logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 3 1.4 ABD 93r. - Czarny dym na zimnym, błąd sondy 00525, co robić?

sweeteck 24 Lut 2007 17:34 7097 26
REKLAMA
  • #1 3612287
    sweeteck
    Poziom 15  
    Ocena: 124
    Koledzy! Mam problem z ww autkiem mianowicie autko po odpaleniu zimnego silnika kopci na czarno - za dużo paliwa. Po diagnozie na zimnym silniku brak błędów. Swiece nowe NGK robia sie automatycznie czarne. Silnik nabiera temperatury i na diagnozie VAG-iem wychodzi błąd sondy 00525 zwarcie do masy. Na zimnym silniku błąd nie wyskakuje. Gdy silnik się rozgrzeje autko przestaje strasznie dymic na czarno i chodzi rownomiernie a na zimnym pojawia sie objaw zalewania swiec. Czy wymiana sondy pomoze czy jest to czasem blad elektroniki ewentualnie uszkodzenie komputera? Prosze o podpowiedz odnosnie dalszej naprawy. Z gory dziekuje. Kod silnika ABD 1,4 93 rok. Wymieniano monowtrysk i objawy te same.
  • REKLAMA
  • #2 3612303
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    no a sonda pracuje czy nie
    sprawdź czy faktycznie jest zwarcie na przewodzie od sondy
  • REKLAMA
  • #3 3612407
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    wygląda mi na uwaloną sondę
  • REKLAMA
  • #4 3612435
    goldwinger
    no tak wygląda ale dziwne jest że przy rozgrzanym silniku jest dobrze
  • #5 3612606
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Na zimnym silniku sonda i tak nie pracuje. Jeśli dostaje za dużo paliwa, koniecznie sprawdź obwód sondy. Pewnie rzeczywiście gdzieś zwiera i robi sie kłopot.
  • #6 3612811
    sweeteck
    Poziom 15  
    obwod grzania sondy nie mial zasilania ale juz ma i jest to samo. Sonda caly czas jest ustawiona na bogato czyli kolo 9!!! i nie chce zejsc ale czy pracuje to nie wiem. Poza tym jak sie rozgrzeje to kopcenie ustaje i chodzi normalnie i wtedy wyskakuje blad sondy ale czy pracuje to nie wiem chyba nie skoro blad wywala. Przewody sa prawidlowo podlaczone do kompa. co moze byc z nia nie tak. jak ja sprawdzic i czy wymiana cos da??
  • #7 3612837
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    jeżeli stoi na 0,9 to nie pracuje
  • #8 3612886
    sweeteck
    Poziom 15  
    caly czas stoi na 9 czy wymiana pomoze i zniknie to kopcenie na czarno na zimnym silniku? podejrzewam czujnik temperatury ze jest uszkodzony ale blad nie wyskakuje tylko blad wyskakuje sondy na lekko rozgrzanym silniku i wtedy praca silnika sie normuje chodzi bardziej stabilnie i nie zalewa swiec ale fakt faktem swiece czarne nowe firmy NGK. Prosze o rade w poniedzialek wymieniam sonde. Mam pytanie czy zamienione przewody od sterowania sondy z kompa jak beda zamienione to bedzie caly czas stala na 9? Czekam na odpowiedz
  • #9 3612999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3613025
    sweeteck
    Poziom 15  
    cisnienie paliwa na dojsciu do monowtrysku wynosi 1,2 bara chyba jest to odpowiednie cisnienie ale chodzi o to ze mieszanka na zimnym silniku jest za duza i pytam sie o to czy wymiana sondy zmieni mieszanke na zimnym silniku na bardziej uboga niz teraz jest, po rozgrzaniu silnika jak juz pisalem problem ustepuje ale wyskakuje blad sondy, jak wiesz sam lub nie wiesz bloki pomiarowe w tymze monowtrysku to o ile sie nie myle 10 wartosci i tyle nie jest to komputer rozbudowany jak wszystkie nowsze ktore wyswietlaja wszystko. Czekam na dalsze rady i wskazowki
  • #11 3613111
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    witam.. według mnie tonie sonda ..,,elektrit,, ma rację od sprawdzenia całości są bloki pomiarowe .Podłącz jeszcze raz vag-a i według ksiąg servisowych można coś powiedzieć
  • #12 3613123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3613146
    goldwinger
    wywaliło błąd zwarcie do masy, ja bym sprawdził czy nie ma zwarcia na przewodzie do ECU bo walczyłem z takim przypadkiem i przewód zwierał do masy, kopcił strasznie.
  • #14 3613160
    sweeteck
    Poziom 15  
    ale co odczytam z tych blokow?? tam nie ma nic co mi pomoze oczytac cokolwiek z tego prostego silnika, przeciez to nie jest jakis rozbudowany komputer tylko stary monowtrysk a nie golf z 2000 roku. Moze macie jakies inne przypadki albo ktos moze sie spotkal juz z takim podobnym przypadkiem??
  • #15 3613184
    goldwinger
    a czy to takie trudne wziąść miernik i zobaczyć czy zwarcia nie ma, do tego nawet VAG nie potrzebny
  • #16 3613422
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    a sprawdzales cisnienie w cylindrach? moze jara olej?
    A poza tym sprawdz dokladnie instalacje sondy
  • #17 3613896
    sweeteck
    Poziom 15  
    przez to ze nie przepala tak duzej ilosci paliwa, olej miesza sie prawdopodobnie z benzyna przelatujac przez pierscionki i chce tego uniknac bo po co robic silnik jak dalej pali tyle benzyny.Patrzac miernikiem nie ma zwarcia!@
  • REKLAMA
  • #18 3615410
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    sprawdz czy nie masz wody w benzynie bo zachowuje sie wlasnie tak jakby byla
  • #19 3615439
    sweeteck
    Poziom 15  
    nie mam wody bo juz tyle benzyny przepalil z shella ze nie jest to mozliwe, ma normalna 95 bez wody. cisnienie paliwa jest a benzyna przedostaje sie do oleju
  • #20 3615625
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    nie szkodzi
    ostatnio robilem autko kture zachowywalo sie podobnie przez ok 2 miesiace
    wystarczylo wyjac zbioznik zlac paliwo i zalac nowe
    sprubuj nalac denaturatu i zobacz czy pomoglo
    pamietaj ze denaturat wusi sie najpierw wymieszac z paliwem
  • #21 3615657
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    na początek jaki opór ma czujnik temperatury,odłoncz go co będzie się działo?można też przewod powrotny zacisnąć i obserwować sonde na vag-u,czy będzie bogatą pokazywać,no i oczywiście manometr przed monowtryskiem do obserwacji skoków ciśnienia,jaki jest czas wtrysku?
  • #22 3615751
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Niepokoi mnie zjawisko przedostawania się benzyny do oleju. Przy dobrym stanie silnika nie powinno do tego dochodzić. Czy mierzyłeś kompresję?!!! Moim zdaniem wszystko wskazuje na duże wyeksploatowanie silnika. Na zimnym silniku to zjawisko jest najbardziej widoczne (po nagrzaniu silnika te objawy znacznie się zmniejszają ponieważ współpracujące elementy-tłok i cylinder wskutek rozszerzalności cieplnej lepiej do siebie pasują). Moja rada-zmierz kompresję.
  • #24 3615860
    goldwinger
    czyli idealne
    skorzystaj z rad kolegi grzebacz
  • #25 3615950
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Zrób jak radzi kolega /elektrit/. Nie ważne jakie są parametry czujników tylko jak je widzi ECU. Ostatnio robiłem Fiata Uno z odwrotnym problemem tzn. zimny silnik nie chciał palić. Błędów w pamięci nie było ale jak sprawdziłem parametry to okazało się że wskaźnik temperatury nawet sie nie poruszył (silnik całkowicie zimny) a informacja dla ECU 98°C. Po to są bloki parametrów by z nich korzystać.
  • #26 3615985
    sweeteck
    Poziom 15  
    tylko caly czas chodzi o to co jest odpowiedzialne za podawanie tak duzej dawki paliwa na zimnym silniku, bo na zimnym kopci na czarno i chodzi jak traktor a jak sie rozgrzeje to nie kopci i dawka chyba jest odpowiednia wiec juz sam nie wiem poprostu
  • #27 8858966
    Dziadolek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam Panowie.
    Widze ze temat stanął w miejscu więc się podepne.

Mój problem jest bardzo podobny....

Golf III ABD.1994. Od pewnego czasu zaczął mi 'wciagać paliwo jak smok. 14-18l/100km...
    Jestem w posiadaniu Interface Oraz programu Polski VAG 4.9.
    Sprawdzałem błędy i wyskoczył bląd. Sonda Lambda (G39) Brak sygnału.Bład wykasowałem i się ponownie nie pojawił.
    Sprawdzałem kompem codziennie błedy i raz pojawia się w/w błąd co 2 dzień, innymi razy po trzech dniach od skasowania.
    Sonda była wymieniana w lutym tego roku bo tamta padła. Sonda obecnie to 4-ro przewodowa NTK...

Pewien znany elektryk powiedział ze na nich tak jest. Powiedział ze sąda działa ale bład się pojawia i nie wie dlaczego...już kilka razy się z tym spotkał. Czy to prawda..???

Problem pojawił się po wymianie pompki paliwa, cewki oraz regulatora.

jest jeszcze problem z zapachem paliwa w aucie. Kiedyś miałem podobny objaw z zapachem paliwa w aucie lecz go rozwiązałem. Wadliwy korek wlewu paliwa. Po wymianie OK. Teraz zapewne jest inna przyczyna zapachu paliwa w aucie...
    Proszę o pomoc. Jestem zrozpaczony.....

Pozdro....

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf 3 z silnikiem 1.4 ABD z 1993 roku pojawia się problem czarnego dymu przy zimnym silniku, co wskazuje na nadmiar paliwa i zalewanie świec zapłonowych (nowe świece NGK szybko czernieją). Diagnostyka VAG wykazuje błąd sondy lambda 00525 (zwarcie do masy) pojawiający się dopiero po rozgrzaniu silnika, kiedy dymienie ustępuje, a silnik pracuje stabilniej. Sonda lambda na zimnym silniku prawdopodobnie nie pracuje prawidłowo, stale wskazując bogatą mieszankę (wartość około 9), co może wynikać z uszkodzenia sondy lub zwarcia w jej obwodzie. Pomiar ciśnienia paliwa przed monowtryskiem wynosi około 1,2 bara i jest prawidłowy. Kompresja silnika jest dobra (około 15 bar na każdym cylindrze), co wyklucza poważne zużycie mechanicze. Wskazano na konieczność sprawdzenia obwodu sondy pod kątem zwarć do masy oraz monitorowania parametrów silnika w blokach pomiarowych VAG, takich jak temperatura silnika, czas wtrysku i położenie pedału gazu. Wymiana sondy lambda nie gwarantuje rozwiązania problemu, gdyż nadmierne dymienie na zimnym silniku może mieć inne przyczyny, np. uszkodzony czujnik temperatury lub problemy z elektroniką sterującą dawką paliwa. Zalecane jest użycie oscyloskopu i miernika ciśnienia paliwa do dokładniejszej diagnostyki. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe zanieczyszczenie paliwa lub obecność wody, choć w tym przypadku paliwo jest potwierdzone jako czyste (benzyna 95 Shell). W podobnym przypadku inny użytkownik zgłaszał nieregularne pojawianie się błędu sondy lambda w Golfie III ABD z 1994 roku, mimo wymiany sondy na czteroprzewodową NTK.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA