logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Stern BS950 - czy TEA1039 zastąpi TDA4601 w przetwornicy?

kazik_j 24 Lut 2007 18:22 1041 5
REKLAMA
  • #1 3612509
    kazik_j
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam do zrobienia przetwornicę w TV Stern chassis Seleco BS950. W przetwornicy muszę wymienić TDA4601, a znalazłem tylko TEA1039 z jakiegoś Philipsa i zastanawia mnie czy szukać dalej czy można pdstawić ten układ w miejsce poprzedniego.
    Nie mam możliwości kupienia nowego, bo bym musiał czekać do poniedziałku, a TV potrzebny jest właściwie na wczoraj. Proszę o pomoc.
    Moderowany przez obcy7:

Z takimi pomysłami proponuje w ogóle nie brać się za naprawę...Przeniosłem z TV

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3612608
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Proponowałbym nie żartować sobie tylko szukać dalej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3612617
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Nie ma co tu kombinować - tylko oryginał!
  • REKLAMA
  • #4 3683426
    kazik_j
    Poziom 22  
    Włożyłem TDA4600, bo taki był wcześniej. Przetwornica ruszyła. Po włączeniu nic się już nie pali tak jak wcześniej to miało miejsce, lecz próbkuje. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną, bo ja już wymiękam. TV padł podczas dużych spadków napięć w sieci.

Moderowany przez Jaś Kula:

W tym miejscu zmieniłem tytuł.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3683990
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Elektrolity po pierwotnej stronie zasilacza wymienione?
    Tranzystor HOT sprawdzony?
    Zasilacz uruchamiany na żarówce?
  • #6 3693890
    kazik_j
    Poziom 22  
    _OBCY_ napisał:
    Elektrolity po pierwotnej stronie zasilacza wymienione?
    Tranzystor HOT sprawdzony?
    Zasilacz uruchamiany na żarówce?

W pierwszej kolejności przepraszam że długo nie odpowiadałęm ale mam problem z dostępem do internetu.
    A więc:
    Na początku rozerwana była dioda BA157 (na wtórnej stronie), zwarty HOT (BD508), rozerwany kondensator na wtórnej (1000µF/25V), zwarty stabilizator 5V 0,5A. Po wymianie wszystkich tych elementów łącznie z wszystkimi elektrolitami przetwornica próbkuje. Dodatkowo wymieniony został TDA4600 i podwójny wzmacniacz operacyjny MCA... Dalej pomysły moje się skończyły. Przetwornica wygląda mi na dobrą, ale pomimo tego po włączeniu TV mocno grzeje się po kilku sekundach dioda którą wcześniej rozerwało BA157, wymieniona na BA159 (na wyższe napięcie). Usunięte zostały zimne luty, w całej przetwornicy. W gałęzi tej diody wszystko zostało sprawdzone i jest OK. Nie wiem gdzie mam się wpiąć z żarówką, więc tego nie robiłem.
REKLAMA