logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć switch przed wilgocią i wyładowaniami?

wolu 26 Lut 2007 01:21 2136 3
  • #1 3618617
    wolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Nie, nie - to nie ma być nic nielegalnego :P ... chyba. Reorganizuję nietypową sieć LAN i muszę dosłownie zakopać switch pod ziemią, jest mi to konieczne, aby mieć stabilne połączenie na sporą odległość (~200m). Switch będzie miał zasilanie PoE ale nie wiem jak go zabezpieczyć. Myślałem o plastikowej puszce na elektrykę uszczelnionej silikonem. Może zalać płytkę żywicą? Czy elektronika nie zostanie uszkodzona przez wilgoć? Może ktoś robił coś podobnego.

p.s. skrętka (nieekranowana i bez uziemień, zabezpieczeń) została zakopana już 2 lata temu i do tej pory działa poprawnie jednak burze uwaliły jeden router i kartę sieciową SIC!
  • #2 3619143
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    puszka szczelna IP aby router wszedł ,netprotektor ale potrzebna bedzie ci dobra skrętka z uziemieniem ,chyba cze zapkopiesz wiadro ocynkowane obok routera jako uziemienie ;)

Dodano po 1 [minuty]:

ps. zwykła skrętka skrachcieje i rozsypie sie po roku ,uzyj skrętki z twardą izolacją igielitową ,przeznaczoną do zakopania w ziemi ;)
  • #3 3622288
    wolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A więc zastosuję tak jak mówisz dwa netprotector-y koło switch-a z uziemieniem własnym typu wiadro albo pręt ocynkowany lub zainstaluję netprotector przy każdej karcie z uziemieniem typu zero z gniazdka 230v/obudowy komputera.

Nie wiem co to obudowa IP ale zajrzę do elektrycznego.

Skrętka cat 5e (jednolite żyły) została zabezpieczona płaszczem wykorzystywanym przez TPSA i wytrzymała już dwa lata świetności i jeszcze może jakoś pociągnie. Ciężko by było teraz skuwać na nowo te dwa betonowe podjazdy, nie mówiąc o zmarzniętej glebie :]

THX za radę, pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 3622321
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    puszka IP to typowa puszka instalacyjna hermetyczna,polecałbym jednak pomysł z zakopaniem wiadra :D ,ponieważ zerowanie obudowy komputera sprowadzi się do zadziałania wyłacznika róznicowo-prądowego w instalacj, tak sie zdarza w tanich zasilaczach i niektórych tych "lepszych"
REKLAMA