logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy zasilacz ATX 400W wyłącza się przy włączeniu grzałki z taśmą kanthalową

chemik29 20 Lut 2007 22:39 2938 5
REKLAMA
  • #1 3597493
    chemik29
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym zwrócic się o forumowiczów z pytaniem w sprawie nowych zasilaczy ATX. Otóż skonstruowałem sobie zgrzewarkę do folii. Elementem grzewczyym jest taśma kanthalowa o szer. 2mm. Jako źródło prądu pracował stary zasilacz ATX i wszystko było w porządku. Niedawno spalił mi się i chciałem go zamienic na nowiutki 400W ATX. Okazało się po podłączeniu, że działa on do momentu włączenia grzałki po czym gaśnie. teraz mam toroida w zgrzewarce, ale chciałem się zapytac czy to kwestia zabezpieczenia przeciwzwarciowego czy może czegoś innego? Można to jakoś obejśc?
    Za odpowiedź z góy wielkie dzięki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3597746
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    pytanie pomocnicze:
    - jaka wartość prądu była pobierana z tego nowego zasilacza przed załączeniem grzałki, a jaka po załączeniu i z jakiego napięcia?
    - rozumiem, iż włączasz grzałkę oporową, a więc wartość pobieranego prądu wzrasta skokowo?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3597851
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Stare zasilacze nie miały takich zabezpieczeń jak mają teraz te nowe. Więc na pewno zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe.
    Przerabiać zabezpieczeń nie polecam, bo może się spalić jeszcze szybciej niż ten stary. Ten zasilacz proponuję założyć do komputera, jest nowszy i ma lepsze zabezpieczenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3597973
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    chemik29 napisał:
    Witam

Chciałbym zwrócic się o forumowiczów z pytaniem w sprawie nowych zasilaczy ATX. Otóż skonstruowałem sobie zgrzewarkę do folii. Elementem grzewczyym jest taśma kanthalowa o szer. 2mm. Jako źródło prądu pracował stary zasilacz ATX i wszystko było w porządku. Niedawno spalił mi się i chciałem go zamienic na nowiutki 400W ATX. Okazało się po podłączeniu, że działa on do momentu włączenia grzałki po czym gaśnie. teraz mam toroida w zgrzewarce, ale chciałem się zapytac czy to kwestia zabezpieczenia przeciwzwarciowego czy może czegoś innego? Można to jakoś obejśc?
    Za odpowiedź z góy wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Zwróć uwagę na wydajność prądowa napięcia ,które wykorzystujesz
  • REKLAMA
  • #5 3598408
    chemik29
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Dziękuję wszystkim za szybką reakcję. Grzałka jest oczywiście oporowa, opór jest bardzo mały, długosc tasmy to ok. 35cm. Wykorzystywałem 12V wyjście napięcia. Na biegu jałowym zasilacz zasilał tylko elektroniczny timer, który po naciśnięciu przycisku nożnego podawał poprzez przekaźnik prąd do grzałki i po ustalonym czasie wyłączał. Nie jest to wg mnie kwestia wydajności prądowej, ponieważ stary zasilacz mógł podac ok. 10A przy 12V, ten nowy zaś wg tabliczki znamionowej ma 15A.
    Czyli dochodzę do wniosku, że będę musiał przeprosic toroida, że chciałem go wymienic na przetwornicę i oby służył mi jak najdłużej :) :)
    Pozdrawiam i dzięki za info.
  • #6 3598520
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    a może jeszcze nie wszystko stracone? Napisz jak długi jest czas załączenia, oraz łaskawie lepiej określ rezystancję tej grzałki.
    Poza tym, zrób eksperyment polegający na przyłączeniu na stałe dodatkowego obciążenia do napięcia +5V o mocy ok. 10W.
    Może to być np. odpowiednia żarówka.
    Moim zdaniem, to nie ograniczenie prądowe tu działa, ale skok napięcia (obniżenie) przy skokowym wzroście obciążenia i układ śledzenia Power_Good wyłącza sterownik zasilacza, który ponownie można uruchomić tylko po "amnezji", czyli po kompletnym odłączeniu od sieci zasilającej.
    Na to jest prosta rada, należy włączać obciążenie rezystancyjne przez szeregowo włączony dławik, ponieważ przetwornice impulsowe mają kiepskie parametry dynamiczne mogą tak reagować na skokową zmianę prądu obciążenia, szczególnie kiedy obciążone (a niedociążone inne) jest tylko wyjście +12V.

Pozdrawiam
REKLAMA