logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS1813-10 - ciągły sygnał resetu przy zasilaniu 5V, jak rozwiązać?

Elektricon 27 Lut 2007 14:24 1857 6
REKLAMA
  • #1 3623562
    Elektricon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    mam z sampli ds1813-10 i chcialbym go wykorzystac...caly uklad jest zasilany napieciem 5.0 V ,na nozkach ds'a mam 5.07V a wydaje sie tak jakby caly czas dawal sygnal resetu....(na 2 egzemp. sprawdzalem)
    tzn program dopiero odpala jak go wyciagne z plytki...
    (widok z gory)
    GND
    D VCC
    RST -do procka
    miedzy masa a rst jest przycisk reset..
  • REKLAMA
  • #2 3623815
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Do jakiego procesora jest podłączony ten układ jeśli do 51 to normalny obiaw do avr niemożliwe ... Prosze sprawdzić w dokumentacji sa 2 układy o tych samych wyprowadzeniach 1812 i 1813 oba róznią sie polaryzacja resetu pierwszy jest np do 51 a 1813 np do AVR-ów
  • REKLAMA
  • #3 3625648
    Elektricon
    Poziom 12  
    avr atmega16... on jest tez niskonapieciowy,wiec nie wiem czy taki reset ma sens...
    no ale ciekawy jestem dlaczego nie dziala :P
  • REKLAMA
  • #4 3625732
    master_pablo
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Ja mialem taki sam problem, gdy odpalalem ATMega32 + DS1813-10 na tym zasilaczu. Po podlaczeniu do komputera wszystko dzialalo bez problemu. Uznalem wiec, ze to moj zasilacz musi generowac wyjatkowo wysokie zaklocenia :).
    Sprobuj na innym zasilaczu i daj znac, co sie stalo.
  • #5 3625811
    Elektricon
    Poziom 12  
    ja mam zasilacz na tda8138a.
    nie wydaje mi sie zeby robil jakies problemy.
    inny hm...troche by to zajelo..
  • REKLAMA
  • #6 3625899
    Electix
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Siemka!

Jesteś pewien, że wszystko jest dobrze podłączone? Ja używam układu DS1813-5 czyli powinien resetować już przy spadku do napięcia 4,5V do 4,75V i u mnie działa to doskonale, też mam podłączony przycisk reset. Twój układ powinien resetować przy napięciu około 4,25V do 4,49V czyli większa tolerancja wahań napięcia. Z tego co piszesz, napięcie zasilające jet poprawne ≈5V więc sprawdź dokładnie podłączenia, czy aby na pewno dobrze wlutowałeś układ. Piszesz coś o widoku z góry, w nocie jest podany widok od przodu i od spodu, może to Cię zmyliło...
    Sprawdź z tym :)
    DS1813-10 - ciągły sygnał resetu przy zasilaniu 5V, jak rozwiązać?
  • #7 3625909
    master_pablo
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Jak to jest regulator liniowy, to nie powinno byc problemu...
    Do DS1813 mozna guzik podlaczyc. Byc moze jakos zewnetrznie delikatnie sciagasz /RST do masy, DS to wykrywa i podtrzymuje reset, a jednoczesnie po wyciagnieciu DSa sciaganie resetu nie jest wystarczajace, by zerowac procka :D. Teoria spiskowa jak sie patrzy :D. Pomierz napiecia, podciagnij /RST przez 10k do Vcc i zobacz, czy pomoze...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy układu DS1813-10 zasilanego napięciem 5 V, który generuje ciągły sygnał resetu, uniemożliwiając poprawne uruchomienie mikrokontrolera AVR Atmega16. Układ DS1813-10 ma specyficzną polaryzację sygnału reset, różniącą się od podobnego DS1812, co może powodować nieprawidłowe działanie przy niewłaściwym podłączeniu. Napięcie zasilania mierzone na nóżkach układu wynosi około 5,07 V, co jest prawidłowe, jednak problem może wynikać z błędów w lutowaniu lub nieprawidłowego podłączenia nóżek, zwłaszcza sygnału reset (RST). Zaleca się sprawdzenie dokumentacji i widoku układu (od przodu i od spodu), aby uniknąć pomyłek w podłączeniu. Możliwe jest również, że zewnętrzne zakłócenia zasilania lub niewłaściwe podciągnięcie linii reset powodują ciągły reset; sugerowane jest podciągnięcie linii /RST rezystorem 10 kΩ do Vcc. Wskazano, że układ DS1813-5 ma inne progi resetu (4,5–4,75 V) niż DS1813-10 (4,25–4,49 V), co wpływa na tolerancję napięcia zasilania. Testy na innym zasilaczu mogą pomóc wykluczyć zakłócenia. Podłączenie przycisku reset między masę a RST jest prawidłowe, ale należy zweryfikować, czy nie powoduje on ciągłego ściągania linii reset do masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA