logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani programator USB do AVR/PIC wybrać? Schematy i rekomendacje

nulland 24 Lut 2007 02:23 2793 6
REKLAMA
  • #1 3610222
    nulland
    Poziom 11  
    Szukałem na aukcjach ale nie jestem pewien, czy są one dobre bo to w końcu USB - inne napięcia itp. niż RS232 i LPT.

Oczywiście chce sie zapoznać z AVR i PIC, wiec dokładnie nie mam sprecyzowanego od którego zacznę moja przygodę.

Po pierwsze musze znaleźć Programator na USB (albo schemat) w miarę tani, a do tego dopasuje jakiś mikrokontroler.
    - czy by mógłby mi ktoś jakiś polecić ?

Znalazłem schemat takiego programatory ale nie wiem czy czasami nie obsługuje tylko mikrokontroler ATTiny2313
    http://radzio.dxp.pl/avr910.htm
    I trochę ciekawszego który można znaleźć na aukcjach
    http://www.and-tech.biz/InstrukcjaAVRProg-USB.pdf - raczej nad tym się zastanawiam
    A i czy coś pod USB jest na PIC

A i mam takie pytanie przeczytałem juz tyle stron forum i jednego nie jestem pewien jak zaprogramuje mikrokontroler, jak go sprawdzić jest jakiś symulator czy trzeba sobie zmontować zestawik.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3610309
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Oba programatory wykonują to samo. Przeznaczone są do programowania procesorów AVR przez ISP. Do sprawdzenia poprawności działania programu wystarczy jakaś płyta testowa, jakich dużo można znaleźć w sieci (np. poszukaj tutaj: http://www.kamami.pl/?id_prod=6719
  • REKLAMA
  • #3 3610533
    nulland
    Poziom 11  
    Dziękuję za link ale ten zestaw jest trochę za drogi, ale za to znalazłem taki jest tańszy ale czy jest warty coś tylko ze na PIC
    http://www.kamami.pl/?id_prod=6529
    - ale znów teraz brakuje mi programatora do PIC pod USB.

- a może są gdzieś schematy prostych zestawów uruchomieniowych.

ile tak naprawdę musze wydać żeby się w to zacząć bawić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3610690
    nulland
    Poziom 11  
    Tyle dobrego ze juz miałem doczynienia z MPLAB (na zajęciach), podoba mi sie ten programator bo obsługuje dużo różnych układów i co jeszcze to mam książkę do PIC16f8x

Ale jeszcze zostaje problem czy zestaw uruchomieniowy, którego załączyłem wcześniej link jest dobry.

A jeszcze jedno pytanie, co oznacza ze raz jest napisane płytka drukowana a raz nie ? - po juz zgłupiałem jak chodzę po tych sklepach.

No proszę Panowie i znalazłem promocje jeśli powiecie że jest lepszy od tego drugiego to go wezmę http://www.telwis.pl/product_info.php/cPath/22_27/products_id/50

---------------------------------

Dobra wydam 300 zł tylko żeby to było dobre co polecacie AVR lub PIC:

- jaki programator
    - jakiś zestaw uruchamiający (czy sa zestawy z programatorami)

i ostatecznie nie musi być na USB mam gdzieś stary komputer :)
  • #6 3634313
    nulland
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi

kupiłem po długich namysłach programator JuPIC (51.30 zl) i mikrokontroler PIC16F84A-04
    i mam pytanie jeszcze jedno jak mogę sobie zrobić kopie oprogramowanego z układu PIC16F628 albo gdzieś znaleźć jego kod w razie problemu z nim.
  • #7 3636346
    polik80
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam!!
    znalazłem gdzieś w swoich zasobach układzik firmy FTDI- ft232 może ktoś robił na nim jakiś programator??? układzik do smd i trochę nie chce mi się go ruszać, ale gdyby ktoś dał cynk że można załadować program przez bootloadera za pomocą tego układziku to bym sprobowal coś na nim wykombinować.
    kumpel robił kiedyś na nim pracę magisterską i transmisja chodziła bezproblemowo więc może i programator by ruszył??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniego programatora USB do mikrokontrolerów AVR i PIC oraz dostępnych schematów i zestawów uruchomieniowych. Użytkownik poszukuje programatora USB kompatybilnego zarówno z AVR, jak i PIC, zwracając uwagę na różnice napięć między USB a starszymi interfejsami RS232 i LPT. Wskazano, że popularne programatory AVR działają przez ISP, a do testowania programów wystarczy prosta płytka testowa. Zaproponowano linki do gotowych zestawów i programatorów, m.in. JuPIC za około 51 zł oraz klon ICD2 USB do PIC, kompatybilny z MPLAB. Poruszono kwestię zestawów uruchomieniowych z programatorami oraz różnic między płytkami drukowanymi a samymi układami. Użytkownik zdecydował się na zakup programatora JuPIC i mikrokontrolera PIC16F84A-04, pytając o możliwość tworzenia kopii zaprogramowanego układu PIC16F628. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykorzystania układu FTDI FT232 do budowy programatora USB z bootloaderem. Porady obejmują wybór programatora, zestawu startowego oraz oprogramowania MPLAB do programowania PIC, a także wskazówki dotyczące testowania i symulacji mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA