Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung CK5312 Z - zaniżone napięcie systemowe

MAREK-serwis 02 Nov 2007 09:45 1690 10
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Witam serdecznie Kolegów.
    Nie chiał bym zadręczać zbyt błahymi problemami Szanownych Kolegów ale mam problem, który mnie irytuje.
    Samsung jak w temacie - startuje, napięcia wyjściowe z zasilacza idealne w każdej gałęzi, oczywiście po odpaleniu z obciążeniem żarówką, a na kineskopie obraz zmniejszony z góry i z dołu i na dodatek zrywa synchro. W trakcie trwania tego efektu napięcie + 125V mierzy się 89V.
    Według mojego toku rozumowania elementy, które mogłyby powodować to zjawisko zostały wymienione na tożsame.
    Moje pytanie jest nastepujące: czy /jak podejrzewałem wstępnie / nowy trafopowielacz może być uszkodzony? Czy przyczyny należy szukać gdzie indziej, np. w sterowaniu D1555?
    Bardzo proszę o konkretną podpowiedż.
    Pozdrawiam.
    gregor22
    Level 23  
    Witam!
    Z tego co napisałeś stawiałbym raczej na obwód sterowania.Pozdrawiam.
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Witam i dziękuję za b. szybką podpowiedż. W międzyczasie podmieniłem "pion " - TDA 3653B . Bez rezultatu. Natomiast przebiegi sterowania"H" są tak uważam, prawidłowe.
    Niestety, nie mam innego trafa, żeby wykluczyć ten kierunek postepowania. W dalszym ciągu usilnie trzymam się tezy, że może to być ten nowy trafopoweielacz. Jedyny radykalny postęp to to, że po wymianie trafa na nowe, ruszyło wysokie.
    gregor22
    Level 23  
    a tak na marginesie,jakie wstawiłeś trafo?
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    MAREK-serwis wrote:
    w sterowaniu BU 1555?

Skąd wziąłeś takie BU... ?
    gregor22 wrote:
    stawiałbym raczej na obwód sterowania

Sterowania czego?
    Jeżeli napiecie systemowe spada do warości 89V to i napięcie zasilające końcówkę pionu jest zaniżone. Ciekawe, że autor nie pokusił się aby je zmierzyć lub zapomniał o tym wspomnieć.
    MAREK-serwis wrote:
    Natomiast przebiegi sterowania"H" są tak uważam, prawidłowe.

Czy to wynik obserwacji oscyloskopem czy tylko domniemanie?
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Proszę wybaczyć za brak precyzji w moim poście.
    Prostuje więc: domniemania moje co do prawidłowego przebiegu impulsów sterujących tranzystor odchylania poziomego wynikło z pomiarów oscyloskopowych. Tranzystor, o którym wspomniałem to 2SD1555. Natomiast trafopowielacz to FCM 20A015 zakupiony w f-mie "Lewandowscy"/oryginalny był o identycznym oznaczeniu/.
    Układ odchylania pionowego to TDA3653B, lecz nie chodzi tu o całkowity brak odchylania pionu, tylko o zmniejszenie obrazu tak w pionie jak i w poziomie, co jest zrozumiałe w przypadku obniżenia się napięcia ze 125 do 89 Volt po załączeniu trafopowielacza.
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Mając oscyloskop można sprawdzić kształt impulsu powrotu H (np. na uzwojeniu żarzenia). Jeżeli jego kształt jest standardowy to jest małe prawdopodobieństwo usterki trafopowielacza. Raczej mamy do czynienia z jego przeciążeniem lecz wtedy grzałby się ponad normę tranzystor HOT, a o tym nic nie wiemy.
    Ps. Czy był wymieniany kondensator powrotów?
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Istotnie masz rację Kolego. Sprawdzenie, co powoduje obciążenie stopnia odchylania zajmie trochę czasu. Wkrótce poinformuję / mam taką nadzieję / co było powodem usterki.
    Tak kondensator był wymieniony.
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam .
    Marian B
    Level 37  
    Sprawdzić/wymienić kond. po mostku prostowniczym 100µ/400V, oraz kond. w napięciu systemowym, 100µ/160V, mogą być dwa, przedzielone dławikiem.
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Sprawdź cewki odchylające .
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Witam raz jeszcze. TV naprawiony. Kol.ALUŚ- BINGO!.
    Jednak by zmienić tok rozumowania postanowiłem dokładnie sprawdzić co może powodować takie obciążenie bez widocznych zmian temperaturowych. Otóż wypiąłem cewki odchylania z płyty głównej i po uruchomieniu tv napięcie systemowe wzrosło do 130V. Dalej, sprawdziłem elementy wokół cewek odchylania. Uszkodzony był R414 (150 Ohm/1W). Jednak jego wymiana nic nowego nie wniosła. Nie przypuszczałem, że cewki mogą być sprawcą tego zamieszania. Po podpięciu innych o zbliżonych parametrach wszystko wróciło do normy. Teraz wystarczyła mała korekcja pionu i zamiana "biegunowości" na cewkach i jest O.K.
    Tą drogą pragnę bardzo podziękować wszystkim Kolegom, którzy zechcieli udzielić mi cennych i fachowych porad.
    Zamykam temat.