logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie układy scalone do mostkowania dla wzmacniacza 2x200W? TDA7294?

piotrek_bak 21 Wrz 2003 19:30 2582 17
REKLAMA
  • #1 333977
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    ktore kostki mozna mostkowac TDA 7294 czy jakies inne chcialbym zbudowac jakis prosty wzmak co najmniej 2*200w

zbyt ogólny temat wiadomości zmodyfikowano /gulson
  • REKLAMA
  • #2 334005
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    mozna zmostkowac 2 kostki TDA 7294 uzyskasz w tedy ok. 150W :D
  • #3 334008
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Jeżeli masz na myśli 200W mocy znamionowej to lepszym rozwiązaniem będą układy hybrydowe lub konstrukcje na elementach dyskretnych...
    W przypadku scalonych wzmacniaczy takich jak TDA7294 czy LM3886, pracujących w układach mostkowych, praca ciągła przy maksymalnej mocy wyjściowej wiąże się z częstym przegrzewaniem ich struktury i w konsekwencji uruchamianiem zabezpieczeń termicznych (wyłączanie wzmacniacza).
    Poszukaj informacji na forum korzystając z funkcji SZUKAJ...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 334011
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Rób lepiej na dyskretnych tranzystorach!

Aha jak potrzebujesz to na estradówkę to nie bój żaby ale do normalnego słuchania (zresztą po co taka moc?) nie radzę mostkować z powodu zniekształceń skrośnych tzn. przy przechodzeniu sygnału przez 0.
  • #5 334030
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    dziekuje wam
    a macie moze schemat do eltrona 30 lub 60??
  • #6 335335
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    och zapomniałem sprawdzić... moja pamięć jest taka ulotna że hej.
  • REKLAMA
  • #7 335402
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Nie lepiej coś nowszego niż eltron :?:
  • #8 335548
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jeśli koniecznie chcesz zbudować wzmacniacz tej mocy na scalaku zainteresuj się STK4048 lub STK4050.
  • #9 335714
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Radzę na dyskretach :!:
  • #10 336022
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    STK4048 lub STK4050 to nie jest scalak tylko hybryda
  • REKLAMA
  • #12 336731
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    panterka napisał:
    STK4048 lub STK4050 to nie jest scalak tylko hybryda

...to ciekawe :) hybrydy czyli układy scalone grubowarstwowe to nie scalaki?W takim razie to co to jest?I co przez tyle lat produkował nasz Telpod?
  • #13 336738
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Paweł.ko: Układy scalone hybrydowe wykonywane są nie tylko w technologii grubowarstwowej ale i w cienkowarstwowej oraz mieszanej... to tak na marginesie bowiem temat dotyczy czegoś innego.
    :arrow: Sieger: Czy mógłbyś rozwinąć pytanie, bo nie jest ono dla mnie do końca zrozumiałe?
    Pozdrawiam
  • #14 336873
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Wiem, że na wyjściu takiego wzmacniacza jest mostek H z MOS-FETów, no i chyba jest driver PWM, ale coś mało o tej klasie słyszałem i widziałem w zastosowaniu, więc chętnie bym się dowiedział gdzie sie stosuje, jakie ma wady i zalety. Jeśli jest to klasa o dużej sprawności, to chyba by się nadawało do tego co kolega chce zbudować?
  • #15 336925
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Sieger ------------> poszukaj konstrukcji albo schematu aplikacyjnego scalaków firmy tripath albo poszukaj w archiwach ep tam robili wzmaka na tych scalakach. scalaki chodza w klasie T tzn impulsowa z dynamiczna regulacja czestotliwosci kluczujacej PWM ale to drogie jak diabli

Druga opcja to biamping tzn dla kazdego glosnika osobna koncowka mocy i polecam TDA7294

Trzecia opcja to TDA7294 połączone równolegle z tym ze jest to specjalna wersja w sensie ma jakas literke na koncu oznaczenia (wiem wiem nie napisalem sorki ale mam skleroze )

Czwarta opcja to wzmak na tranzystorach. Velleman w swoim czasie zrobil prosty do zrobienia/uruchomienia kit gdzie polaczone rownolegle mosfety byly sterowane przez niskoszumne wzm. operacyjne poszukaj, z 1,5 roku temu w edw byl opis

pozdrowka dla czytajacych
  • #16 336987
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Warth: Chodzi Ci o układy TDA7293 oraz TDA7294S, jednak czy jest to odpowiednie rozwiązanie zależy od tego jakie głośniki, a dokładniej o jakiej impedancji, chcielibyśmy „napędzać” tymi wzmacniaczami. W przypadku głośników o impedancji 4ohm (lub mniejszej) rzeczywiście układy te mają pewne pole do popisu, jednak przy głośnikach o impedancji 8ohm połączenie równoległe nic nam nie da (tutaj wymagane byłoby podniesienie napięć zasilających...).
    :arrow: Sieger: W tym momencie zgłupiałem... pytasz o klasę H czy o klasę T (rozwinięcie klasy D) ??? Są to wzmacniacze o dwóch całkowicie odmiennych konstrukcjach...
    Pozdrawiam
  • #18 337308
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Klasa H to zupełnie co innego niż T (lub D).Wzmacniacz klasy H to w wielkim uproszczeniu klasa AB z inteligentnym zasilaczem podającym odpowiednie zasilanie w funkcji do oddawanej mocy.Są to konstrukcje dość złożone i stosowane głównie przy estradowych końcówkach mocy.Dokładniejszy opis znajdziecie na stronie : http://www.ads.com.pl/seria_plx.htm (opis wzmacniacza ADS).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat mostkowania układów scalonych do wzmacniaczy o mocy około 2x200W. Mostkowanie dwóch układów TDA7294 pozwala uzyskać moc około 150W, co jest poniżej oczekiwań 200W na kanał. Wzmacniacze scalone takie jak TDA7294 czy LM3886 w układzie mostkowym przy pracy ciągłej na maksymalnej mocy często ulegają przegrzewaniu i uruchamiają zabezpieczenia termiczne. Dlatego zalecane są układy hybrydowe (np. STK4048, STK4050) lub konstrukcje na elementach dyskretnych, które lepiej radzą sobie z wysokimi mocami. Wzmacniacze hybrydowe to układy scalone wykonane w technologii grubowarstwowej lub cienkowarstwowej. Dyskusja poruszyła także temat klasy H i klasy T (klasa D), gdzie klasa H to wzmacniacz AB z inteligentnym zasilaczem, a klasa T/D to wzmacniacze impulsowe z modulacją PWM, stosowane m.in. w układach firmy Tripath. Wzmacniacze klasy H są bardziej złożone i stosowane głównie w końcówkach estradowych. Alternatywnie proponowano biamping z osobnymi końcówkami mocy na każdy głośnik oraz wzmacniacze z tranzystorami MOSFET sterowanymi przez wzmacniacze operacyjne. Przy doborze układów należy uwzględnić impedancję głośników, gdyż np. połączenie równoległe TDA7294 ma sens przy impedancji 4Ω lub mniejszej, a przy 8Ω wymaga wyższych napięć zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA