Witam wszystkich.
Może pytanie banalne, ale potrzebuję trochę informacji.
Otóż "wybebeszyłem" trochę głowic :
- z odtwarzacza VHS - nr 2 na zdjęciu,
- z magnetowidu VHS - nr 1 i nr 5
oraz zostały mi się głowice z pierwszego polskiego magnetowidu szpulowego MTV-10 - na zdjęciu nr 3 i 4.
I teraz do rzeczy.
Chodzi mi o odtwarzanie i zapis fonii w magnetowidach na taśmie VHS 1/2 cala.
Głowica nr 4 jest uniwersalną, czyli zapisuje i odczytuje jedną lub dwie ścieżki - a,b na dolnym szkicu.
Ukośne paski na szkicu, to uproszczone ślady ścieżki wizyjnej pozostawianej przez głowicę wirującą magnetowidu.
Głowica nr 3 jest głowicą kasującą.
Czy to oznacza, że kasuje ona wszystkie sygnały, foniczne a,b i wizyjny c ? Bo szczelina biegnie przez całą jej szerokość.
czy głowica nr 5 jest rónież głowicą kasującą ? Bo szczelinę ma rónież przez całą szerokość (choć na skanie słabo widać).
Głowice nr 1 i 2 są dwuczęściowe.
Czy część metalowa, to głowica uniwersalna i w zależności od tego czy magnetowid jest mono, czy stereo to używana jest jedna lub dwie ścieżki (zielone kreski na zdjęciu).
Druga część głowicy jest czarno metaliczna, przypomina hematyt używany do damskich korali.
Czy jest to głowica kasująca audio ?
Posiada ona jeden rdzeń z uzwojeniem (czerwona kreska).
W głowicy nr 2 nie ma rdzenia z cewką (odtwarzacz - nie potrzebne kasowanie). Pełni on rolę slizgu ?
Czy rdzeń ten (czerwona kreska) pełni jescze inną rolę skoro głowica 5 kasuje całą szerokość taśmy ?
Swoje rozumowanie opieram na zasadzie działania magnetofonu
i poszukuję tu analogii.
Czy wszystko pokręciłem ?
Byłbym wdzięczny za informacje.
Szukałem w necie, ale z mizernym skutkiem.
W sumie zapis na taśmie jest już trochę archaiczny.
Pozdrawiam.
Może pytanie banalne, ale potrzebuję trochę informacji.
Otóż "wybebeszyłem" trochę głowic :
- z odtwarzacza VHS - nr 2 na zdjęciu,
- z magnetowidu VHS - nr 1 i nr 5
oraz zostały mi się głowice z pierwszego polskiego magnetowidu szpulowego MTV-10 - na zdjęciu nr 3 i 4.
I teraz do rzeczy.
Chodzi mi o odtwarzanie i zapis fonii w magnetowidach na taśmie VHS 1/2 cala.
Głowica nr 4 jest uniwersalną, czyli zapisuje i odczytuje jedną lub dwie ścieżki - a,b na dolnym szkicu.
Ukośne paski na szkicu, to uproszczone ślady ścieżki wizyjnej pozostawianej przez głowicę wirującą magnetowidu.
Głowica nr 3 jest głowicą kasującą.
Czy to oznacza, że kasuje ona wszystkie sygnały, foniczne a,b i wizyjny c ? Bo szczelina biegnie przez całą jej szerokość.
czy głowica nr 5 jest rónież głowicą kasującą ? Bo szczelinę ma rónież przez całą szerokość (choć na skanie słabo widać).
Głowice nr 1 i 2 są dwuczęściowe.
Czy część metalowa, to głowica uniwersalna i w zależności od tego czy magnetowid jest mono, czy stereo to używana jest jedna lub dwie ścieżki (zielone kreski na zdjęciu).
Druga część głowicy jest czarno metaliczna, przypomina hematyt używany do damskich korali.
Czy jest to głowica kasująca audio ?
Posiada ona jeden rdzeń z uzwojeniem (czerwona kreska).
W głowicy nr 2 nie ma rdzenia z cewką (odtwarzacz - nie potrzebne kasowanie). Pełni on rolę slizgu ?
Czy rdzeń ten (czerwona kreska) pełni jescze inną rolę skoro głowica 5 kasuje całą szerokość taśmy ?
Swoje rozumowanie opieram na zasadzie działania magnetofonu
i poszukuję tu analogii.
Czy wszystko pokręciłem ?
Byłbym wdzięczny za informacje.
Szukałem w necie, ale z mizernym skutkiem.
W sumie zapis na taśmie jest już trochę archaiczny.
Pozdrawiam.