logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winfast 2000XP Deluxe - Brak reakcji na pilota po wypadnięciu wtyczki IR

Wiechec 21 Lut 2007 14:26 1464 9
REKLAMA
  • #1 3599338
    Wiechec
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Posiadam kartę TV Winfast 2000XP deluxe. Karta działała pięknie dopóki któregoś dnia nie wypadła mi wtyczka od podczerwieni z karty TV. Włożyłem czujnik z powrotem przy włączonym komputerze i od tamtego czasu nie da się już sterować pilotem. Pytanie więc, czy ktoś z użytkowników wie jak to naprawić i co uległo uszkodzeniu. Dobrze by było jakby ktoś miał schemat karty i udostępnił bo ja nie mogłem znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 3599717
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wtyczka typu Jack ? Wkładając ją mogłeś zrobić zwarcie w gnieździe.Ze schematem to raczej trudno bedzie.Miernik do ręki i pomierz połączenia,elementy od gniazda w głąb karty.
  • Pomocny post
    #3 3599721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3599929
    Wiechec
    Poziom 12  
    Tak wtyczka typu jack. A da się sprawdzić czujnik miernikiem? Bo nie chce za bardzo rozbierać czujnika, bo szkoda będzie jeżeli okaże się ze jest dobry.
  • Pomocny post
    #5 3599991
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie znam tego "czujnika".To może być tylko dioda ale może i kawałek elektroniki.Zmierz na karcie,na gnieździe czy jest jakieś napięcie.
  • #6 3600018
    Wiechec
    Poziom 12  
    Pokazuje napięcie 5.04V
  • REKLAMA
  • #7 3600538
    tronic1
    Spec od komputerów
    Mierzyłeś sam czujnik ? Miernik ustawiony na pomiar diód i sprawdź.Jak nie wykaże nic no to dylemat,rozbierać czujnik czy szukać na karcie.Chyba rozbierz czujnik,sprawdź ciągłość połączeń kabelkiem i pomierz co tam zastaniesz w środku,
  • #8 3600559
    Wiechec
    Poziom 12  
    Sprawdzałem wcześniej już czujnik miernikiem ustawionym na pomiar diód i wygląda na uszkodzony, rozbiorę go i zobaczę. I jeszcze dobrze by było, gdyby ktoś sprawdził na swojej karcie kto ma taką samą lub podobną jakie ma napięcie na gnieździe czujnika.
  • REKLAMA
  • #9 3600577
    tronic1
    Spec od komputerów
    Podejrzewam że w środku jest przedwzmacniacz.I z tego powodu jest do czujnika podawane napięcie,zasilanie.
  • #10 3602485
    Wiechec
    Poziom 12  
    Ustawiłem miernik na mierzenie rezystancji. Kabel "ekran" i "sygnał" wydaja się dobre bo miernik pokazał rezystancje czyli obwód zamknięty, natomiast mierząc kabel napięciowy miernik nie pokazuje rezystancji czyli obwód niezamknięty. Teraz muszę kupić kabel 2 żyłowy z ekranem i wtyczkę jack i polutować i sprawdzić czy to faktycznie był czujnik.

Edit:
    Zrobiłem nowy kabel i działa. Kabel napięciowy widocznie był uszkodzony. Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty TV Winfast 2000XP Deluxe zgłosił problem z brakiem reakcji na pilota po wypadnięciu wtyczki IR (typ jack) z karty. Po ponownym podłączeniu czujnika podczerwieni przy włączonym komputerze sterowanie pilotem przestało działać. W dyskusji zasugerowano możliwość zwarcia w gnieździe lub uszkodzenia przewodów wewnątrz kabla czujnika. Zalecano pomiary miernikiem, w tym sprawdzenie napięcia na gnieździe (zmierzono 5,04 V) oraz test ciągłości przewodów i pomiar diod w czujniku. Podejrzewano obecność przedwzmacniacza w czujniku, co tłumaczy obecność napięcia zasilającego. Ostatecznie autor rozebrał czujnik i zmierzył rezystancję przewodów, stwierdzając przerwę w kablu napięciowym. Po wykonaniu nowego kabla 2-żyłowego z ekranem i wtyczki jack problem został rozwiązany i pilot zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA