logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Boxer 2.0 HDI - Wentylator nadmuchowy nie wyłącza się, lokalizacja modułu?

Molejnic 23 Lut 2007 18:17 4875 8
REKLAMA
  • #1 3608360
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Mam problem z autkiem jak w tytule. Nie wyłącza się wentylator nadmuchowy - nie wiem który bo są dwa (jeden czerpie tlen z zewnątrz drugi miesza wewnątrz). W każdym razie da się regulować prędkość nadmuchu jednego z wentyli (słychać) przy czym drugi nie reaguje na nic. Pokrętło jest sprawne(sprawdziłem w innym autku). Odpięcie pokrętła nic nie zmienia dalej się kręci wentyl. Jest więc gdzieś jakiś moduł tylko gdzie. W okolicy bezpieczników nic takiego nie widziałem a nie mogę za dużo rozbierać bo samochód jest potrzebny klientowi. Chciałbym się więc dowiedzieć gdzie coś mogę znaleźć na ten temat w samochodzie
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • REKLAMA
  • #2 3609152
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Więcej danych. Który rok, z klimatyzacją?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3609461
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Masz dwa schematy. Nie wiem które masz rozwiązanie.
    Załączniki:
    • boxer.zip (125.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3614732
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Przekaźnik R4 znajduje się w PSF0 czyli w skrzynce bezpieczników i przekaźników w komorze silnika.
  • #7 3616256
    maga18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witaj
    Mam pytanie czy do obsługi masz tylko jedno pokrętło :?: (w prawo-zewnętrzy, w lewo-wewnetrzny).
    W moim peugeocie jest takie właśnie rozwiązanie i jest tylko jeden wentylator który obsługuje te dwa nadmuchy. Całe sterowanie jest na płytce, która znajduje się na wentylatorze. Nalezy go wymontować i masz wszystko na widoku. Są tam takie eletroniczne potencjometry które siadają .
    Powodzenia:D
  • REKLAMA
  • #8 3617422
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Raczej tranzystory mocy siadają.
  • #9 3617538
    maga18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Może to są tranzystory.
    Nie spieram się.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot Boxer 2.0 HDI z 2003 roku z klimatyzacją występuje problem z wentylatorem nadmuchowym, który nie wyłącza się. Samochód posiada dwa wentylatory: jeden zasysa powietrze z zewnątrz, drugi miesza powietrze wewnętrzne. Regulacja prędkości działa tylko na jeden z wentylatorów, natomiast drugi pracuje ciągle niezależnie od ustawień pokrętła, które jest sprawne i odłączone nie wpływa na pracę wentylatora. Wskazano, że przekaźnik R4 odpowiedzialny za wentylator znajduje się w skrzynce bezpieczników i przekaźników PSF0 w komorze silnika. W niektórych wersjach jest jeden wentylator sterowany elektronicznie za pomocą potencjometrów na płytce umieszczonej bezpośrednio na wentylatorze, które mogą ulegać uszkodzeniu. Możliwe, że problemem są uszkodzone tranzystory mocy na tej płytce sterującej.
REKLAMA