logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp Laserjet 5m - Zaginanie i Rozmazywanie Tonera na Kartkach

michcio16 22 Lut 2007 10:19 1287 7
REKLAMA
  • #1 3602628
    michcio16
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Kupiłem na allegro drukarkę.

Ma ona problem :

Zagina kartki tzn.

Na kartkach są zagięcia przez co zachodzi momentami na siebie.
    Jeśli je odegnę to mogę rozsmarować toner pod tymi zagięciami .

Teraz moje pytanie :

http://nedroxn.6r.pl/d << uwaga 850KB

na obrazku większość tekstu pod zagięciami rozmazałem.

Jak mógłbym to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 3602907
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Napisz, czy to się dzieje na wydrukach jednostronnych, czy przy drukowaniu drugiej strony i czy z podajnika ręczego też to występuje. Wygląda na to, że kartka np. zahacza się gdzieś przed piecem i piec nierówno ją wciąga. Powodem może być: wilgotny papier i drukowanie drugiej strony z szuflady zamiast z podajnika ręcznego, nierówne podawanie papieru z szuflady (do wymiany rolka lub źle ustawione ograniczniki), brudna listwa wprowadzająca kartkę do pieca (mniej prawdopodobne) lub jakaś przeszkoda np. śmieć przed piecem.
    Mam nadzieję, że nie wkładasz kartek najpierw złożonych i wyprostowanych tak jak widać to na zdjęciu :).
  • REKLAMA
  • #3 3603671
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Masz problem z piecem, najprawdopodobniej tak jak kolega wyżej pisze kartka krzywo wchodzi do pieca ewentualnie może być uszkodzony dolny wałek. raczej te pierwsze.
  • #4 3603873
    michcio16
    Poziom 12  
    edit

kartki nie są wilgotne .

Czasami kartka za bębnem a przed piecem się jakby zawinięte , tworzy się taka "fala". jakby się przykleiła na chwile do bębna i początek kartki trafia nad wejście pieca i wtedy muszę wyjąć tuner i ją ręcznie wyjąć.
  • #5 3604308
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    michcio16 napisał:
    edit

kartki nie są wilgotne .

Czasami kartka za bębnem a przed piecem się jakby zawinięte , tworzy się taka "fala". jakby się przykleiła na chwile do bębna i początek kartki trafia nad wejście pieca i wtedy muszę wyjąć tuner i ją ręcznie wyjąć.

A jak wyglądają zębatki fusera?
  • REKLAMA
  • #6 3604409
    michcio16
    Poziom 12  
    niestety nie wiem jak się dobrać tam aby było widać zębatki
  • REKLAMA
  • #7 3604714
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Z tyłu drukarki masz fuser mocowany 2 wkrętkami. Odkręcasz, wyciągasz i możesz obejrzeć koła.
  • #8 3604834
    michcio16
    Poziom 12  
    Dzięki

Zębatki wyglądały idealnie

Moją uwagę zwróciły te dwa wałki otóż ten jakby "szromowany" z dwóch stron po bokach około 1cm od zewnątrz miał przetartą tą warstwe że aż się błyszczała te przetarcia z jednej strony są wyraźnie mocniejsze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 5M ma problem z zaginaniem kartek podczas drukowania, co powoduje nakładanie się papieru i rozmazywanie tonera pod zagięciami. Zagięcia powstają prawdopodobnie na skutek nierównego podawania papieru do pieca utrwalającego toner. Możliwe przyczyny to wilgotny papier, drukowanie drugiej strony z szuflady zamiast z podajnika ręcznego, uszkodzony lub zużyty wałek fusera, nierówne ustawienie ograniczników podajnika lub obecność przeszkód przed piecem. Obserwacje wskazują na falowanie kartki między bębnem a piecem, co może powodować chwilowe przyklejanie się papieru i zagięcia. Kontrola zębatek fusera wykazała ich dobry stan, natomiast wałki fusera mają przetarte, błyszczące miejsca, co może wskazywać na zużycie i być przyczyną problemu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana wałków fusera oraz dokładne czyszczenie i regulacja podajnika papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA