza codatkowego na nowy
  • #8 4466384
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Masz jak sprawdzić sygnał do zaworu?
    Może stoi cały czas otwarty

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Omega B 2.0 16V występuje problem z utrzymywaniem obrotów silnika na poziomie 1500-2500, które nie spadają poniżej 2500. Wykonano wymianę kabli i świec, czyszczenie przepustnicy, zaworu powietrza dodatkowego oraz EGR, a także podłączono komputer diagnostyczny bez wykrycia błędów. Podmieniono czujnik położenia przepustnicy i przepływomierz na sprawne z innego auta. Odłączenie zaworu powietrza dodatkowego powoduje powrót obrotów do normy, jednak nie wyklucza to jego uszkodzenia. Sugerowano sprawdzenie napięcia sygnału TPS, obecności tzw. "lewego powietrza" w dolocie, oraz temperatury silnika odczytywanej przez komputer, która jest niższa o około 5°C względem wskaźnika. Pozycja pedału gazu zmienia się płynnie, a podczas usterki pozostaje stała jak na wolnych obrotach. Zalecane jest monitorowanie parametrów bieżących i sygnału sterującego zaworem powietrza dodatkowego, który może być stale otwarty, co powoduje problem z obrotami. Rozważana jest wymiana zaworu powietrza dodatkowego na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA