logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie chłodzące radiator ???

Jarek2140 26 Lut 2007 22:00 6921 12
  • #1 3621699
    Jarek2140
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    WItam

Mam pytanie. czy Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie które będzie chłodziło radiator wzmacniacza ??? chodzi mi dokładnie o takie urządzenie:
    gdy radiator będzie dość gorący automatycznie włącza się wentylator, a jak go ochłodzi wyłącza się...

z góry bardzo dzięki
  • #2 3621721
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Najprościej to można kupić w elektroniku miniaturowy termostat bimetalowy tak zwany klikson na odpowiednią temperaturę i przykręcić go do radiatora. A jak nie to można zbudować prosty termostat na komparatorze który będzie włączał wentylator. Dołączam schemat takiego termostatu od wzmacniacza. W tym wzmacniaczu układ ten włączał funkcję MUTE a więc w ten sposób wyłączał wzmacniacz aby ostygł. W twoim przypadku na wyjściu z komparatora wystarczy dać tranzystor PNP który załączy wentylator. Komparator w tym układzie to LM331.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie chłodzące radiator ??? Termostat.JPG (39.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3623564
    Jarek2140
    Poziom 24  
    Hm.... a mógłbyś mi pokazać zdjęcie na płytce jak to wygląda? (jak masz)
  • #4 3629762
    Rysio4001
    Przykro mi ale to był wzmacniacz 2x100-150W który naprawiałem gościowi tak więc nie mam go u siebie ale skserowałem sobie schemat. To jest końcówka mocy z zestawu NORD ELEKTRONIK. Obwód termostatu był na jednej płytce co cała końcówka mocy. Zamiast zdjęcia płytki mogę ci pokazać schemat montażowy od strony elementów. Zaznaczone na czerwono to właśnie elementy termostatu. Termistor R2 jest umieszczony na radiatorze, tak więc na płytce są tylko kołki lutownicze. Elementy zaznaczone na zielono to zasilacz (stabilizator obniżający napięcie) do zasilania termostatu, jest potrzebny w przypadku tej końcówki mocy bo jest zasilana napięciem symetrycznym +-26 lub 33V, a termostat pracuje na napięciu 9V. W twoim przypadku jeśli zastosujesz wentylator np. komputerowy 12V, to zasil termostat napięciem 12V, też będzie działał prawidłowo.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie chłodzące radiator ??? Płytka.JPG (243.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3630427
    Jarek2140
    Poziom 24  
    Aha :)
    a ten schemat co mi dałeś wyżej to jest sam termostat?
  • #6 3630611
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jarek2140 napisał:

Poniżej masz gotowy sterownik na bazie powyższego schematu.
    Jest to sterownik ON/OFF (włącz wyłącz)
    ale można też sterować płynnie obrotami. Jest to na drugim schemacie z tym że zamiast przekaźnika trzeba wpiąć silnik 12V DC.
    Schemat jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic298883.html#2088369
    Załączniki:
    • Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie chłodzące radiator ??? ster_went.JPG (49.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3630738
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Pozwolę sobie zaproponować układ o mniejszej ilości elementów.
    W układzie czujnikiem temperatury jest polączone szeregowo 5 szt diod krzemowych, może być najpopularniejszy typ, np. 1N4148. Dioda krzemowa zmienia swoje napiecie przewodzenia o 2mV na 1°C, zatem 5 diod dają 10mV, to dość, żeby wysterować wzmacniacz różnicowy w LM723, który na wyjściu daje prąd do 50mA, co może wystarczyć dla przekażnika. Układ nie wymaga stabilizacji napięcia, działa od 9 do 37V.

Zamiast 5 diod można dać termistor, ale diody są powtarzalne, tanie i łatwiej dostępne.
    Załączniki:
    • Ktoś ma pomysł jak zrobić urządzenie chłodzące radiator ??? Term-723.JPG (6.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3632032
    Jarek2140
    Poziom 24  
    Jest to sterownik ON/OFF (włącz wyłącz) <---- john_t

a gdzie na tym układzie podłączyć termistor?
  • #10 3633683
    Rysio4001
    Jarek2140 napisał:
    Jest to sterownik ON/OFF (włącz wyłącz) <---- john_t

a gdzie na tym układzie podłączyć termistor?

Termistor to na schemacie element oznaczony jako R2

Dodano po 1 [minuty]:

Jarek2140 napisał:

Tak to jest sam termostat.
  • #11 3634186
    Jarek2140
    Poziom 24  
    biorę sie do roboty :) , może mi się uda poskładać żeby działało :P
    Dzięki wam bardzo

pozdrawiam
  • #12 3731394
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    sorki ze odswierzam stary temat ALE:
    nie łatwiej by było kupić wentylator z termiczną regulacją od arctic cooling ? po włączeniu wentylator ma obroty na poziomie 1000 co powoduje że ma ok 10 db i jest całkowicie niesłyszalny. wraz ze wzrostem temp predkosć wzrasta, przy obrotach 1800 jest wciaz niesłyszalny...koszt takiego na allegro to 9 zł
  • #13 6428853
    mloody99
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam forumowiczów,

w jaki sposób dobrać elementy, wyliczyć ich wartości, na podstawie jakich wzorów, aby osiągnąć interesujący nas zakres regulacji temperatury zadanej i i histerezy. Np zakres temeratur 0-90 st. histereza 1-3 st.

Jeszcze jedno. Czy w momencie znacznego przekroczenia temperatury w którą kolwiek stronę może się coś spalić? Pytam bo na znanej aukcji internetowej sprzedawane są termostaty np. o zakresie temperatur 20-60, zadalem pytanie sprzedającemu co się stanie w momencie przekroczenia temp. zadane. Odp.: "Sterownik może się spalić i wtedy może być problem..."

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji urządzenia chłodzącego radiator wzmacniacza, które automatycznie włącza wentylator po przekroczeniu określonej temperatury i wyłącza go po ochłodzeniu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie miniaturowego termostatu bimetalowego (kliksonu) montowanego bezpośrednio na radiatorze lub budowę prostego termostatu opartego na komparatorze LM331, który steruje tranzystorem PNP załączającym wentylator. Schematy i montaż termostatu pochodzą z końcówki mocy wzmacniacza NORD ELEKTRONIK, gdzie termistor R2 umieszczony jest na radiatorze, a układ zasilany jest napięciem 9-12V. Alternatywnie proponowano układ z czujnikiem temperatury złożonym z 5 diod krzemowych (np. 1N4148) i wzmacniacza różnicowego LM723, który może sterować przekaźnikiem lub bezpośrednio wentylatorem. W dyskusji pojawiła się także sugestia zakupu gotowego wentylatora z termiczną regulacją obrotów, np. od Arctic Cooling, który automatycznie dostosowuje prędkość do temperatury radiatora, oferując cichą pracę i niską cenę. Poruszono również kwestie doboru elementów układu, wyliczania zakresu temperatur i histerezy oraz ryzyka uszkodzenia sterownika przy przekroczeniu zakresu pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA