logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt sieci w budynku – dobór kabli, długości, liczba switchy, routerów, gniazdek

yakub0 24 Lut 2007 17:25 1419 4
REKLAMA
  • #1 3612251
    yakub0
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam mam takie male zadanko, musze zaplanowac siec w budynku, jakie rodzaje kabli(ich dlugoście) i ile switch-y, router-ow, mostów,gniazdek itp ogolnie to musze jeszcze to wszytsko wycenic;/ mam plany tego budynku w *.pdf (acrobat rider) i przykladowa prezenstacjie w PP prosze o pomoc osobe ktora sie na tym zna link do materiałow ktore posiadam to:
    www.y4kub.republika.pl/cisco.rar
    z góry dziękuje za odpowiedzi na moj post:]
  • REKLAMA
  • #2 3612338
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Hmmm, nie bardzo rozumiem z czym masz problem. Zaprojektowanie miejsc przyłączy LAN, dobór sprzętu, prowadzenie kabli ?? Jeżeli jest to projekt na studia albo na akademię CCNA to naprawdę współczuję twoim wykładowcom. Nikt za ciebie nie zrobi tego projektu i nie podeśle ci gotowca.

Jedyne co mogę zasugerować to przeczytanie literatury, wykładu i przemyślenie co naprawdę ma zostać zrobione.

A jeżeli chodzi o dobór sprzętu to jako switche Catalysty 2960 do IDF i 5500 do MDF a jako router dostępowy wystarczy 1800 lub 2800. Jak chcesz zaszpanować to dorzuć jeszcze jakiegoś firewalla (PIX) i jakiegoś sprzęta do obsługi VoIP. Nie sprecyzowałeś żadnych wymagań więc puszczam wodze fantazjii.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #3 3614383
    yakub0
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    to jest moje zadanie na ccna ale jestem z tego noga chodze na zajecia bo musze a musze to zrobic zeby zdac do nastepnej klasy poprostu w tych pdf-ach mam budenek i musze zaprojektowac tam siec mogl bym dostac jakas rade jak to zrobic, nie czekam na gotowca
  • REKLAMA
  • #4 3618526
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Poszukaj na googlach. Jest takich projektów mnóstwo. Jeżeli projekt jest tylko na CCNA to odpuść sobie zaawansowane zabawy i pójdź po minimalnej konfiguracji wg. cisco. Architektura to po prostu duże switche w IDF, jeden bardzo duży w MDF podpięty do routera dostępowego. Ot cała filozofia tego projektu. Możesz zaproponować jakąś logiczną adresację ip, jakieś VLANy do tego, kilka list dostępu na routerze, troszkę zabezpieczeń na routerze (SSH zamiast telnetu) i to praktycznie wszystko co możesz zrobić na poziomie CCNA. Routing w takim przypadku nie ma żadnego sensu. Praktycznie jedyna zabawa w tym projekcie to wyszukanie na stronach cisco sprzętu spełniającego założenia (wymagana przepustowość, liczba portów itp). Co do samych klocków to jako router dostępowy wystarczy 2610XM (odpowiedni WIC do internetu), fa0/0 podpinasz do głównego switcha w MDF, switch w MDF stackujesz GBICami ze switchami w IDF (tu wystarczą jakieś 2950/60), a do samego IDF dociągasz gniazdka użyszkodników. Jako okablowanie oczywiście conajmniej Cat 5e (do userów) i Cat 6 na łącza IDF-MDF (te łącza najlepiej żeby były redundantne). Tyle ode mnie. Resztę opracuj sam i wykaż troszkę inwencji twórczej.

Pozdrawiam
    adikbo

Certified CCNP.
REKLAMA