logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung CK5312 Z - zaniżone napięcie systemowe

MAREK-serwis 02 Lis 2007 09:45 1876 10
REKLAMA
  • #1 4438960
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie Kolegów.
    Nie chiał bym zadręczać zbyt błahymi problemami Szanownych Kolegów ale mam problem, który mnie irytuje.
    Samsung jak w temacie - startuje, napięcia wyjściowe z zasilacza idealne w każdej gałęzi, oczywiście po odpaleniu z obciążeniem żarówką, a na kineskopie obraz zmniejszony z góry i z dołu i na dodatek zrywa synchro. W trakcie trwania tego efektu napięcie + 125V mierzy się 89V.
    Według mojego toku rozumowania elementy, które mogłyby powodować to zjawisko zostały wymienione na tożsame.
    Moje pytanie jest nastepujące: czy /jak podejrzewałem wstępnie / nowy trafopowielacz może być uszkodzony? Czy przyczyny należy szukać gdzie indziej, np. w sterowaniu D1555?
    Bardzo proszę o konkretną podpowiedż.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4439019
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam!
    Z tego co napisałeś stawiałbym raczej na obwód sterowania.Pozdrawiam.
  • #3 4439049
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Witam i dziękuję za b. szybką podpowiedż. W międzyczasie podmieniłem "pion " - TDA 3653B . Bez rezultatu. Natomiast przebiegi sterowania"H" są tak uważam, prawidłowe.
    Niestety, nie mam innego trafa, żeby wykluczyć ten kierunek postepowania. W dalszym ciągu usilnie trzymam się tezy, że może to być ten nowy trafopoweielacz. Jedyny radykalny postęp to to, że po wymianie trafa na nowe, ruszyło wysokie.
  • REKLAMA
  • #4 4439128
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    a tak na marginesie,jakie wstawiłeś trafo?
  • #5 4439175
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    MAREK-serwis napisał:
    w sterowaniu BU 1555?

Skąd wziąłeś takie BU... ?
    gregor22 napisał:
    stawiałbym raczej na obwód sterowania

Sterowania czego?
    Jeżeli napiecie systemowe spada do warości 89V to i napięcie zasilające końcówkę pionu jest zaniżone. Ciekawe, że autor nie pokusił się aby je zmierzyć lub zapomniał o tym wspomnieć.
    MAREK-serwis napisał:
    Natomiast przebiegi sterowania"H" są tak uważam, prawidłowe.

Czy to wynik obserwacji oscyloskopem czy tylko domniemanie?
  • #6 4439706
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Proszę wybaczyć za brak precyzji w moim poście.
    Prostuje więc: domniemania moje co do prawidłowego przebiegu impulsów sterujących tranzystor odchylania poziomego wynikło z pomiarów oscyloskopowych. Tranzystor, o którym wspomniałem to 2SD1555. Natomiast trafopowielacz to FCM 20A015 zakupiony w f-mie "Lewandowscy"/oryginalny był o identycznym oznaczeniu/.
    Układ odchylania pionowego to TDA3653B, lecz nie chodzi tu o całkowity brak odchylania pionu, tylko o zmniejszenie obrazu tak w pionie jak i w poziomie, co jest zrozumiałe w przypadku obniżenia się napięcia ze 125 do 89 Volt po załączeniu trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #7 4439870
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Mając oscyloskop można sprawdzić kształt impulsu powrotu H (np. na uzwojeniu żarzenia). Jeżeli jego kształt jest standardowy to jest małe prawdopodobieństwo usterki trafopowielacza. Raczej mamy do czynienia z jego przeciążeniem lecz wtedy grzałby się ponad normę tranzystor HOT, a o tym nic nie wiemy.
    Ps. Czy był wymieniany kondensator powrotów?
  • #8 4439919
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Istotnie masz rację Kolego. Sprawdzenie, co powoduje obciążenie stopnia odchylania zajmie trochę czasu. Wkrótce poinformuję / mam taką nadzieję / co było powodem usterki.
    Tak kondensator był wymieniony.
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #9 4440189
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Sprawdzić/wymienić kond. po mostku prostowniczym 100µ/400V, oraz kond. w napięciu systemowym, 100µ/160V, mogą być dwa, przedzielone dławikiem.
  • Pomocny post
    #10 4441887
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Sprawdź cewki odchylające .
  • #11 4442476
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Witam raz jeszcze. TV naprawiony. Kol.ALUŚ- BINGO!.
    Jednak by zmienić tok rozumowania postanowiłem dokładnie sprawdzić co może powodować takie obciążenie bez widocznych zmian temperaturowych. Otóż wypiąłem cewki odchylania z płyty głównej i po uruchomieniu tv napięcie systemowe wzrosło do 130V. Dalej, sprawdziłem elementy wokół cewek odchylania. Uszkodzony był R414 (150 Ohm/1W). Jednak jego wymiana nic nowego nie wniosła. Nie przypuszczałem, że cewki mogą być sprawcą tego zamieszania. Po podpięciu innych o zbliżonych parametrach wszystko wróciło do normy. Teraz wystarczyła mała korekcja pionu i zamiana "biegunowości" na cewkach i jest O.K.
    Tą drogą pragnę bardzo podziękować wszystkim Kolegom, którzy zechcieli udzielić mi cennych i fachowych porad.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CK5312 Z pojawił się problem z obniżonym napięciem systemowym, które spadało z 125V do około 89V po załączeniu trafopowielacza, co skutkowało zmniejszonym obrazem pionowo i poziomo oraz zrywaniem synchronizacji. Pomimo wymiany elementów takich jak tranzystor odchylania poziomego 2SD1555 oraz układ odchylania pionowego TDA3653B, problem nie ustąpił. Trafopowielacz FCM 20A015, oryginalny i zakupiony u dystrybutora, był podejrzewany o uszkodzenie, jednak pomiary oscyloskopowe impulsów sterujących nie potwierdziły jego awarii. Wskazano na możliwe przeciążenie stopnia odchylania oraz konieczność sprawdzenia kondensatorów filtrujących napięcie systemowe i po mostku prostowniczym. Ostatecznie przyczyną okazały się cewki odchylania – po ich odłączeniu napięcie systemowe wróciło do normy, a wymiana cewek na inne o zbliżonych parametrach rozwiązała problem. Dodatkowo wymieniono rezystor R414 (150 Ω/1W), który był uszkodzony, jednak nie wpływał na rozwiązanie usterki. Po korekcie pionu i zmianie biegunowości cewek obraz został poprawiony, a napięcie ustabilizowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA