logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu zasilania do wzmacniacza UNITRA PW 3015

24 Sty 2002 21:10 9827 12
REKLAMA
  • #1 3078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3152
    szajsung
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sprawdżiłeś końcówki mocy , zmierzyłeś napięcie na wyjściu ( gniazdo głośnikowe czy nie ma napięcia stałego , sprawdź diodę zenera czy jest dobra . O jakie kanały ci chodźi ?
  • #4 3170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 656906
    RaDii
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdz tranzystorki bd139 i bd 140 na kazdym kanale, prawdopodobnie jeden z nich powinien byc przebity jezeli tak jest to i koncowka mocy na tym kanale jest do wymiany
  • REKLAMA
  • #6 684459
    PBL
    Poziom 1  
    Też mam wzmak PW 3015 z tym, ze mam inny problem, mianowicie co jakis czas kanal prawy zaczyna harczec i po jakims czasie przestaje i tak w kolko. Czasami po mocnym i gwaltownym podglosnieniu przestaje na jakis czas harczec ale pozniej i tak wraca to samo. Glosniki sprawdzalem i to nie ich wina. Usterka pojawila sie sama z siebie. Jakby ktos wiedzial mniej wiecej co jest nie tak to prosze napisac.
    Z gory dziekuje za pomoc.
  • #7 684508
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Albo masz zimny lyt w wzmacniaczu końcowym - można "opukac" dla pewności albo któryś kondensatorek jest padniety.
  • #8 2924498
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jest to mój pierwszy post, a więc witam. :)
    Mam pytanie odnośnie schematu ww. wzmacniacza - czy ktoś go posiada? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za podesłanie go na adres ojciec_natoora(_at_)o2.pl, lub umieszczenie go na forum. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #9 2924618
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    co prawda nie pamiętam schematu tego wzmacniacza, ale coś mi tu nie pasuje z tym osobnym zasilaniem obu kanałów. mam wrażenie , że wyciągając po jednym bezpieczniku odłączasz po prostu dodatnią , lub ujemną gałąź zasilania do całego wzmacniacza i tym samym eliminujesz zwarcie w końcówce( jednej lub dwóch). dziwny jest tylko szum raz w jednym , a raz w drugim kanale. spróbuj podać mu na wejścia jakiś sygnał. jesli kanały będą grały na przemian ( po wyjęciu bezpieczników) to nie mam racji, ale jeśli grać nie będą, to masz zwyczajnie uwalone tranzystory w końcówce (-kach) mocy.
  • #11 2967546
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    a znajdzie sie schemacik do PW3017 dokładnie chodzi mi o tranzystory końcowe jak są ułożone od lewej strony bo wylutowałem wszytskie i nie wiem który powinnień być pierwszy (chodzi o oznaczenie tranzystora)

więc jak wiecie to proszę o pomoc. tranzystory ulożone od lewej strony do prawej

z góry dzia
  • #12 2967580
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    To masz ten sam wzmacniacz tylko ze PW3017 ma korektor a tak po za tym to samo wiec smialo mozesz z tego schematu korzystac.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz UNITRA PW 3015 ma problem z zasilaniem, objawiający się brakiem pracy obu kanałów jednocześnie oraz nadmiernym poborem prądu (~6A zamiast 315mA). Kanały działają poprawnie pojedynczo po wyjęciu bezpiecznika drugiego kanału, przy czym pojawia się szum w głośniku przeciwległego kanału. Wzmacniacz posiada podwójny transformator z osobnym zasilaniem dla każdego kanału. Sugerowane przyczyny to uszkodzone tranzystory końcowe mocy (np. BD139, BD140), przebite tranzystory lub uszkodzone kondensatory. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na wyjściu, obecności napięcia stałego na gniazdach głośnikowych oraz diod zenera. Wskazano, że wzmacniacz prawdopodobnie nie ma osobnych zasilaczy dla kanałów, a wyjmowanie bezpieczników może odłączać jedną gałąź zasilania, eliminując zwarcie. Dostępny jest schemat wzmacniacza na forum elektroda.pl, który może pomóc w naprawie. Dodatkowo poruszono temat podobnego modelu PW 3017, który różni się obecnością korektora, ale ma podobną budowę końcówek mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA