logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Omnibook 6100. Bateria czy nie? Nagłe wyłączanie.

5star 22 Lut 2007 16:20 4088 9
  • #1 3603961
    5star
    Poziom 11  
    witam! zaczne od poczatku.
    mam tego laptopa od ok 2 miesiecy, pracowal na baterii ok 1,5 h z wifi. wymienilam dysk na wiekszy (20 GB Toshiba z 10 GB IBM). Nie wiem czy mialo to zwizek z wymiana dysku, ale laptop zaczal nagle sie wylaczac. Tzn. pracuje ok 10 - 15 minut, i nagle sie wylacza. W takim stanie nie mozna go wlaczyc - trzeba odczekac ok 20 minut, wyjac baterie i wlozyc raz jeszcze, badz podlaczyc zasilac. Problem powtarza sie przy obu dyskach. Ponownie wlaczany (wylaczas sie wyjmuje baterie odpalam raz jeszcze) pracuje tez ok 10 minut i znow to samo, mozna tak go wylaczac i wlaczas az wkoncu przestaje nawet bios ladowac. Dodam ze windows po takim "ponownym wlaczeniu" pokazuje czas pracy ok 1h i nie widzi problemu, i oczywiscie nagle sie wylacza. Sprawdzany byl takze pod linux'em - to samo. wedlug mnie padla bateria, ale nie jestem pewna.
    Pytanie - czy nawala bateria? czy cos moze innego?
    dzieki za odpowiedz
  • #2 3604016
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    A wybacz... wyłącza się zawsze czy to zależy od tego co robisz - to jak szybko się wyłączy. Mi wygląda to na przegrzewanie się i wyłączenie ze względów bezpieczeństwa-upalenie proca albo chipsetu.

Sprawdź czy wszystko w środku jest podłączone i zainstaluj Everest Home, potem KOmputer->Czujnik i obserwuj temperaturę, obciąż czymś komputer (oczywiśnie nie chodzi o położenie na nim torby z zakupami:))

Spróbuj jeszcze na włączonym go "stuknąć", np w bok go lutnij lekko jak się wyłączy albo zwiesi to masz coś ze stykami nie tak. Może mikropęknięcie na mobo ?
  • #3 3604054
    lucano25
    Poziom 11  
    A jak pracujesz pod stalym zasilaniem to sie nie wylacza? Jezeli dajej jest tak samo to rzeczywiscie moze to byc procesor lub chipset.
  • #4 3604083
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ał, dopiero się doczytałem,że mamy do czynienia z Panią:) Miło, miło:)

Chodziło mi o przegrzewanie się proca, takie są tego objawy. Zapewne tam siedzi jakiś Intel a Intele tak robią.

Jaki tam jest procesor?
  • #5 3604404
    5star
    Poziom 11  
    tak z Panią :) zapomnialam dodac ze na zasialaczu pracuje calkowicie stabilnie. dlatego tez wykluczam przegrzewanie sie, korzystajac z programu zdaje sie hardware control - w log'ach nie ma nic niepokojacego. pracuje jakis czas, stan bateri w logu osiaga ok 87% i koniec log'a - wylacza sie ;) po ponownym uruchomienu stan bateri roznie najczesciej ok 8% i laduje ja od nowa.

Dodano po 16 [minuty]:

dopisze dla jasnosci, procesor Intel Pentium III M 1,133 MHz. Wylaczasnie nie zalezy to od tego co robie na komputerze.
  • #6 3608895
    syriuszblack
    Poziom 22  
    No teraz to mamy pojęcie. Stawaiłbym na to, że następuje przeładowanie baterii. Na wyjętej pracować powinien całkowicie normalnie bez zawiechów.

Spróbuj go przetesotwać pod linuxem jakimś live CD, tylko uruchom go z parametrami: apm=off acpi=on i zobacz co tam będzie się dziać.

Najwyżej czeka Ciebie rozebranie baterii i zrobienie resetu elektroniki, bo to może być jej wina, jeśli bez batt. pracować będzie normalnie a pod innym OS dziać się będzie to samo.
  • #7 3609581
    5star
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz! jak juz pisalam testowalam go pod linux'em i dzieje sie to samo :) podejrzewam elektronike wlasnie i zauwazylam ze na bateri jest taki wskaznik naladowania i pokazuje ze jest na przyklad jest pelna (takie diody z tylu baterii) a mimo to sie wylacza. problem teraz jest taki czy kupowac nowa czy da sie z tej starej cos wyluskac??

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

jeszcze jedno - nowe obserwacje :) tzn poprzednio w log'ach programu hardware control ni ebylo nic znaczacego - przy ostatnim tescie poziom baterii z 77% spadl nagle do 3% i po chwili sie wylaczyl. Czyli to bateria albo rozkalibrowana albo ogniwa - moje pytanie - ratowac baterie czy poprostu kupic nowa??
  • #8 3830802
    look100
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Niekupuj baterii ona jest sprawna.! Ty wymieniając dysk widocznie niemiałeś wprawy i lub nie zadbałeś przedewszystkim o bespieczęństwo wystarczy że dotkłeś palcem w nie odpowiednim miejsce na kontlorerze i po dysku sprubuj pożyczyć od kogoś dysk i włoż go jeżeli bedzie działał normalnie to sie ciesz że nie uszkodziłeś laptopa tylko dysk a ten stary to na 99% sie nadaje na śmietnik bo nieda sie go napprawić wystarczą miliwolty z rąk aby przestawić wewnetrzny układ procesora kontrolera to jest nieodwracalne. nieda sie naprawić. przykro mi ale według mnie takniestety jest musisz sie pożegnać z dyskiem jak nie z lapkiem. jak niemożesz pożyczyć to kup najtanszy dysk byle pasować i sprawdzić jak bedzie wszystko ok po paru dniach to bedziesz mugł kupić większy dysk :cry:
  • #9 3831677
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    W trakcie POST wciśnij F6, potem wybierz kalibrację baterii "C". Program do kalibracji wyświetli Ci znamionową pojemność baterii oraz aktualną!
    Objaw który opisałaś świadczy o uszkodzeniu celi w baterii.
  • #10 5693203
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Bateria działała w porządku, aż za którymś razem podłączyłem interfejs VAG COM do auta na włączonym zapłonie i włączonym lapku. Od tamtej pory lapek ma częste problemu z widocznością baterii, a w windows stan ładowania wynosi 0. Po chwili przełącza się tylko na zasilanie AC i baterii nie widzi.
    Właśnie zapodałem kalibrację baterii. Po zabiegu który trwał niecałe 5 min, zgodnie ze wskazówkami na ekranie, zrestowałem lapka i baterii dalej nie widzi.
    Czy konieczny jest reset elektroniki baterii (jeśli tak to jak to zrobić) czy może wsadzić ją do zamrażarki na prę dni :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Omnibook 6100 po wymianie dysku na większy (Toshiba 20 GB zamiast IBM 10 GB) zaczął się nagle wyłączać po około 10-15 minutach pracy na baterii. Po wyłączeniu nie można go natychmiast włączyć – konieczne jest odczekanie, wyjęcie i ponowne włożenie baterii lub podłączenie zasilacza. Problem występuje niezależnie od dysku i systemu operacyjnego (Windows, Linux). Praca na zasilaczu jest stabilna, co wyklucza przegrzewanie procesora Intel Pentium III M 1,133 MHz. Obserwacje wskazują na niestabilne działanie baterii – nagłe spadki poziomu naładowania w logach programu Hardware Control oraz rozbieżności w wskazaniach diod baterii. Proponowano testy pod Linuxem z wyłączonym APM i włączonym ACPI, kalibrację baterii podczas POST (klawisz F6) oraz reset elektroniki baterii. Jeden z użytkowników zasugerował, że problem może wynikać z uszkodzenia celi baterii lub elektroniki baterii, a także możliwe jest przeładowanie baterii. Wskazano, że bateria powinna działać poprawnie bez niej w laptopie, co pozwoli na diagnozę. Pojawiła się też sugestia, że wymiana dysku mogła uszkodzić laptopa, jednak stabilna praca na zasilaczu temu przeczy. Ostatecznie zalecane jest rozważenie wymiany baterii lub próba jej kalibracji i resetu elektroniki, gdyż objawy wskazują na uszkodzenie ogniw lub elektroniki baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA