logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zasilaczem, migajaca dioda na plycie glownej.

sabcio 25 Lut 2007 10:43 3696 3
REKLAMA
  • #1 3614905
    sabcio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem chyba z zasilaczem. Komputer nie chce mi odpalic a lapka na plycie glownej miga bez przerwy.

Komputer to:
    -Athlon 64 3200
    -Asus A8N5X
    -Gygabyte GF 7300GT
    -512 ramu kingstone 400 + 256 ramu 333mhz
    -nagrywarka DVD
    -Hdd 40 Gb
    -zasilacz 350W iBox'a

Probowalem juz chyba wszystkiego ale mam nadzieje ze ktos z forum mi pomoze. A co robilem?? Odlaczalem wszystko od kompa (usb, myszke, klawiature itd.), probowalem odpalic komputer z podlaczona jedynie plyta glowna.
    Narazie nie mam mozliwosci sprawdzenia innego zasilacza ale chyba w nim tkwi problem. Dodam jeszcze ze dzisiaj rano komputer dwa razy sie wlaczyl a po wylaczeniu nie chcial sie wlaczyc.
    A zaczelo sie wczoraj wieczorem. Komputer chodzil caly dzien a chyba a 23 odbiornik od myszki i klawiatury [bezprzewodowy zestaw Labtec'a] sie wylaczyl. Wiec wylaczylem komputer przyciskiem, a gdy cialem go wlaczyc lampka migala :cry: Szukalem cos o tej lampce ale w instrukcji jest tylko ze informuje ona o tym czy komputer jest podlaczony do pradu czy nie. Nie ma informacji co sie dzieje kiedy miga.
    Mam nadzieje ze ktos mi pomoze
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3615090
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Odłącz zasilacz od płyty głównej i innych podzespołów (napędów) komputera. Zobacz, czy zasilacz się załączy po zwarciu przewodu zielonego z obojętnie którym czarnym we wtyczce którą podłączasz do płyty głównej. Jeśli masz miernik, to zmierz napięcia pomiędzy przewodami:
    -pomarańczowym i czarnym>3,3V
    -czerwonym i czarnym>+5V
    -żółtym i czarnym>+12V
    -fioletowym i czarnym>+5Vstandby
    -niebieskim i czarnym>-12V
    https://obrazki.elektroda.pl/81_1172398667.jpg
  • REKLAMA
  • #3 3615830
    sabcio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Komp znow sie właczyl, tym razem w kuchni :| potem po przeniesieniu do mojego pokoju znow migala dioda. Zrobilem to zwarcie i zasilacz dzialal. Jutro sprawdze te napiecia. Moze to plyta glowna :cry: ale na szczescie jest na gwarancji.
  • #4 14081256
    lukaszek_socho
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Czy inny odbiornik prądu działa podłączony do gniazdka w Twoim pokoju? Kiedyś widziałem takie cyrki jak w gniazdku upalone było zero a jednocześnie ktoś połączył kołek ochronny z zerem.
REKLAMA