logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell model: PS-5201-8D1, a zasilanie ładowarki modelarskiej 12V.

szczepko 21 Lut 2007 15:36 1529 2
REKLAMA
  • #1 3599604
    szczepko
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam!

Przerzucając elektrodę natknąłem się na temat związany z przerobieniem - wykorzystaniem zasilacza DELL model: PS-5201-8D1 i informacji na temat parametrów jakie osiąga.

Nabyłem niedawno taki zasilacz, i dostosowywałem go do moich potrzeb - zasilanie ładowarki modelarskiej 12V.
    Znalazłem gdzieś opis jak to można prosto zrobić i tak postąpiłem.
    Wszystko było wykonane w jak najlepszym porządku.
    Obciążyłem gałąź +5V rezystorem 10Ω/10W, połączyłem zielony przewód z czarnym (start zasilacza), brązowy z pomarańczowym (tak jak było we styczce).
    Działał poprawnie przez 4 godziny.

Po tym zaczęły się szopki, i napięcie najpierw daje +11,67V na wyjściu +12V, a po ok. minucie zaczyna spadać i utrzymuje się na poziomie +9V - +9,5V.
    Napięcie +4,5V jest na poziomie po starcie +5,05V, a po kilku minutach zjeżdża na +4,5V.

Czytałem tutaj w jednym z wątków, ze trzeba by obciążyć jeszcze +3,3V, ale czy na pewno?

Może ktoś podpowie mi co może się dziać z tym zasilaczem?
    Miał ktoś podobne problemy?

Doświadczenia z elektroniką trochę mam więc chyba jestem w stanie wykonać sam naprawę.

Dziękuję tym, których napastowałem mailowo i którzy mnie zmobilizowali do napisania tego postu!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3602041
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Wygląda jednak, że zasilacz jest "trafiony". Nie powinno tak być...
  • #3 3623243
    szczepko
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam!
    No nie wiem czy jest trafiony czy nie! Wczoraj jeszcze raz próbowałem go odpalić i zachowanie było takie że zadziałał poprawnie a po ok 10 sekundach napięcie spadło do poziomy 9,5V i 3,75V.
    Model tego zasilacza - PS-5201-8D1
    Nie wiem co może być. Pewnie będzie zasilacz na części!

Jeszcze raz prosze o pomoc!
REKLAMA