logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia USB niewidoczne po odłączeniu na Dell Optiplex 170 z Win XP

jjurek 24 Lut 2007 19:35 1509 10
REKLAMA
  • #1 3612836
    jjurek
    Poziom 11  
    Prosze o pomoc w dziwnym problemie. na komputerze z zainstalowanym Win XP kazde urzadzenie USB, które wykrywa sie jako dysk czyli pendrivy i aparaty foto, po odłaczeniu sa juz niewidoczne i trzeba restartować komputer żeby znów były widoczne. Nie pomogło zainstalowanie sp1 ani sp2 .
    Na innym komputerze tego samego typu tj. Dell Optiplex 170 wszystko dział ok i urzadzenia wykrywaja sie za kazdym razem.
  • REKLAMA
  • #2 3612867
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czy sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane?
  • REKLAMA
  • #3 3613567
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Właśnie, sterowniki to podstawa. Jeśli te porty USB są zintegrowane na płycie lub są pod nią podpięte to zainstaluj najnowsze sterowniki do USB i do Chipsetu płyty głównej.

Pozdrawiam
  • #4 3620244
    jjurek
    Poziom 11  
    Niestety nawet po zainstalowaniu najnowszych sterowników problem nie zniknął, dodam jeszcze ze po drugim włozeniu do gniazda usb komputer nie przydziela litery dysku ale urządzenie pojawia sie w pasku jako bezpieczne usuwanie sprzetu.
  • #5 3620270
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Każde "wyciąganie" np.: Pendrive powinno być poprzedzone działaniem:
    na pasku w (okolicy zegara) bezpieczne usuwanie sprzętu "zatrzymaj wymagany (zasób)" dopiero jego usunięcie.
    Przy ponownym wkładaniu "zasobu" nie będzie problemu.

ps

tak powinno wyglądać prawidłowe wyłączanie urządzeń podłączonych do USB.
  • #6 3620321
    jjurek
    Poziom 11  
    Bez wzgledu na to czy wyłaczam przez usuwanie sprzetu czy nie komputer a nawet 4 takie same komputery zachowuja sie identycznie, natomiast inne tego samego typu moza tysiac razy wkładac i wyciagac urzadzenia bez ich usuwania i wszystko działa. Prosze o konkretna pomoc ,problem tkwi pewnie w rejestrze albo w jakis ograniczeniach , licznikach ,przydziale liter dysków itp.
  • REKLAMA
  • #7 3621051
    robson85
    Poziom 12  
    ja miałem cos podobnego w laptopie compaqa, ze jak wyciagnałem urzadzenie to odłaczał mi dane usb,pozostawiajac jedynie na nim zaslilanie, w moim przypadku to była wina huba (takiego rozdzielacza z 1 na 4 za 8 zl) a kokretniej jakies niekompatybilne sterowniki, tak mi sie wydaje, np jak probowalem go wlaczyc z kilkoma urzadzeniami podpietymi do tego huba to komp niechciał się wlaczyć. Radze zainstalowac na nowo windowsa i po kolei instalować urzadzenia usb i sprawdzac kiedy nastapi to negatywne zjawisko...
  • REKLAMA
  • #8 3636045
    jjurek
    Poziom 11  
    Niestety problem chyba nie zostanie rozwiazany ,aha jesli uruchomie komputer w trybie awaryjnym wszystko jest ok , więc to jest jakaś usługa lub zabezpieczenie którego nie potrafie znaleźć proszę o pomoc ,za skuteczną pomoc proponuje 20zł przelewem na podane konto. PROSZĘ O POMOC
  • #9 3636102
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Dodaj jeszcze jedno zero i zadzwoń do pierwszego lepszego serwisu komputerowego.
    Pomogą.

ps
    jeśli nie wiesz o czym piszą koledzy wyżej to jest to chyba najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam
  • #10 3636130
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Zaglądałeś w opcje "Zarządzanie dyskami" we właściwościach "Mój komputer"? Miałem w pracy taki problem, że mi komputer wyświetlał urządzenie w zasobniku, a nie widać go było w systemie - po sprawdzeniu w zarządzaniu dyskami okazało się że mi go podpinało jako napęd F:, podczas, gdy pod tą literę normalnie miałem już przyporządkowany dysk sieciowy. Wystarczyło zmienić litere dysku dla pendriva i normalnie sie pojawił... Na domowym komputerzez nigdy takiego problemu nie miałem.
  • #11 3636208
    jjurek
    Poziom 11  
    Zapewniam cie drogi Jack14 że nie pomogą , w kazdym serwisie powiedza że trzeba przeinstalowac windows, dokładnie czytałem to co koledzy napisali wyzej i wierz mi że wszystkie te sposoby nie są odpowiedzią na mój problem :)

Podsumowanie tematu

✨ Na komputerze Dell Optiplex 170 z systemem Windows XP pojawia się problem z wykrywaniem urządzeń USB typu dysk (pendrive, aparaty fotograficzne). Po odłączeniu urządzenia USB nie jest ono ponownie widoczne bez restartu systemu. Instalacja SP1 i SP2 oraz najnowszych sterowników chipsetu i USB nie rozwiązała problemu. Urządzenia pojawiają się w zasobniku bezpiecznego usuwania sprzętu, lecz system nie przydziela im litery dysku przy ponownym podłączeniu. Problem nie występuje na innym komputerze tego samego modelu. Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym eliminuje problem, co sugeruje konflikt z usługą lub oprogramowaniem działającym w normalnym trybie. Proponowano sprawdzenie zarządzania dyskami pod kątem konfliktów liter dysków oraz prawidłowe używanie funkcji bezpiecznego usuwania sprzętu. Możliwe przyczyny to błędy w rejestrze, konflikty liter dysków lub ograniczenia systemowe. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację sterowników i systemu, jednak problem pozostał nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA