logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy trafo Unitra Zatra TS6/10 nadaje się do wzmacniacza NE013 Nord Elektronik?

Mate k 24 Lut 2007 16:16 3007 9
REKLAMA
  • #1 3611980
    Mate k
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    WITAM!!

MAM TAKIE TRAFKO JAK W TEMACIE JEST SPRAWNE (TYLE WIEM) W INTERNECIE JEST TE SAMO PO 21 ZYLA ALE MOJE PYTANKO JEST NASTEPUJąCE CZY WYROBI SIę ONO NA NE013 ( WZMAK Z NORD EL.). BO WIECIE ZAWSZE Są PROBLEMY Z KASKą ..:/

Dodano po 23 [sekundy]:

Sorki za capsa :D przypadkowo ..:/
  • REKLAMA
  • #2 3612043
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Ten transformator ma moc 10VA a do tego wzmacniacza jest potrzebny transformator przynajmniej 100-120VA. Także odpowiedz sobie sam ...

Pozdrawiam, Mateusz.
  • REKLAMA
  • #3 3612242
    Mate k
    Poziom 11  
    no ale nic z niego nie wykrzesa?? :/ ma napiecie 2*11,5V wiem wiem że malo ale nawet 50W nie pociagnie co nie? a w czym mozna by bylo wykorzystac te trafo w jakims innym wzmaku?
  • REKLAMA
  • #4 3612308
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Ten 6-cio watowy transformator możesz wykorzystać do zasilania przedwzmacniacza - po wyprostowaniu masz ±16V, ale prąd jedyne 250mA - zbyt mały dla jakiegokolwiek wzmacniacza mocy, poza tymi, które stosowane są w chińskich radiomagnetofonach i radioodbiornikach.
  • #5 3612323
    Mate k
    Poziom 11  
    hmm ale to jak to przeca z jednego toroida ( juz pomijając moje trafko:D) zasilają w subach ludzie i przedwzmak i wzmak jak to wszystko razem podłączają prosze Was o następującą pomoc bo będe kupował glosnik STX ten 120W basowy ten z koncowka ss (zolty kolorek) no i do niego wszystko jak najtaniej zeby suba zrobic aktywnego więc co po kolei ale ZAZNACZAM JAK NAJTANIEJ!!
  • #6 3612342
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Ten wzmacniacz, który chcesz zasilić ma rzekomo 100wat. Czyli, żeby mieć 100 wat w głośnikach trzeba też o dobre zasilanie. A jako, że nie ma rzeczy idealnych to transformator musi mieć większą moc. To tak bardzo łopatologicznie.

Pozdrawiam, Mat.
  • REKLAMA
  • #7 3612384
    md
    Poziom 41  
    Ten wzmacniacz ma 100W przy ogromnych zniekształceniach, wybrany głośnik nie jest najlepszym rozwiązaniem dla subwoofera. Lepiej wybierz solidniejszy głośnik, który nie potrzebuje tyle mocy co ten stx, a zagra głośniej i lepiej od niego.
  • #8 3612453
    Mate k
    Poziom 11  
    hmm to podajcie jakieś ciekawe prozpozycje do góra 70zł wiem że malutko ale chce to wszystko tanim kosztem zrobić i i tak nie teraz ale wiecie zawsze informacje trzeba mieć co i jak najlepiej :)

POZDRO Mateusz...
  • #9 3612465
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3612486
    md
    Poziom 41  
    W bardzo sprytny sposób przeszedłeś od transformatora do tematu, który poruszany jest kilka lub kilkanaście razy w tygodniu. Zamiast łamać regulamin Elektrody, użyj przycisku szukaj.
    Jak już poczytasz tysiące postów o subwooferach, wstań od komputera i zajmij się czymś, co pozwoli Ci dozbierać pieniędzy, bo jak do tej pory masz mało nawet na sam transformator do zasilania wzmacniacza - dojdziesz do tego samego wniosku po przeczytaniu nawet kilku pierwszych tematów o budowie subwoofera.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator Unitra Zatra TS6/10 o mocy 10VA jest niewystarczający do zasilania wzmacniacza NE013 Nord Elektronik, który wymaga transformatora o mocy co najmniej 100-120VA. Napięcie transformatora 2x11,5V oraz prąd około 250mA pozwalają jedynie na zasilanie przedwzmacniacza lub bardzo małych wzmacniaczy mocy, typowych dla chińskich radiomagnetofonów. Do wzmacniacza mocy 100W konieczne jest solidne zasilanie, a transformator musi mieć większą moc, aby uniknąć zniekształceń i zapewnić odpowiednią wydajność. Dyskusja porusza także kwestie doboru głośnika do subwoofera, gdzie wskazano, że głośnik STX 120W nie jest optymalny, a lepszym rozwiązaniem byłby głośnik o niższej mocy, ale lepszej jakości dźwięku. Wskazano również, że do budowy aktywnego subwoofera tanim kosztem należy rozważyć odpowiedni dobór transformatora i komponentów, a także zapoznanie się z dostępnymi materiałami i poradami na forach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA