logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C75 ciągle się zawiesza po włożeniu karty

tomex17 24 Lut 2007 16:22 1047 10
REKLAMA
  • #1 3611999
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam
    Trafił do mnie Siemens c75, po włączeniu z karta działa kilka sekund (można wejść do menu) i się zawiesza (jedynie bateria do wyjęcia). Próbowałem też na karcie bez zasiegu - nie pokazuje się menu i tel się zawiesza, bez karty wszystko OK. wrzucałem mu softa v24 WinSwupem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3612004
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Spróbu mu wgrać Fulla a jak nie pomoże, to cos z HW chyba. :|
  • #3 3612097
    tomex17
    Poziom 18  
    Czy masz fullflash ? bo szukam i szukam a wszędzie tylko swupy oryginalne znajduje... w telu jest v24, to jesty najnowszy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3613640
    tomex17
    Poziom 18  
    niestety, nic z tego.. wygrzałem też płyte - bez efektów
  • Pomocny post
    #6 3613646
    KanekS
    Poziom 29  
    Niektóre Siemensy tak mają. :|
    Ale i tak je kocham :P
  • REKLAMA
  • #7 3613672
    tomex17
    Poziom 18  
    Hehe :) przypuszczam że to albo procek albo PA, dziwi mnie ze tel sie zawiesza po złapaniu (właściwie niezłapaniu) zasięgu. Pozdrawiam i dziękuję.
    Czekam też na ewentualne inne propozycje
  • Pomocny post
    #8 3613679
    KanekS
    Poziom 29  
    Hmmm a może spróbuj przelutować PA i zobaczysz czy pomoże, a najlepiej, to wylutuj PA i jeśli się telefon włączy i bedzie działac bez problemu, to znaczy, że uszkodzone jest PA.
    Przynajmniej ja bym tak zrobił. ;)
  • #9 3613698
    tomex17
    Poziom 18  
    PA jest pod wlutowanym ekranem, niestety trochę boję się go ruszać bo nie mam podgrzewacza. zresztą podnieść PA to nie kłopot tylko potem postawić może być ciężko bo kulek nie mam ;) zapraszam na GG,
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 3613766
    KanekS
    Poziom 29  
    Niestety dziś już nie pogadamy, bo ja idę już spać, a jeśli chodzi o stawianie kulek itd to sam, Hota mam od jakiś 3 tygodni wiec, nie mam jeszce wprawy, ani podgrzewacza tym bardziej, wiec Ci za bardzo nie pomogę. :)

Spróbuj jeszcze wykluczyć uszkodzenie baterii, bo mój kumpel miał tak w 3310, że jak miał poziom baterii około 50% to po włączeniu fona i znalezieniu sieci telefon się wyłączał. Po prostu bateria nie wyrabiała prądowo.
    Po wyjęciu anteny telefon normalnei smiga. :)
    Spróbuj podmienić baterię i się zobaczy jak będzie.

Dobranoc. ;)
  • #11 3613791
    tomex17
    Poziom 18  
    To nie bateria, poza tym tel się nie wyłącza a jedynie zawiesza. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Siemens C75 po włożeniu karty SIM działa kilka sekund, można wejść do menu, po czym się zawiesza i wymaga wyjęcia baterii do restartu. Bez karty telefon działa poprawnie. Próby wgrania oprogramowania (soft v24 przez WinSwup) nie rozwiązały problemu. Sugerowano wgranie pełnego flasha (fullflash), jednak dostępne były tylko oryginalne swupy. Wykonano również wygrzewanie płyty głównej bez efektu. Podejrzewane są uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza procesora lub modułu PA (Power Amplifier). Zalecano przelutowanie lub wylutowanie PA w celu diagnozy, jednak PA jest umieszczony pod ekranem, co utrudnia operację bez specjalistycznego sprzętu (podgrzewacz, kuleczki do montażu). Wykluczono uszkodzenie baterii, ponieważ telefon się nie wyłącza, a jedynie zawiesza. Problem może być charakterystyczny dla niektórych modeli Siemens, gdzie zawieszanie następuje po próbie nawiązania połączenia z siecią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA