logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Protool bedize pracowal ze sterownikiem SIMATIC s7-200?

atckp 22 Lut 2007 19:29 2754 8
  • #1 3604682
    atckp
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam wszytkich. Mam sterownik SIMENS SIMATIC S7-200 CPU212 i za nic nie moge sobie proadzic z podlaczeniem go zeby pracowal z Protoolem 6.0. Czy moze mi ktos pomoc
  • #2 3606225
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    nie bardzo rozumiem na czym na współpraca między programem protool a sterownikiem ma polegać.
    Protool służy do programowania paneli operatorskich a nie sterowników.
    Możesz jedynie w protool wybrać sterowanie (S7-200,S7-300, Omron, Mitsubishi,AB...)z jakim ten panel operatorski ma pracować.
    Opisz dokładniej twój problem.
  • #3 3606233
    znachor2
    Poziom 12  
    Witam.
    Z tego co wiem jest Ci potrzebny Mikro-win.I oczywiście kabelek (konwerter RS 232/485).To jest program przeznaczony do S7-200 ,a tak jak napisał przedmówca ,PROTOOL to program tylko do paneli OP.
    Pozdrawiam.
  • #4 3613868
    atckp
    Poziom 14  
    No tak. Mam MIcroWin, mam kabelek orginalny SImensa. Chodzilo mi o to zeby np na ekranie monitora w protoolu wyswietlac jakies zmienne, wyjscia, wejscia itd. W sumie do tej pory bawilem sie tylko symulatorem s7-300 z pakietu step7 i to dzialalo razem. S7-200 mam w domu i szukam wlasnie jakiegos programu do wizualizacji i mysallem ze Protool zalatwi sprawe. A dalo by sie to zalatwic InTouchem?
  • #5 3614546
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Jeżeli chcesz wykorzystać normalny PC jako panel operatorski to praktycznie nic nie stoi na przeszkodzie.
    Musisz tylko przy zakładaniu nowego projektu w Protoolu wybrać odpowiednie sterowanie - w twoim przypadku S7-200 - a potem programować maski.
    Potem podłącz komputer z PLC ,zastartuj Protool RT.
  • #6 3746796
    atckp
    Poziom 14  
    Witam. Mam taki kabel jak ponizej na zdjeciu; PC/PPI. Czy przy pomocy tego kabla da sie zrobic na kompie jakas wizualizacjeCzy Protool bedize pracowal ze sterownikiem SIMATIC s7-200?
  • #7 3748744
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    tak,ten adapter się nadaje do połączenia S7-200 z PC.
    1.Zaprogramować wisualizację przy pomocy Protoola CS (wybrać przy tworzeniu projektu odpowiednie sterowanie, w twoim przypadku S7-200)
    2.Połączyć S7-200 z PC
    3.Zastartować Protool RT
  • #8 4010883
    ATOS1610
    Poziom 12  
    Aby robić symulację paneli potrzebujesz poza ProTool program (z licencją)ProTool Pro Simulator. Pozdrawiam.
  • #9 4014745
    marte
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie trzeba mieć żadnego ProTool Pro Simulator. To narzędzie umożliwia symulować Tagi. Żeby odpalić wizualizację na koie wystarczy mieć projekt i opalić go w trybie RT....

ATOS1610 napisał:
    Aby robić symulację paneli potrzebujesz poza ProTool program (z licencją)ProTool Pro Simulator. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości współpracy programu ProTool 6.0 z sterownikiem Siemens SIMATIC S7-200 CPU212. ProTool służy do programowania paneli operatorskich, a nie bezpośrednio sterowników. Aby programować i wizualizować dane ze sterownika S7-200, potrzebny jest program MikroWin oraz odpowiedni kabel konwerter RS232/485 (np. kabel PC/PPI). W ProTool można wybrać sterowanie S7-200 przy tworzeniu projektu panelu operatorskiego i zaprogramować maski wizualizacji, a następnie połączyć komputer ze sterownikiem i uruchomić ProTool RT do pracy w czasie rzeczywistym. Do symulacji paneli w ProTool wymagany jest dodatkowy program ProTool Pro Simulator, jednak do uruchomienia wizualizacji na komputerze wystarczy projekt i tryb RT. Alternatywnie rozważane jest użycie oprogramowania InTouch do wizualizacji. Kluczowe jest prawidłowe skonfigurowanie połączenia i wyboru sterownika w ProTool, aby umożliwić wyświetlanie zmiennych, wejść i wyjść ze sterownika S7-200 na panelu operatorskim lub ekranie PC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA