logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omnibook 6100 gaśnie po odłączeniu zasilania mimo pełnej baterii - co zrobić?

qqmaniekqq 27 Mar 2008 06:55 1343 6
  • #1 4959625
    qqmaniekqq
    Poziom 2  
    witam wszystkich mam mały problem bateria pokazuje 100% a po wyłączeniu od zasilania laptop gaśnie i nie chce się włączyć czy to wina bateri czy trzeba coś w biosie przestawić ?????????? z góry dziękuje za pomoc
  • #2 4959679
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Często go ładowałeś/podpinałeś bez potrzeby pod prąd przy włożonej baterii?
  • #3 4961137
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najprawdopodobniej bateria się do niczego nie nadaje.
    Sprawdź czy jak przy działającym komputerze odłączysz zasilacz to podziała jeszcze jakiś czas.
  • #4 4961528
    qqmaniekqq
    Poziom 2  
    jak odłącze prąd przy włączonym komputerze to od razu gaśnie słyszałem że to może być coś w biosie
  • #5 4961540
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jak nic nie ruszałeś (jest standardowo) powinno wsio grać z biosem, ale możesz dać "Load default settings" aby i tą możliwość wykluczyć

p.s. nie odpowiedziałeś na pierwsze moje pytanie :P
  • #6 4961589
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wyjmij baterię i obciąż ją żarówką samochodową, sprawdź jak długo poświeci.
  • #7 5693240
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Bateria działała w porządku, aż za którymś razem podłączyłem interfejs VAG COM do auta na włączonym zapłonie i włączonym lapku. Od tamtej pory lapek ma częste problemu z widocznością baterii, a w windows stan ładowania wynosi 0. Po chwili przełącza się tylko na zasilanie AC i baterii nie widzi.
    Właśnie zapodałem kalibrację baterii. Po zabiegu który trwał niecałe 5 min, zgodnie ze wskazówkami na ekranie, zrestowałem lapka i baterii dalej nie widzi.
    Czy konieczny jest reset elektroniki baterii (jeśli tak to jak to zrobić) czy może wsadzić ją do zamrażarki na prę dni :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Omnibook 6100 gaśnie natychmiast po odłączeniu zasilania mimo wskazywania pełnego naładowania baterii. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonej lub niewłaściwie działającej baterii. Zaleca się sprawdzenie działania baterii poprzez odłączenie zasilacza podczas pracy urządzenia – jeśli laptop gaśnie natychmiast, bateria jest niesprawna. Można także wyciągnąć baterię i obciążyć ją żarówką samochodową, aby ocenić jej faktyczną pojemność. W kwestii BIOS-u, jeśli ustawienia nie były zmieniane, powinno działać poprawnie; można jednak przywrócić domyślne ustawienia BIOS-u ("Load default settings") w celu wykluczenia problemów konfiguracyjnych. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem po podłączeniu interfejsu VAG COM do samochodu przy włączonym laptopie, co spowodowało utratę widoczności baterii w systemie Windows i przełączanie się tylko na zasilanie sieciowe. Próba kalibracji baterii nie przyniosła efektu, pojawiła się sugestia resetu elektroniki baterii, jednak brak jednoznacznej metody. Niepotwierdzone pomysły obejmują również umieszczenie baterii w zamrażarce na kilka dni.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA