Micha o - tzn... ja wytłumaczyć się chciałem
"Unitra montowała słabe transformatory, dlatego może by wymienić transformator zasilający na nowy

"
Miałem w życiu do czynienia z dwoma PW 3015...
W obu spotkałem się z czymś takim, że przy mocnym podkręceniu Volume dioda sygnalizująca włączenie wzmacniacza przygasa... To chyba spowodowane jest tym, że zasilacz nie wydala... (right?)
Nie będę się kłócił na temat tego trafa, bo mam napewno mniejsze doświadczenie w dziedzinie elektroniki niż wszyscy tu zgromadzeni...
Żuciłem oszczerstwo wobec Unitry... tzn. powtórzyłem to, co powiedział mi zawodowy elektronik naprawiający RTV na temat transformatora w PW 3015. On polecił mi zamontowanie nowego trafa o
delikatnie większych parametrach, żeby podać na wzmacniacz
nieco większe napięcie...
To jest jego zdanie, które chciałem skonsultować tutaj i widzę, że chyba jego wymiana nie jest dobrym pomysłem...
Janek11389 - Co mogę powiedzieć... Jestem raczkującym (może przyszłym) elektronikiem, więc szukam pomocy u doświadczonych... I dziękuję za opinie... nie poleciałem po transformator nowy, wiec jest nadzieja, że na oślep nie będę niczego ruszał... Spokojnie - sprawdzę...
Niby moja szkoła (uczniem jestem) zabrała się za teoretyczne wykłady, ale jeszcze nikt nie wpadł na to, by pokazać nam praktyczne zastosowanie elektroniki... Stąd wynika moja częściowa "niekompetencja" w ramach naszej dziedziny...
Ja się jeszcze uczę...
linx - dziękuję za punkciki... mając schemat będę wiedział przynajmniej co gdzie jest

no i wreszcie mogę się w pełni do niego zabrać...