logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica AF ST5015ZT - silnik się przegrzewa, brak mocy do kręcenia bębnem

shympi 24 Lut 2007 17:13 5258 9
REKLAMA
  • #1 3612201
    shympi
    Poziom 10  
    witam zdemontowałem silnik z pralki Amica bo nie miała siły kręcić bębnem mimo niewielkiej ilosci prania :/.Silnik był tak gorący,że nie mogłem go dotknąć.
    załączam fotke tabliczki znamionowej oraz zacisków.Może zna się ktos na pralkach i moze mi pomóc? jakaś rada? czym to może byc spowodowane.Uzwojenie stojana ma "piękny miedziany" kolor czyli chyba nie jest spalony.Dodam jeszcze ze puki go zdemontowalem to sciagnalem pasek klinowy i włączyłem wirowanie tak żeby pochodził w stanie jałowym i żeby sie ostudził za pomoca wbudowanych śmigiełek do chłodzenia ale niestety silnik grzał się dalej.

Kliknij, aby powiększyć.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3612363
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć
    Spróbuj wymienić kondensator 16 mikrofaradów .
  • REKLAMA
  • #3 3613928
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    sprubuj podłączyć silnik tak jak jest na rysunku na krutko z dobrym kondensatorem

• #4 3615390
    shympi
    Poziom 10  
    z podłączeniem na krótko wstrzymam sie do jutra bo dopiero jutro bede mógł kupic dobry kondensator.A puki co zrobilem pomiary omomierzem i cos mi nie pasuje bo wyszły równe wartosci po 60[om] w punktach 1-4 i 1-5. To chyba na tych zaciskach sa wolne obroty? czy sie myle? a z kolei na zaciskach 1-2 wyszło 7[om] to tu nie jest wirowanie?
    Zrobiłem tez reszte pomiarów na zaciskach.Załączam skan z wynikami.
    Proszę o odpowiedz.

Klik
  • REKLAMA
  • #5 3615490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 3615722
    shympi
    Poziom 10  
    czy w takim razie dobry jest ten schamat połączeń co załączam w pliku?

schemat poprawion :) znajduje się niżej na forum :)
    Załączniki:
    • Pralka Amica AF ST5015ZT - silnik się przegrzewa, brak mocy do kręcenia bębnem rysunek.JPG (26.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3615822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3615874
    shympi
    Poziom 10  
    pomyliłem się w opisach ale teraz juz poprawiłem i chyba juz dobrze :)
    Załączniki:
    • Pralka Amica AF ST5015ZT - silnik się przegrzewa, brak mocy do kręcenia bębnem schemat połączeń.JPG (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3616060
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    shympi napisał:
    pomyliłem się w opisach ale teraz juz poprawiłem i chyba juz dobrze :)

Nie podłączaj tak jak masz wirowanie II,bo spalisz silnik,reszta dobrze.
  • #10 3620636
    shympi
    Poziom 10  
    Wymieniłem kondensator na nowy i pralka kręci jak nowa.
    Dla pewnosci jeszcze w trakcie prania wyłączyłem pralkę na chwile i podpięłem stary kondensator - nie miała siły zakręcić.
    Na nowym kondensatorze jest OK.
    Dzieki wszystkim za cenne rady :)
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica AF ST5015ZT miała problem z przegrzewającym się silnikiem i brakiem mocy do obracania bębnem. Silnik był bardzo gorący, mimo że uzwojenie stojana miało prawidłowy, miedziany kolor. Po demontażu i pomiarach rezystancji stwierdzono, że rezystancje między zaciskami odpowiadają wolnym obrotom i wirówce. Zalecano wymianę kondensatora rozruchowego o pojemności 16 µF oraz poprawne podłączenie silnika zgodnie ze schematem, unikając podłączenia wirowania II, które mogłoby spowodować uszkodzenie silnika. Po wymianie kondensatora pralka odzyskała pełną moc i działała prawidłowo, co potwierdzono testem z użyciem starego kondensatora, który nie pozwalał na obrót bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA