logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRX Antek 80m: Uruchomienie z BFO 8,660MHz i oryginalnym VFO 12,160MHz

sq6iyc 24 Lut 2007 06:59 3497 7
REKLAMA
  • #1 3610294
    sq6iyc
    Poziom 11  
    CZy ktoś uruchamiał Antka 80 m. z BFO=8,660MHz.Mam małe doświadczenie z układami SSB.Domyślam się,że VFO =12,160 MHz.Czy się zgadza?Czytałem opisy kolegów lecz większość zmieniała uklad VFO.JA chcę spróbować z orginalnym.
  • REKLAMA
  • #2 3610321
    theo23
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam .
    Częstotliwość VFO wynika z prostej arytmetyki zależności w mieszaniu sygnału dla konkretnego układu . I tu nic nie zmienisz posiadając konkretny filtr i generator BFO . Można eksperymentować z polepszeniem stabilności częstotliwości VFO w czasie , czystości jego widma oraz dobierać amplitudę w celu uzyskania optymalnego procesu mieszania sygnałów . Jeśli masz małe doświadczenie w konstrukcjach , to moim zdaniem wykonaj układ w/g wzoru . Jeśli układ nie spełni Twoich oczekiwań to zawsze można spróbować modyfikować częśc schematu . Wygodnie jest też nie wykonywać całego układu na jednej płytce , lecz wrażliwe ( na błędy ) układy robić na oddzielnych płytkach .
    Powodzenia w konstrukcjach ! Jacek
  • REKLAMA
  • #3 3610708
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    sq6iyc napisał:
    CZy ktoś uruchamiał Antka 80 m. z BFO=8,660MHz.Mam małe doświadczenie z układami SSB. Domyślam się,że VFO =12,160 MHz.Czy się zgadza?

Druga z możliwości to VFO przestrajane w zakresie 4860 - 5160 kHz. Prawdopodobnie w tym wypadku jest to lepsza opcja. Będzie to miało 2,5 raza mniejszą niestałość częstotliwości - przy założeniu identycznej budowy, podobnych elementów itp.
  • #4 3612560
    sq6iyc
    Poziom 11  
    Uruchomiłem Antka(część RX) z częstliwością vfo i bfo jak wyżej.Były po drodze problemy (z mojej winy).Podczas kręcenia zewnętrznym generatorem doszedłem do f=23 MHz.Czułość 1 mV.Nie wiem czy to dobrze,czy odbiornik jest tępy.Również podłączyłem do wyjścia antenę cb jakieś szumy kosmiczne było słychać.Większe były szumy wzmacniacza:). Jutro spróbuję vfo f=4,8-5,1.
  • REKLAMA
  • #5 3616976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3617156
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    SP5HTT bo nie robiłes wersji poprawionej, w tej drugiej lepszej wersji, nie wiele trzeba by uruchomić nadajnik jest kilka błędów na schemacie i na płytce ale to są raczej banały...
    73! :)
  • #7 3617225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3617476
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Słuchaj, w odbiorniku mi tylko nie ruszyło odrazu BFO ponieważ była źle dobrana rezystancja.
    VFO ładnie chodzi nie pływa - tyle że kondzie odrazu dałem czekoladki. M.CZ. bez kłopotów.

W nadajniku na driver`że po wymianie dwóch pojemności odrazu uzyskujemy jakąś tam moc. Przyznaje za końcówke się nie brałem.
    Mase wszędzie dodawałem od siebie. I to tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia transceivera Antek 80 m z oryginalnym VFO o częstotliwości około 12,160 MHz oraz BFO 8,660 MHz. Potwierdzono, że częstotliwości te wynikają z arytmetyki mieszania sygnałów w układzie SSB i są zgodne z oryginalnym schematem. Zaleca się wykonanie układu według wzoru, a ewentualne modyfikacje można wprowadzać po wstępnych testach. Wskazano, że stabilność VFO można poprawić poprzez odpowiedni dobór elementów i separację wrażliwych obwodów na osobnych płytkach. Alternatywnie sugerowano stosowanie VFO przestrajanego w zakresie 4,860–5,160 kHz, co zmniejsza niestabilność częstotliwości. Użytkownik zgłosił problemy z czułością odbiornika (około 1 mV) i szumami, które mogą wynikać z konstrukcji lub ustawień. Wskazano, że wersja poprawiona płytki Antka zawiera jedynie drobne korekty, ale nadal wymaga gruntownego przeprojektowania, zwłaszcza masy, VFO, filtru wyjściowego, modulatora i końcówki mocy. Zalecane jest poszukiwanie informacji i doświadczeń na forach, gdzie omawiano liczne modyfikacje i problemy konstrukcyjne Antka. W odbiorniku poprawne działanie BFO wymagało dostosowania rezystancji, a w nadajniku wymiana kondensatorów w driverze pozwoliła uzyskać moc wyjściową. Końcówka mocy wymaga dalszych prac. Ogólnie konstrukcja jest polecana dla osób z doświadczeniem i odpowiednim sprzętem pomiarowym.
REKLAMA