logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 695 - Jak naprawić krzywe podawanie papieru w używanej drukarce?

stimoroll 22 Wrz 2003 07:28 1886 11
REKLAMA
  • #1 334373
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Kupiłem taką używaną drukarkę, bo nowych modeli zupełnie się nie opłaca [tusz -10ml] , no ale jak to zwykle HP ciągnie krzywo papier.
    Co z tym zrobić?
    Jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 334418
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    stimoroll napisał:
    Kupiłem taką używaną drukarkę, bo nowych modeli zupełnie się nie opłaca [tusz -10ml] , no ale jak to zwykle HP ciągnie krzywo papier.
    Co z tym zrobić?
    Jak to naprawić?

Wyczyść pivot, sprawdź czy żaden z czujników się nie blokuje, sprawdź wałki dociskające papier ....
  • REKLAMA
  • #3 334437
    stimoroll
    Poziom 20  
    czujniki sprawne.
    wałki dociskające papier są troszkę starte [wyślizgane] - próbowałem czyścić - ale jak je obracać?

A co to jest ten pivot w drukarce?
  • REKLAMA
  • #4 334448
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    stimoroll napisał:
    wałki dociskające papier są troszkę starte [wyślizgane] - próbowałem czyścić - ale jak je obracać?

Zobacz ten temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic68003.html

jest to co prawda do 690, ale pewnie w 695 bedzie podobnie.

Pozdrowienia
  • #5 334456
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    witam
    niedawno był poruszony temat czyszcenia rolek i nie tylko w HP 610
    proponuje poczytać, to w zasadzie ten sam schemat budowy.
    Pozdrawiam
  • #6 334540
    stimoroll
    Poziom 20  
    HP 600 610 690 695 mają taki sam mechanizm [albo bardzo podobny].

Dzięki za posty .
    A czy wie ktoś może jak zwiększyć docisk tych rolek - albo jak to rozebrać ?
    I co to jest ta piveta o której mowa w pierwszym poście?
  • #7 334545
    Alcedo
    Poziom 23  
    Najpierw trzeba zdjąć obudowę, a potem leciec od góry. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś to proponuje robić zdjęcia, albo jakoś oznaczać części.
    Można tez zanieść do serwisu koszt takiej usługi to jakieś 60PLN.
  • #8 334577
    stimoroll
    Poziom 20  
    Co do naprawy drukarek - to chyba ze 2 razy naprawiałem jakieś igłówki, ale naprawiam na codzień magnetowidy i sprzęt audio - więc nie będzie problemu.

Co do serwisu - to dałem za nią 60 PLN - gdbybm kupił nową - to może bym pomyślał nad tym - ale nie w takim przypadku, tym bardziej że naprawiać umiem, tylko nie mam doświadczenia w drukarkach.

a może ktoś ma chemat złożeniowy takiej drukarki?
  • REKLAMA
  • #9 334816
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    stimoroll napisał:
    A co to jest ten pivot w drukarce?

Inaczej PICKUP ROLLER - rolki pobierające papier.
  • #10 335568
    stimoroll
    Poziom 20  
    Dzięki - to już wiem wszystko.
    Rzuciłem się na szerokie wody i rozkręciłem ją , i dobrze zrobiłem - bo do dużej rolki przyczepiła się mała - dlatego były problemy.
  • #11 335602
    Alcedo
    Poziom 23  
    No to teraz przetrzeć płynem do rolek i składać :)
  • #12 335749
    stimoroll
    Poziom 20  
    Przy złożeniu coś nie tak wsadziłem i wałek się blokuje - chyba jeszcze raz trzeba rozkręcić , hmmm.
    Może jest tam coś na co trzeba zwracać uwagę?
    Demontoałem wałek z rolkami, sównicę do tuszów [z tuszami], pasek zębaty. Hm - to chyba wąłek źle wsadzony, bo próbuje kręcić i na tym koniec [ma opory]

Podsumowanie tematu

✨ Problem krzywego podawania papieru w używanej drukarce HP 695 wynikał z przyczepienia się małej rolki do dużej rolki pobierającej papier (pickup roller). Zalecane jest czyszczenie rolek oraz sprawdzenie czujników i wałków dociskających papier, które mogą być starte lub zabrudzone. Wskazano na konieczność demontażu obudowy i ostrożnego rozbierania mechanizmu, najlepiej z dokumentacją fotograficzną, aby uniknąć błędów przy składaniu. W trakcie naprawy ważne jest prawidłowe osadzenie wałków i rolek, gdyż niewłaściwe ich zamontowanie może powodować blokowanie się mechanizmu. Mechanizm podawania papieru w modelach HP 600, 610, 690 i 695 jest podobny, co pozwala korzystać z porad i schematów dotyczących innych modeli. W przypadku braku doświadczenia można rozważyć serwis, którego koszt wynosi około 60 PLN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA