logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Unitra Zodiak jako wzmacniacz do komputera? Schemat DIN 5-pin

kaszel 23 Wrz 2003 02:50 1971 6
REKLAMA
  • #1 335545
    kaszel
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witajcie...

Zachcialo mi sie podlaczyc starego zodiaka w roli wzmacniacza do komputera mojej siostry. Czy ktos z was zna moze kolejnosc wyprawadzen zlacz line in w tym radiu? Zlacza DIN, 5 pinowe. Piny we wtytcze opisane kolejno od prawej do lewej: 1, 4, 2, 5, 3
  • REKLAMA
  • #2 335563
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Które ze złącz uważasz za LINE IN:
    - gramofon magnetyczny
    - gramofon krystaliczny
    - magnetofon
  • REKLAMA
  • #3 335696
    kaszel
    Poziom 17  
    Prawde mowiac od poczatku myslalem o magnetofonie. Nie mam zamiaru robic odpowiednich filtrow anty riaa dla wejsc gramofonowych. Chociaz swoja droga, ten sprzet jest tak stary......
  • REKLAMA
  • #5 335848
    kaszel
    Poziom 17  
    Dzieki serdecznie. Musze przyznac, ze sprawdzalem hardware book, niemniej musialem to przeoczyc ;) W miedzyczasie udalo mi sie dojsc metoda prob i bledow, ktore piny byly odpowiedzialne za wejscie sygnalu - niemniej warto wiedziec, ze jest tam podane tez wyjscie.
  • #6 743088
    tomektg
    Poziom 11  
    czesc ja w tej samej sprawie tylko ze niemam pojecia o elektronice znalazlem to na dzialce i uznalem ze mozna sprobowac to podlaczyc... :D

moze ktos napisac mi o co w tym chodzi... do ktorego gniazdka moge podpiac kablelek z sygnalem audio z kompa albo co mam zrobic bardzo prosze ;]
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wzmacniacza Unitra Zodiak do komputera poprzez 5-pinowe złącze DIN, ze szczególnym uwzględnieniem kolejności pinów dla wejścia liniowego (LINE IN). Użytkownik początkowo rozważał wykorzystanie wejść gramofonowych, jednak ostatecznie zdecydował się na wejście magnetofonowe, aby uniknąć konieczności stosowania filtrów anty RIAA. Wskazano, że sygnał audio z komputera należy podłączyć do pinów złącza DIN odpowiadających magnetofonowi: pin 5 – kanał prawy, pin 3 – kanał lewy, pin 2 – masa. Podano również link do schematów złączy DIN 5-pin, które ułatwiają identyfikację wyprowadzeń sygnałowych i masy. Dyskusja zawiera praktyczne wskazówki dotyczące metody prób i błędów w ustalaniu funkcji poszczególnych pinów oraz wyjaśnia, że złącze DIN w Unitra Zodiak obsługuje zarówno wejścia, jak i wyjścia audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA