logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór najlepszego programu do projektowania płytek PCB - porady i opinie

bezlamp 05 Maj 2006 15:04 2502 12
REKLAMA
  • #1 2594693
    bezlamp
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam !
    No właśnie. Jaki program do projektowania jest najleprzy bo chciałem sobie jakiś zainstalować, a nie umiem wybrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2594768
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    Nawet prosty i darmowy jest KiCAD. Jest tu na elektrodzie do pobrania.
  • REKLAMA
  • #3 2595307
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #4 2595398
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Bylo kilka tematow na ten temat !
    Wystarczy uzyc opcji szukaj!
    Ja kozystam z Eagle !
  • #5 2609013
    bezlamp
    Poziom 14  
    Witam !

No to tak. KiCad jest bardzo fajnym programem, z tym, że nie mam pojęcia jak go obsługiwać. ?????
    Narysowałem schemat ideowy. Ok.
    Rozmieściłem elementy. Ok.
    Ale jak rysować Ścieżki? I tu pojawił się problem. Kruczek :-) ???

Błagam o pomoc.

Mój nr GG to 8401264 ewentualnie mail rogaty0(_at_)op.pl.

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam.
    bezlamp.
  • #6 2609199
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja mam pytanie. Cyz jest jakiś program który pozwala zaprojektować układ na płytce uniwersalnej. Musze jakoś logicznie rozmieścić elementy, żeby nie było pod spodem plątaniny mostków :]
  • REKLAMA
  • #8 2675140
    bezlamp
    Poziom 14  
    Witam.

Normalnie świetny to program jest. Jak narazie to
    ja dopiero dochodzę do tego jak go używać.
    W pasku zadań po lewej stronie na samej górze jest
    ikonka z ptaszkiem i trza ją wcisnąć, a potem po prawej
    stronie się wybiera ikonkę, która jest odpowiedzialna
    za rysowanie ścieżek a nazywa się ona "tracks & vias".
    A jak się przenosi schemat to i ja chętnie posłucham.

Pozdrawiam.
  • #9 2853086
    quantum
    Poziom 12  
    Spróbuj Cadstar, tego programu używa się na całym świecie i ma niezły autorouter
    Darmowa wersja ograniczona do 300 pinów do pobrania na stronie www.cadstar.pl
  • #10 3758737
    bezlamp
    Poziom 14  
    ale mnie tu długo nie było:/
    KiCad jest całkiem niezły, ale musiałem sobie go przetłumaczyć na polski bo go za pierona nie mogłem zrozumieć i o takie coś mnie chodziło.

jeśli ktoś ma KiCada w wersji nie polskojęzycznej mogę podrzucić pliki do wrzucenia w program.

Pozdrawiam.
  • #11 3762840
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Ja używałem zawsze ProTel'a,ale niestety nie jest darmowy,ale jest to w pełni profesjonalny program do tworzenia płytek drukowanych i analizy obwodów elektronicznych. Ma całą masę obudów róznego typu elementów itd. Mam do niego w razie czego przyjazne poradniki jak tworzyc płytki,po polsku, w postaci plików PDF.
  • #12 3764739
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    A co myślicie o EasyTrax?
  • #13 3765885
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Na elektrodzie w dziale download jest trochę programów do projektowania obwodów drukowanych. EasyTrax i Eagle wiem,że są dosyc popularne,ale nie używałem nich niestety... Ja uczyłem się cały czas na ProTel'u i jest jak dla mnie bardzo dobry do takich rzeczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego programu do projektowania płytek PCB. Wskazano kilka popularnych narzędzi, zarówno darmowych, jak i komercyjnych. KiCAD jest polecany jako darmowy i prosty program, jednak użytkownicy zgłaszają trudności z obsługą, zwłaszcza w zakresie rysowania ścieżek i przenoszenia schematu na płytkę. Użytkownicy dzielą się wskazówkami dotyczącymi interfejsu KiCAD, np. używania ikony "tracks & vias" do rysowania ścieżek oraz oferują pomoc w polonizacji programu. Eagle jest wymieniany jako popularny program, choć bez szczegółów dotyczących funkcji. Cadstar jest rekomendowany ze względu na globalne zastosowanie i wbudowany autorouter, dostępny także w darmowej wersji ograniczonej do 300 pinów. ProTel jest uznawany za profesjonalne narzędzie z bogatą biblioteką obudów i materiałami szkoleniowymi, jednak jest płatny. EasyTrax jest wspomniany jako kolejna opcja, choć bez szczegółowej oceny. Pojawiło się także pytanie o programy umożliwiające projektowanie układów na płytkach uniwersalnych z logicznym rozmieszczeniem elementów. Ogólnie dyskusja skupia się na wyborze narzędzia, dostępności instrukcji i wsparcia dla początkujących projektantów PCB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA