logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Professional – długi start, pasek ładowania 10x, Samsung 40GB, przyczyny

amin07 21 Lut 2007 17:17 1569 9
REKLAMA
  • #1 3599981
    amin07
    Poziom 10  
    Witam mam problem z komputerem lub systemem operacyjnym podczas startu komputera leci pasek starowy 10 razy a innch moich znajomych od 2 do 5 razy ten pasek znajduje się pod WINDOWS XP PROFESIONAL na początku startu systemu, dlaczego u mnie jet 2x razy wiecej jest to problem mojego dysku twardego _samsung 40GB 3 letni_ reszte komputera mam nowe rzeczy Plocek AMD ATHLON64 3800+, Pamiec DDR2,Grafa GF7300GT, Płytka głowna MSI K9NU Neo V, moze to tez byc wina Systemu WINDOWS XP Prof. którego wgrywam??czy przeładowanie Windowsa programami moze to powodowac?? prosze o jak najszbzą odpowedz.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3600004
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Może to być spowodowane ilością programów startujących razem z systemem.
    Wyłącz zbędne z nich np. używając polecenia msconfig.exe i panel sterowania \ narzędzia administracyjne \ usługi
  • REKLAMA
  • #3 3600077
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Wklej log z hijackthis na forum. Zobaczymy co Ci się uruchamia w autostarcie i czy Ci się jakieś robactwo nie zalęgło. Uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3600636
    amin07
    Poziom 10  
    wykonałem 2 wasze czynnosci i nic nie podzialało do teo zrobiłem format komputera i mam taki sam efekt na ławaniu kompa pasek Windowsa leci 10 razy tak jak pisałem u moich znajomych 5 razy dlaczego wina sprzetu co robic posze o pomoc moze to byc dysk twardy pmocy.
  • #5 3600729
    paweliw
    Spec od komputerów
    amin07 napisał:
    wykonałem 2 wasze czynnosci i nic nie podzialało

Jakie czynności !?
    amin07 napisał:
    zrobiłem format komputera i mam taki sam efekt na ławaniu komputera

Skoro po nowym zainstalowaniu systemu dalej ładuje się on wolno to wygląda to na problem sprzętowy.
    Rozumiem, że sterowniki do płyty głównej są zainstalowane ?
    Sprawdź czy dysk nie pracuje czasami w trybie PIO.
    Sprawdź/podmień/odłącz po kolei podzespoły komputera: CD/DVD, Kartę sieciową, kartę muzyczną, kartę graficzną itp.
  • #6 3600768
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    a mogł byś podać jaki masz sprzęt dokładnie bo może poprostu jest tak że komputer ci wolno pracuje i dlatego się tak ładuje
  • #7 3600864
    paweliw
    Spec od komputerów
    Gutek666 :arrow:

amin07 napisał:
    _samsung 40GB 3 letni_ reszte komputera mam nowe rzeczy Plocek AMD ATHLON64 3800+, Pamiec DDR2,karta graficzna GF7300GT, Płytka głowna MSI K9NU Neo V
  • REKLAMA
  • #8 3600900
    amin07
    Poziom 10  
    wszystkie sterowniki mam zaistalowane odłączyc i podłączyc wszystkie podzespoły od płyty głównej co to jest i gdzie znalesc czy dysk nie pracuje czasami w trybie PIO.czekam na odpowiedzi

Dodano po 11 [minuty]:

czy dysk nie pracuje czasami w trybie PIO.co to jest gdzie znalesc
  • #9 3601029
    paweliw
    Spec od komputerów
    Na forum jest opcja SZUKAJ - mógłbyś się chociaż trochę wysilić !
  • #10 3602247
    klomarcin
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]
    "VideoInitTime"=dword:000003a3
    "AppLaunchMaxNumPages"=dword:00000fa0
    "AppLaunchMaxNumSections"=dword:000000aa
    "AppLaunchTimerPeriod"=hex:80,69,67,ff,ff,ff,ff,ff
    "BootMaxNumPages"=dword:0001f400
    "BootMaxNumSections"=dword:00000ff0
    "BootTimerPeriod"=hex:00,f2,d8,f8,ff,ff,ff,ff
    "MaxNumActiveTraces"=dword:00000008
    "MaxNumSavedTraces"=dword:00000008
    "RootDirPath"="Prefetch"
    "HostingAppList"="DLLHOST.EXE,MMC.EXE,RUNDLL32.EXE"
    "EnableSuperfetch"=dword:00000001
    "EnablePrefetcher"=dword:00000000

wklej to co podałem do notatnika i zapisz jako plik .reg np. Windows Registry Editor Version.reg i załącz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy długiego czasu uruchamiania systemu Windows XP Professional, gdzie pasek ładowania pojawia się około 10 razy, podczas gdy u innych użytkowników jest to 2-5 razy. Komputer wyposażony jest w dysk twardy Samsung 40GB (3 lata), procesor AMD Athlon 64 3800+, pamięć DDR2, kartę graficzną GF7300GT oraz płytę główną MSI K9NU Neo V. Przyczyny mogą leżeć w nadmiernej liczbie programów uruchamianych wraz z systemem, co można zweryfikować i ograniczyć za pomocą msconfig.exe oraz narzędzi administracyjnych. Zalecane jest również sprawdzenie autostartu pod kątem złośliwego oprogramowania przy pomocy HijackThis. Po reinstalacji systemu problem nadal występuje, co wskazuje na możliwą usterkę sprzętową. Należy zweryfikować, czy dysk nie pracuje w trybie PIO zamiast DMA, co znacząco spowalnia transfer danych. Dodatkowo sugerowane jest odłączanie i testowanie kolejnych podzespołów (CD/DVD, karty rozszerzeń) w celu wykluczenia konfliktów sprzętowych. Wskazano także na konieczność instalacji odpowiednich sterowników płyty głównej. W dyskusji pojawiła się propozycja modyfikacji rejestru systemowego dotyczącego parametrów Prefetch i Superfetch, co może wpłynąć na czas ładowania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA