Wprowadziłem kilka poprawek, m.in. okazało się że po zamianie rezonatora X3 na jeden z czterech ZTB455E dwukońcówkowych jakie kupiłem (na pozostałych nie działało) BFO zaczęło pracować na niższej częstotliwości. Dołożyłem trymer równolegle do C23, zmieniłem wartość rezystora w miejscu dławika, coś jeszcze tam zmieniłem (jak na rysunku który zamieszczam) i uzyskałem częstotliwość ok 456kHz - wartość się waha ok1kHz w górę i w dół (bo rozumiem że mam celować tu na 456,5kHz). Zmieniłem również X1 i X2 na SFU 455. Jakość słyszanych rozmów (o ile można to nazwać w ogóle rozmowami) się jednak nie zmieniła:/
Po zwarciu filtrów X1 X2 kondensatorem faktycznie spada selektywność, ale mimo to nie udaje mi się dostroić do żadnej rozmowy tak by cokolwiek zrozumieć.
W najbliższych dniach postaram się podłączyć ten układ do oscyloskopu (mam oczekiwać sinusa 456,5kHz?), popróbuję na innych tranzystorach, ale może faktycznie najlepiej będzie zbudować BFO od nowa..
Inna sprawa (a może ta sama), odbiornik ma być ustawiony na odbiór dolnej wstęgi bocznej (LSB) więc gdy zwiększam częstotliwość to różne piski (chociażby telegrafię) powinienem słyszeć najpierw jako niski dźwięk, a potem coraz wyższy, czy tak? Bo jak kręcę w górę (zwiększam częstotliwośc) to słyszę najpierw obniżające się dźwięki a potem podwyższające. Tak jakbym dwie wstęgi odbierał czy co.. przez co powstaje natłok sygnałów. Coś jest nie tak z demodulacją SSB? Albo filtry niedostrojone albo BFO byt blisko 255kHz..
Na jakość odbioru zapewne ma wpływ antena, a raczej jej brak- na razie za antenę robi kabel do anteny (6m do dachu i 6m na dachu) i antena na pasmo 2m. Niektóre sygnały odbieram dosyć mocno, więc raczej nie jest to powód niemożności zrozumienia mowy.
Zaczynam mieć wrażenie, że zamiast robić tani odbiornik trzeba było ten czas przeznaczyć na pracę, żeby zarobić na droższy..
Miałbym pytanie o ten generator
Driver- napisał: Generator na wyjściu powinien dać ~1Vpp więc dobrze by było dodać wzmacniacz-separator również na BC149 (BC109) i dopiero podać na produkt-detektor.
W opisie BFO (kitu AVT 2148 który robię/próbuję robić) jest informacja o tym że kondensator C23 przesuwa częstotliwość w górę o ok 1,5kHz co jest potrzebne do odebrania jednej wstęgi bocznej (układ jakoś tak to zamienia że ma wyjść dolna). Rozumiem że podany przez kolegę Driver-a układ musi jeszcze mieć dołączony gdzieś dodakowy kondensator który spowoduje to przesunięcie?